Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Apa és fia együtt futotta a maratont

Atlétika - A győri Szőcs Tamás és fia, Szőcs Balázs is lefutotta a legendás New York City Mara- thont. Utóbbi másodszor teljesítette a 42 kilométeres távot. Egyöntetűen állítják: fantasztikus élményben volt részük.
A világ egyik legnagyobb hosszútávfutó versenyének számító, legendás New York City Marathont 37. alkalommal rendezték meg. A viadal már sokkal inkább társadalmi esemény, mint verseny. Idén 100 ezer ember jelentkezett a szervezőknél, végül sorsolás után 40 ezer szerencsés futó vághatott neki az embert próbáló távnak. A tömegben ott volt tíz magyar is, közülük ketten pedig nemcsak hazánkat, hanem Győrt is képviselték a befutónál.

„Nagy álmom vált valóra azzal, hogy sikerült teljesítenem a távot – mondta a győri Szőcs Tamás, aki tizennégy esztendeje kezdett el kocogni és azóta minden második évben lefutott egy maratont. – Tavaly is jelentkeztem, ám akkor elkerült a szerencse, nem kerültem be az indulók közé. Már azt hittem, soha nem sikerül... Szerencsére a vízumot könnyedén megkaptam, pedig több embert is elutasítottak. Ideális időben rajtoltunk el, tizenhárom fokos volt a levegő hőmérséklete. Nehezebb volt, mint egy átlagos maraton, hiszen több emelkedővel kellett megküzdenünk. Szinte hihetetlen volt, amerre néztem, mindenhol embereket láttam. Százezrek álltak az utak mentén, közben pedig mintegy száz zenekar játszott mindenféle, különböző stílusú zenét. Szinte az összes városrészt érintettük. Fantasztikus élményben volt részünk, együtt futottam ugyanis a fiammal, Balázzsal. Így még különlegesebb volt a részvétel. Kaptunk emlékérmet és pólót is."

A győri Szőcs Tamás (balra) és Szőcs Balázs a New York City Marathon emlékérmével.

Szőcs Balázs korábban kenusként közel 12 évet töltött el a versenysportban, majd aktív pályafutását követően sem mondott le a rendszeres testmozgásról. „Kezdetben csak hobbiszinten futottam, később kezdtem csak el mérni az időmet. Két éve édesapámmal együtt Budapesten teljesítettem a maratoni távot. A New York-i versenyt a televízióban láttam és azonnal megtetszett. Tavaly csak egyedül nekem sikerült kijutnom, szerencsére idén már mind a ketten résztvevők voltunk. New York mind az öt kerületét érintettük, a befutó pedig a Central Parkban volt. Hatalmas felhajtás, óriási parádé jellemzi a versenyt. Szavakkal mindezt nem is lehet elmondani, át kell inkább élni. Óriási élmény volt, még mindig beleborzongok, ha rágondolok."

Az amerikai kirándulás egyébként nemcsak a maratoni futóversenyről, hanem családi kirándulásról is szólt.

„A fiam és a menyasszonya mellett a testvérem is elkísért az Egyesült Államokba, sőt, a Skóciában tanuló lányommal is ott találkoztunk, így igazi családi programokat tudtunk szervezni – folytatta Szőcs Tamás. – Tíz napot, kilenc éjszakát töltöttünk el New Yorkban, múzeumokat látogattunk, metróztunk, megnéztük Manhattant és jártunk a világkereskedelmi központnál is, ahol jelenleg gőzerővel építkeznek. Úgy tudom, a város legmagasabb épülete készül ott. Két év múlva szeretnék oda visszatérni és újra rajthoz állni a maratonon."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akadály lehet a hó

Labdarúgás - Az SVSE-GySEV mérkőzése elmarad, az ETO B szombaton, míg a Csorna, a Sopron B és a… Tovább olvasom