Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Amerikai lett Ónodi Henrietta

A tornásznővel a napokban nagy dolog történt: húsz év után megkapta az amerikai állampolgárságot
  
Ki ne emlékezne Ónodi Henriettára, a ’92-es barcelonai olimpia gyönyörű, aprócska, mosolygós aranyérmesére?

Heni azóta felnőtt, a ’90-es évek közepétől Amerikában él, 2003-ban feleségül ment James „Jimbo" Haley egykori öttusázóhoz, akivel boldogan nevelik gyermekeiket. A tornásznővel a napokban nagy dolog történt: húsz év után megkapta az amerikai állampolgárságot, illetve a szavazati kártyáját, immár szavazópolgár második hazájában.

– Fontos volt az állampolgárság és a szavazati jog, hiszen kicsi gyermekeink vannak, bele akarunk szólni a dolgok alakulásába, fontos, hogyan alakul az ország élete – mondta Heni a Salt Lake City újságnak. Elárulta azt is, hogy a 1992-es olimpia idején már hívták amerikai egyetemekre, de akkor hazavágyott a barátaihoz. Érettségi után egy év telt el semmittevéssel, a szülei parancsoltak rá, hogy igenis ki kell mennie Amerikába.

Ónodi 1992-ben nyert olimpiát, de nem az akkori sikereiből él.
Ónodi 1992-ben nyert olimpiát, de nem az akkori sikereiből él.


A San Antonio Egyetemet választotta.

– Ha nem beszéled a nyelvet, nehéz dolgod van, félsz megszólalni – folytatta. Életútja számos kanyart vett, 1996-ban visszatért a tornához, részt vett az atlantai olimpián, majd súlyosan beteg édesapja miatt hazatért Magyarországra, később gyászoló édesanyja miatt nem akart visszatérni a tengerentúlra. Amikor itthon mindent elrendezett, folytatta az egyetemet és későbbi férjével is megmaradt, sőt, erősödött a kapcsolata, végül 2001-ben diplomázott.

Jimmel a 2003-as esküvőjük után váltottak: otthagyták munkájukat és megnyitották Jim kiropraktőr-rendelőjét, Heni ott segédkezik a mai napig. Persze amikor éppen nincs otthon a gyerekekkel: ők most kilenc-, nyolc- és négyévesek.

Heni szeretettel beszél mindkét hazájáról, örül a sorsnak, hogy neki nem menekülnie kellett, hanem választhatott. De emlékszik még azokra az időkre, amikor Magyarországon nem volt szabad választás, kamaszként élte át a rendszerváltást. Ezért volt számára annyira fontos Amerikában a szavazati jog: szerinte nem élni a joggal rossz dolog, ő sosem tenne ilyet. 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veretlenül a hétvégi felkészülési mérkőzéseken

Hétvégén mindhárom Győr-Moson-Sopron megyei NB III-as csapat pályára lépett felkészülési mérkőzésen.… Tovább olvasom