Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Annust hiába várta a WADA

Annus Adrián a megadott időre nem jelent meg a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ellenőrei előtt a bucsu–schachendorfi határállomásnál. A NOB még egy haladékot ad az olimpiai bajok sportolónak.
Annus Adrián
Az athéni játékokon aranyérmet szerző, de már Magyarországon tartózkodó atlétának 16 óráig kellett volna jelentkeznie az átkelőhely osztrák oldalán, hogy versenyen kívüli vizsgálatnak vessék alá.
Karl-Heinz Demel, az osztrák doppingellenes ügynökség kontrollvizsgálattal megbízott szakembere az APA hírügynökségnek elmondta, hogy 11-től 16 óráig várt Annusra, majd munkatársaival együtt elhagyta a helyszínt.

„ Semmilyen hírt nem kaptam róla, telefonon sem tudtam senkit elérni a környezetéből" – tette hozzá az ellenőr, aki egyúttal jelezte, hogy már továbbította jelentését a NOB-nak és a WADA-nak.

Az MTI helyszínen lévő munkatársa szerint az egy férfiból és egy nőből álló WADA-küldöttség nem járult hozzá ahhoz, hogy a fotósok és televíziósok végezhessék a munkájukat. Az osztrák határőrök közölték, hogy aki a média munkatársai közül előveszi kameráját, azt kiutasítják az országból. Az egyik tévés megpróbált forgatni, de rendőrautóval utánaeredtek és ismételten figyelmeztették.

Patrick Schamasch, a NOB orvosi és tudományos bizottságának elnöke kora délután értesítette arról Molnár Zoltánt, a magyar csapat athéni vezetőjét, hogy Annust a WADA képviselői már korábban felkeresték ellenőrzés céljából, de a versenyző tartózkodási helyeként megjelölt jáki házba nem tudtak bejutni. Az ellenőrök a sportoló lakhelyénél több kísérletet tettek, de mivel többen köréjük gyűltek, veszélyben érezték magukat, és rendőrségi védelemmel elhagyták a környéket.

A bizottsági elnök arra emlékeztette a csapatvezetőt, hogy a szabályzat 2/2-es pontja alapján doppingvétséget követ el az a sportoló, aki visszautasítja az ellenőrzést, vagy más módon kitér előle, a 3/1-es pont pedig leszögezi, a sportoló köteles alávetni magát a vizsgálatnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által megjelölt helyen. Schamasch ezzel együtt jelezte, hogy Annusnak még egy haladékot adnak.

Az értesítést Molnár Zoltán azzal a megjegyzéssel vette át, hogy miután a versenyző jelenleg már nem tartózkodik Athénban, az üzenetet a MOB csak szóban, illetve fax segítségével tudja eljuttatni hozzá. Ez a legtöbb, amit a magyar olimpiai csapat ez esetben tehet a NOB és a WADA előírásainak betartása érdekében.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke – anélkül, hogy konkrétan Annusra utalt volna, de az ő esete kapcsán – korábban úgy nyilatkozott az AP amerikai hírügynökségnek, hogy a NOB képes DNS-teszt elvégzésére, így adott esetben el tudja dönteni, hogy egy sportoló által leadott vizeletminta valóban tőle származik-e.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gera belőtte első gólját a Premier League-ben

Gera Zoltán gólt lőtt a Premier League-ben! A West Bromwich Albion magyar csatára a 3. percben… Tovább olvasom