Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Államosítják a Rekard-pályát?

A győri Rapid Futball Club megszűnésének jogcímén az állam tulajdonába kerülhet vissza a volt Rekard-pálya. Bárány István képviselő szerint ezentúl a bácsaiakat szolgálja majd.

illusztráció
A győri Rapid Futball Club megszűnésének jogcímén, a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság döntése alapján – az ítélet egyelőre nem jogerős – hamarosan az állam tulajdonába kerülhet vissza a bácsai volt Kinizsi-, majd Rekard-sportpálya.

Bárány István településrészi önkormányzati vezető szeretné, ha az ingatlan a továbbiakban sport- és közcélokat szolgálna.

– Többszöri lakossági megkeresés után – melyek szerint sporttevékenységet már nem folytatnak a létesítményben – kértük az ügyészségi vizsgálatot a sportpálya ügyében – kezdte Bárány István, a település önkormányzati vezetője.

– Egy nagyon alapos és minden tekintetben körültekintő ügyészségi vizsgálatot követően került bíróság elé az ügy, amely megállapította a sportegyesület megszűnését, ilyenkor az adott ingatlan pedig az állam tulajdonába kerül vissza. Jogerőre emelkedés után pedig írásban kezdeményezni fogjuk – ez ügyben már tárgyaltam Balogh József polgármester úrral is –, hogy a kincstári vagyonkezelőségtől az önkormányzat visszakapja az ingatlant.

Természetesen senki érdekeit nem kívánjuk csorbítani, de úgy gondolom, ezen a helyen kizárólag közcélú sport-, szabadidős és kulturális tevékenységek kaphatnak teret. Egy olyan nonprofit egyesület, szervezet létrehozását tervezzük, amely önkormányzati támogatással ugyan, de saját maga tudná kitermelni a létesítmény üzemeltetésével kapcsolatos kiadásokat. A helyiek érdekét figyelembe véve nem szűnne meg a piac, ennek bevételeit és a vendéglátóegység termelte hasznot is vissza lehetne forgatni a létesítménybe. Már eddig is hihetetlenül sok érdeklődő akadt, aki sportolni, futballozni szeretne a pályán.

A létesítményt jelenleg irányító klubelnök, Andorka András nem érti, hogyan fordulhatott elő, hogy ilyen ítélet született. (A helyzetet bonyolítja, hogy információnk szerint papíron nem Andorka András a klub elnöke, mivel váltáskor elfelejtették megtenni a hivatalos lépéseket, erre csak utólagosan került sor. Jelenleg azonban hivatalosan még mindig nem ő a klub elnöke.)

– Nem tudtuk, hogy már a tárgyalás is lezajlott, semmilyen értesítést nem kaptunk, pedig személy szerint 1996 óta a közgyűlés által megválasztott elnöke vagyok a sportklubnak – kezdte. – Nem tudom elhinni, hogy ilyen ítélet született, annak idején minden állami támogatás nélkül vásároltuk meg az ingatlant, saját erőből alakítottuk, szépítgettük a létesítményt, most pedig el akarják venni. Ez az egész államosítási dolog az ötvenes évekre emlékeztet. Nem értem, hogy miért a régebbi és nem a jelenlegi elnököt idézték be a bíróságra.

A régebbi klubvezető tudomásom szerint kijelentette a tárgyaláson, hogy évekkel ezelőtt már lemondott tisztségéről, egyébként is úgy tudom, az egyesület alapszabálya szerint megszűnés esetén az elnökségnek lenne joga dönteni a vagyon sorsáról. Mi most is – igaz, csak tömegsport jelleggel – sportklubként működünk. Igaz, megyei első osztályú futballcsapatunk anyagi gondok miatt megszűnt, de úgy hiszem, a sporttörvény nem írja elő, hogy rendelkeznie kell az egyesületnek ilyen együttessel. Jelenleg teke-, darts- és tömegsportversenyeket rendezünk és térítésmentesen biztosítjuk a helyieknek a sportolási lehetőségeket. Természetesen fellebbezni fogunk – nyilatkozta Andorka András.

Az önkormányzat tehát szeretné visszakapni az ingatlant, a jelenlegi üzemeltető azonban ragaszkodik a területhez. A vitatott telek és ingatlan értéke mintegy 40-50 millió forint. Egyébként záradék jelzi, hogy csak sporttevékenységre használható a létesítmény.
Végleges döntés az ügyben később várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint kikapott a címvédő

Második idegenbeli mérkőzésén is kikapott az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA)… Tovább olvasom