Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Aranyérem negyedszer?

Székely Norbert tanítványai kedden történelmet írhatnak, ha a Magyar Kupa után a bajnokságot is megnyerik.

A soproni együttes győzelme esetén az 1992/1993-as, az 1998/1999-es, valamint a 2001/2002-es kiírásban kivívott bajnoki cím után negyedszer lehet bajnok. Abban a tekintetben viszont sporttörténelmet írhat, ha nyer, akkor a Magyar Kupa-győzelem után itthon „mindent visz". Márpedig Székely Norbertnek és tanítványainak ez a céljuk.

– A Pécs remekül kezdte a sorozatot, de teljesítménye meccsről meccsre esett vissza. A Sopron viszont úgy tűnik, mérkőzésről mérkőzésre jobb. Mit gondol, folytatódik a tendencia? – kérdeztük Székely Norbertet, a soproniak edzőjét.
– Nagyon remélem, hogy igen. Mi eleve készültünk arra, hogy hosszabb lesz a sorozat. Ahogy azt sejteni lehetett, a pécsiek az első meccsen két légiósuk távozása után bátran, veszítenivaló nélkül kosaraztak, s bravúros dolgokat mutattak be. Mi kicsit később vettük fel a döntő ritmusát, később pörögtünk fel arra a fordulatszámra, amellyel sikeresek lehetünk. A pécsieken már a második meccsen is érezni lehetett a fáradtságot, de ekkor még nem tudtuk megtörni őket. A harmadik mérkőzéstől kezdve kezd az megmutatkozni, hogy többen vagyunk, s ezt értelemszerűen próbáljuk kihasználni.

– Eddig gyakorlatilag kétnaponta játszották a meccseket, most egy nappal több volt a pihenő. Ennek milyen hatása lehet?
– Valamivel frissebbek lesznek a csapatok, de mivel tíz nap alatt ez már az ötödik mérkőzés lesz, abban is biztos vagyok, benne lesz az előző négy meccs a játékosok lábában, kezében és ez a mi malmunkra hajthatja a vizet.

– Most már mindenki az MKB-t tartja favoritnak, s az esélyességnek lehet terhe. Ugyanakkor a két utolsó találkozón aratott győzelemnek jótékony pszichés hatása lehet...
– Ezzel kapcsolatban felidézném a Magyar Kupa négyes döntőjét. Ott a pécsieket az elődöntőben vertük, ami után könnyen azt hihette a csapat, hogy már a kupát is megnyerte. Most is hasonlónak tűnhet a helyzet, de ezúttal ilyen jellegű félelem nincs bennem. Erősnek, elszántnak és egységesnek érzem a csapatot, mely éhes a sikerre. Ettől függetlenül nagyon nehéz mérkőzésre számítok, biztos, hogy a pécsiek óriási energiákat mozgósítanak majd a siker érdekében.

A SOPRON AZ ESÉLYESEBB

A bajnoki finálé előtt esélylatolgatásra kértük azokat a személyeket, akik az előző három bajnoki cím megszerzéséből edzőként vagy játékosként kivették a részüket.

Magyar András, az első soproni bajnokcsapat edzője: – Esélyesebb a soproni csapat, de a Pécsnek semmi veszítenivalója nincs és ez is számíthat. Nagyon fontos lehet a soproniaknak egy jó kezdés, és az is az MKB-Euroleasing esélyeit növeli, hogy jóval pihentebbek a játékosai, s olyan gyakorlatilag teljesen friss klasszisok állnak Székely Norbert rendelkezésére, mint Károlyi Andrea, aki akár egyedül is képes egy ilyen meccset eldönteni.

Balogh Judit, akinek játékosként mind a három eddigi soproni bajnoki elsőségben elévülhetetlen érdemei voltak: – Óriási meglepetés lenne, ha a Pécs győzne, sőt, nekem már az is meglepetés, hogy hősiesen eddig „húzták" a jóval erősebb játékosállománnyal rendelkező soproniakkal szemben. A kiírás is az ezen a szinten több bevethető játékost felvonultatni tudó MKB-Euroleasinget segíti, hiszen kétnaponta voltak a mérkőzések. Szinte biztos, hogy meglesz a negyedik soproni bajnoki arany.

Saeed Armaghani 1998-ban Ronchetti-kupa-diadalig, 1999-
ben pedig bajnoki címig vezette a soproni csapatot: – Óriási tett volt a soproniaktól, hogy nulla-kettő után visszaszerezték a pályaelőnyt, s megteremtették az esélyt hazai pályán a döntő, ötödik mérkőzésre. A Pécs határtalan küzdőképességét nem kell bemutatni, de most a Sopron az esélyes. Ha viszont elhiszik a játékosai, hogy az előző két győzelem után már megvan a bajnoki cím, akkor bajba kerülhetnek...

Farkas Sándor, akinek irányításával eddig utoljára, 2002-ben nyert bajnokságot a soproni női együttes: – Azt gondolom, a Sopron kerete már a pécsiek két színes bőrű játékosának távozása előtt is erősebb volt a pécsiekénél, az alapszakaszban mindkétszer a Sopron nyert. A döntő elején a veszítenivaló nélkül játszó Pécs meg tudta lepni a soproniakat, ám azóta egyre inkább előtérbe kerül, hogy amíg Székely Norbert sokat cserélve, frissen tudja tartani játékosait, addig erre Rátgéber Lászlónak nincsen módja, a pécsiek kezdenek „kiégni". Bár most egy nappal többet pihenhettek a csapatok, bő egy hét alatt az ötödik mérkőzés lesz, az előző meccsek hatásai azért érződnek majd. Éppen ezért azt mondom, óriási meglepetés lenne, ha a Pécs nyerni tudna. A soproniak viszont nyilván tudják, nem szabad lebecsülni a címvédőt. Kár, hogy az egész évad mind szövetségi szinten, mind a döntő során olyan ügyekről is szólt, amelyeknek a játékhoz, a szakmához nincs túl sok közük...

Botár László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pont, ami életet menthet

Nem sokat teketóriáztak a csapatok és egyből a dolgok közepébe vágtak, hiszen mindkét fél gyakorlatilag az első helyzetét gólra váltotta. A gyors gólváltás után sem vettek vissza a felek, hiszen a 12. percben Oláh gólba tartó lövését védte Takács, majd Kovácsevics jobb oldali beadása után újra Oláh szerezhetett volna gólt. Tovább olvasom