Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

Anand ellen kezd Lékó Dortmundban

Dortmundban csütörtökön kezdődik az esztendő harmadik szuperversenye. A klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik és kihívója, Lékó Péter világbajnoki döntőjük előtt utoljára mérkőzik meg egymással. Kramnyik hatszor, Lékó kétszer nyert versenyt kedvenc városukban.
A FIDE exvilágbajnoka, az indiai Viswanathan Anand kétszer holtversenyben osztozott a dicsőségen. Lékó sötéttel Anand ellen kezdi meg szereplését.

A 31. Dortmundi Sakknapok keretén belül rendezik meg a 18-as kategóriájú, 2695-ös Élő-átlagú szuperversenyt. A hat résztvevős, kétfordulós tornát Lékó Péter a Vlagyimir Kramnyik elleni világbajnoki döntője előtti főpróbának tekinti. Első számú nagymesterünk edzőtáborokkal nagyon alaposan készült az újabb megmérettetésre. Június második felében Máltán nyaralt feleségével, majd a Balatonra is leruccantak. Ekkor érte őket egy koccanásos autóbaleset, de szerencsére egyikük sem sérült meg, már csak rossz emlék a kaland. Három hétig szekundánsával, Arshak Petroszjannal készült, hogy ismét jó formába lendüljön. A taktika nem változott, Péternek harciasan, agresszíven kell sakkoznia.

A nagy trió a linaresi szuperversenyen is nagy párharcot vívott egymással, Lékó Péter több nyert játszmájával lett a verseny győztese, míg a vele holtversenyben végzett Kramnyik veretlen maradt. Anand félpontos hátránnyal Kaszparovval osztotta a harmadik helyet. A szervezők egyik kedvence az azeri Tejmur Radzsabov, a 16 éves ifjú titán idén már ötödik nagy versenyét játssza. A németek reménysége, a 18 éves Arkadij Naiditsch nagy lehetőséget kapott, míg a moldáviai Viorel Bologan a moszkvai Aeroflot verseny győzteseként szolgált rá a meghívásra.

Lékó Péter sorsolása érdekesen alakult, az első játéknapon Ananddal csatázik, s az első kört Kramnyik elleni rangadóval zárja, az orosz világbajnokkal is sötéttel küzd meg. A sorsolási szabályoknak megfelelően, a színismétlések elkerülésére, a második félidőre változik a menetrend. Nagymesterünk két világos partival kezd, Kramnyikkal a kilencedik játéknapon találkozik másodszor. A világbajnoki címvédővel szemben Péter eddig összesen 46 játszmát vívott, ötször győzött és hétszer vesztett 34 döntetlen mellett. A klasszikus időbeosztás szerint 19-szer mérkőztek meg egymással, nagymesterünk 17 döntetlen mellett két partiban legyőzte Kramnyikot, tehát még veretlen a nagy ellenféllel szemben.

Nagymesterünk Ananddal eddig 34 játszmában viaskodott, látszólag nagyon kedvezőtlen a mérlege, két győzelem és nyolc vereség, de a "lassú" 17 partiból csak 3-1 Anand előnye, s ráadásul aligha emlékezik vissza szívesen linaresi játszmájukra. Péter pályafutása során először kényszerítette feladásra az ex-világbajnokot. Lékó a 16 éves Radzsabovval háromszor találkozott, a bledi sakkolimpián remiztek, Linaresben Péter kétszer is legyőzte az azeri titánt. Bologannal egyszer mérkőzött meg, kalandos partiban remiztek.

Kramnyik és Anand először az 1989-es GMA versenyen találkozott egymással, s a 14 év alatt még 96-szor küzdöttek meg. Tizenhárom győzelem díszeleg a 33 éves indiai nagymester neve mellett, míg a 6 évvel fiatalabb Kramnyik 12-szer nyert. A remek rapid és villámjátékos Anand mérlege már kedvezőtlenebb, ha csak a lassú partik eredményeit nézzük, három nyerés mellett ötször kapott ki a 28 döntetlen mellett.

Lékó Péter pályafutása során 1991-ben szerepelt először Dortmundban, 11 évesen a "d" nyílt versenyen játszott, egy évvel később már az "a" csoportban mutogatta oroszlánkörmeit, s büszkén őriz egy fotót, Anaddal már snellezhetett. A nagyok közti bemutatkozására 1994-ben kapott lehetőséget, a 2641-es átlagú, tízfős mezőnyben 3 ponttal utolsó lett. A versenyen a holland Jeroen Piket győzött, 6,5 pontot szerzett, veretlenül érte el nagy sikerét. Lékó játékán egy év múlva már nem érezhettük az elfogódottságot, a 2657-es átlagú viadalon 5 pontjával Ivancsukkal végzett holtversenyben a harmadik helyen. Az első helyért Kramnyik és Karpov vívott külön versenyt, végül a 20 éves Kramnyik 7 pontot gyűjtve fél ponttal megelőzte "veterán" honfitársát.

1996-ban még erősebb mezőnnyel, két magyar meghívottal rendezték meg a tornát, Polgár Judit ötven százalékot ért el, meglepetésre Lékó nyeretlenül utolsó. A tornagyőzelemért Kramnyik és Anand csatázott, végül holtverseny után az orosz nagymestert hirdették ki győztesként. A 18-as kategóriájú, 2676-os átlagú, tíz résztvevős versenyen mindketten veretlenül érték el a 7 pontot.

A verseny résztvevői a sorsolási számok sorrendjében:
1. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785)
2. Arkadij Naiditsch (német, 2574)
3. Viswanathan Anand (indiai, 2774)
4. Lékó Péter (magyar, 2739)
5. Viorel Bologan (moldáv, 2650)
6. Tejmur Radzsabov (azeri, 2648)

A dortmundi menetrend:
1. forduló: Kramnyik - Radzsabov, Naiditsch - Bologan, Anand - Lékó Péter
2. forduló: Anand - Radzsabov, Lékó Péter - Naiditsch, Bologan - Kramnyik
3. forduló: Radzsabov - Lékó Péter, Bologan - Anand, Kramnyik - Naiditsch
4. forduló: Naiditsch - Radzsabov, Anand - Kramnyik, Lékó Péter - Bologan
5. forduló: Radzsabov - Bologan, Kramnyik - Lékó Péter, Naiditsch - Anand
6. forduló: Radzsabov - Kramnyik, Bologan - Naiditsch, Lékó Péter - Anand
7. forduló: Lékó Péter - Radzsabov, Anand - Bologan, Naiditsch - Kramnyik
8. forduló: Radzsabov - Naiditsch, Kramnyik - Anand, Bologan - Lékó Péter
9. forduló: Bologan - Radzsabov, Lékó Péter - Kramnyik, Anand - Naiditsch
10. forduló: Radzsabov - Anand, Naiditsch - Lékó Péter, Kramnyik - Bologan
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győzelemmel kezdett az Újpest az Arany Ászok Ligában

Az Újpest futballcsapata magabiztos játékkal 3-1-re verte az első félidőben roppant gyenge… Tovább olvasom