Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Aranyak és ezüst az EB-ről

Két arany és egy ezüst a mérlegük a soproni versenyzőknek a horvátországi Európa-bajnokságon.

Szenzációsan szerepelt a kéttagú soproni küldöttség a horvátországi Pakracban rendezett 3D-s Európa-bajnokságon. A Lövér Íjász Egyesület két versenyzőjének, Király Gábornak és lányának, Király Beátának a mérlege két arany- és egy ezüstérem.

A hölgyeknek három-, a férfiaknak négynapos volt a kontinensviadal, amelyen nyolc országból mintegy kétszáz íjász állt rajthoz.

Király Bea szenzációsan kezdett a hölgyeknél, nem zavarták a hatalmas böglyök és a 34 fokos kánikulát is jól bírta. Az első nap után 18 pontos előnyt szerzett.
Édesapja, Király Gábor jóval nehezebben szokta meg a valóban szokatlan körülményeket.

A legnépesebb kategóriában a verseny elején sokat rontott, de a nap második felére magára talált, s felküzdötte magát a negyedik helyre.
A második napon a hőmérséklet jelentősen lehűlt, ami kedvezett az íjászoknak, a felhős idő miatt viszont jelentősen csökkent a látótávolság. A Király család két tagja ellentétes utat járt be ezen a napon. Beának nem ment a lövés, visszacsúszott a második helyre, édesapjának viszont remek napja volt, felküzdötte magát az ezüstérmes pozícióba.

Király Beáta, valamint háttérben figyelő édesapja, Király Gábor is nagyszerű eredményekkel tért haza a horvátországi kontinensviadalról.
Király Beáta, valamint háttérben figyelő édesapja, Király Gábor is nagyszerű eredményekkel tért haza a horvátországi kontinensviadalról.


Beánál a hullámvölgy tovább tartott a harmadik nap elején, amikor egyébként ideális időjárási körülmények közepette versenyezhettek az íjászok. A zárónap második felében azonban korábbi világ- és Európa-bajnokhoz méltó módon nagyon „összekapta" magát, képtelen volt hibázni, és végül megnyerte a hölgyek versengését, Európa-bajnok lett.

Király Gábor is remekül menetelt, a nap végén maradt a 2. helyen, de az éllovas „látótávolságon" belülre került, öt pontra csökkentette vele szemben a hátrányát.

A férfidöntők utolsó napján csapatban káprázatosan lőttek a magyarok, köztük Király Gábor, így a Gondán György, Király, Lakatos Tamás, Szedlár János összetételű magyar kvartett megnyerte az Európa-bajnokságot csapatban. Ami az egyéni viadalt illeti, ott Király Gábor maradt a második helyen.

„Öt ponttal kaptam ki egyéniben, ami az íjászatban nagyon kevés, közel volt az arany, mégsem vagyok elégedetlen. Az EB elsősorban felkészülés volt a közelgő világbajnokságokra. Ami mindenképpen biztató, hogy most Horvátországban mindennap bőven a kiküldetési szint fölött lőttem. Ráadásul a csapat új Európa-csúccsal lett aranyérmes. Négy éve Kőszegen is tagja voltam a válogatottnak, mely kétszáznegyven pontot ért el, ami tízes átlagnak felel meg. Sikerült ezt is túlszárnyalnunk nyolc ponttal. Lányom is nagyszerűen versenyzett, ő is tagja a női válogatottnak, így mindketten ott leszünk majd mindkét vb-n" – mondta Király Gábor.

Az első világbajnokság augusztus 24-én kezdődik Gödöllőn. Ennek érdekessége, hogy nyílt verseny, azaz bárki jelentkezhet, így ezer fölötti indulólétszámra lehet számítani.

A másikat gyakorlatilag közvetlenül ezután, szeptember 1-jétől rendezik Olaszországban. Ez már kvalifikációs vb, azaz csak az országok legjobbjai juthatnak ki, így értelemszerűen ezt tartják Királyék is a fő versenynek idén.
„Mindez nem azt jelenti, hogy a másikon nem szeretnénk hasonlóan jól teljesíteni, mint az EB-n. Most jut idő egy kis pihenésre, de pár nap múlva folytatódik a felkészülés napi kétszer két óra edzéssel.

S itt nemcsak az íjászkodásra kell gondolni, hiszen állóképességre is szükség van, hogy bírjuk a versenyt a szélsőséges időjárási viszonyok között is" – mondta végezetül Király Gábor.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babos búcsúzott

A soproni Babos Tímea a nyitófordulóban búcsúzott a bukaresti, 250 ezer dollár összdíjazású… Tovább olvasom