Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Afrikában a Csallóközi Csavargók

Autó-motor - A csallóközi Diósförgepatony polgármestere tegnap ért Afrikába a Budapest–Bamako-rali egyik résztvevőjeként. Gálffy Szilárd társával túra kategóriában indult: nem tart a mauritániai terrorfenyegetéstől, s a kaland mellett élelmiszercsomagokat oszt a rászorulóknak.
A diósförgepatonyi Gálffy Szilárd és Tóth Péter idén is Bamakóig hajt.
„Vasárnap éjjel komppal átjöttünk Marokkóba, s folytatjuk utunkat Bamako felé. Idén nem választottunk falut, amelyiknek adományt viszünk, mert tavaly az előre »kinézett« település teljesen üres volt. Írószereket, számológépet adunk majd valamelyik iskolának, melyet ismerőseink, barátaink gyűjtöttek. Diósförgepatonyban minden helyi ügyet előkészítettünk, a falu is meglesz két hétig polgármestere nélkül. Ha hazaérünk,  az elmúlt évhez hasonlóan  levetítjük a helyieknek az út során készített kisfilmet. Igaz, tavaly kicsit megcsúsztunk, mert fél évig tartottak a vágási munkálatok" – mondta a Kisalföldnek tegnap délután Gálffy Szilárd, a Győrtől alig több mint negyven (Dunaszerdahelytől mindössze néhány) kilométerre fekvő, másfél ezres település első embere, akit már az afrikai országban értünk utol.

A településvezető Tóth Péter üzletkötő barátjával vágott neki az útnak: a tavalyi volt az első közös kalandjuk. Akkor egy indiai, Tata elnevezésű kocsival vágtak neki a 8760 kilométeres kalandnak nyolc országon keresztül, most Nissannal hajtanak, amit a célban majd eladnak. A fapados Dakar tizenhat napig tart, s a csallóköziek most értek az „embert próbáló" részhez. Marokkó után Mauritánia jön: utóbbiról érdemes megjegyezni, a francia kormány terrorveszélyt jelzett itt, s emiatt el is maradt a Dakar-rali. A Bamakón tíz szakasz halad keresztül ezen az országon...

„Bízom benne, hogy nem volt komoly a fenyegetés, csak a két ország kormánya közötti rossz viszony miatt maradt el a Dakar. Nem készülünk önvédelemre Mauritániában sem: ha gond lenne, elfutunk" – mondta Gálffy viccesen.

Egyébként két másik csapattal közösen haladnak, egymást segítve. Tegnap délután bő száz kilométerre voltak az első marokkói etap végétől. A szervezők a tavalyinál változatosabb terepre, ismeretlenebb részekre viszik a versenyzőket: Mauritániában mélyebben benyúlik az útvonal a sivatagban.

„Itt, Marokkóban sok az ellenőrző pont, de a rendőrök, vámosok eddig nagyon korrektek velünk."

Műholdas navigációs rendszer segíti a kétfős bamakós duót, akik Csallóközi Csavargók néven neveztek a megmérettetésre.
„A rali első részében alig aludtunk, siettünk, hogy minél előbb Afrikába érjünk: az igazi kaland csak most kezdődik, míg elérjük Mali fővárosát" – mondta Gálffy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dózsa-siker a városi rangadón

Röplabda - A városi rangadó a vártnál gyengébb küzdelmet hozott. A dózsás hölgyek… Tovább olvasom