Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Afrika helyett Üzbegisztánba indulnak a magyar terepjárósok nyáron

Kevés csapattal, kis költségvetéssel és sok bulival színesített futamot álmodtak meg a szervezők. A cél Taskentben lesz.

Ugyan még csak most kezdődik a nyár, de ennek ellenére, vagy talán éppen ezért a Bamako körül felpörögtek az események.

Erről beszélgetünk Szabó Gál Andrással vagy ahogyan a rádióból ismerhetjük Villám Gézával a "Nagy Afrikai futam" főszervezőjével.

- Úgy tudjuk, hogy előálltál egy új ötlettel.

- Évek óta egyre többen mondogatják , hogy nagyon hosszú kivárni a két Bamakó közti időt. Azért , hogy ne maradjanak adrenalin nélkül a lelkes túrázok és a versenyzők, ezért kitaláltam a BamakoSummert ami a nevéből is kikövetkeztethető a Bamako nyári kiadása.

- BamakoSummer miről szól és mi a végcél?

- Mivel a Bamako kinőtte a kezdeti kis létszámú futam státuszát, itt szeretnénk a legelső futamok hangulatát megidézni. Viszonylag kevés csapattal, kis költségvetéssel és sok bulival színesített futamot álmodtunk meg. BamakoSummer nyaranként fog indulni különböző egzotikus országokba. Idén Ukrajnán, Oroszországon, Kazahsztánon keresztül Üzbegisztán fővárosában, Taskentben lesz a végcél. Ezekben az országokban a nyolcvanas években megállt az idő. Ezt a túrát múltidézésként is felfoghatjuk.


Villám Géza Bamako után most Üzbegisztán felé veszi az irányt.
Villám Géza Bamako után most Üzbegisztán felé veszi az irányt.


- Milyen terepre és útviszonyokra számíthatnak a nevezők?

- Útvonal főleg közutakon fog haladni, de ez nem ugyanazt a közutat jelenti, mint nálunk. Lesznek nagyon rossz minőségű részek is. Oroszország déli részén és Kazahsztánba sztyeppén megy a mezőny, Üzbegisztánba meg átvágunk a Karakum sivatagon. Kijelenthetem, hogy mindenki megtalálja a saját maga számára a kihívást.

- Milyen látnivalók lesznek útközben?

- Igyekeztünk úgy összeállítani a látnivalók listáját, hogy unatkozásra ne legyen idő. Számtalan látnivaló mellett tervbe van véve Chernobyl-i túra, Kievi tanktemető, Volgográdi (régen Sztálingrád) 130méter magas megalomán II. világháborús emlékmű és a Selyemút megannyi csodája.

- Milyen autókat vártok a rajtra?

- Jöhet bárki, bármivel, bárhogy, ahogy a Bamakóra is. Egy kikötés van: versenyben csak és kizárólag 200,000 forintnál nem drágább autóval lehet indulni. Túrában viszont bármivel.

- Ez most komoly? Ki ellenőrzi az autók értékét? Miből áll a verseny?

- Igen, innen is látszik, hogy komolyan gondoljuk a költségek kordában tartását. Autókat a rajt előtt egy autónepperekből álló zsűri ellenőrzi. A túl drága autók gazdáinak lehetőséget biztosítunk, hogy autóikat állapotán annyit rontsanak, hogy beférjenek a limitbe vagy lehetőségük lesz túrában indulni ahol nincs semmilyen megkötés. Nem bonyolítjuk túl a versenyt. Az nyer, aki a rajt és a cél között a legkevesebb időt tölti az etapon.

- Mi igaz abból, hogy pénzdíjas lesz a verseny?

- Igen, a hír igaz. Egyedülálló módon a versenykategória összdíjazása 2000 euro.

- Mikor és honnan indul a verseny?

- 2013 augusztus 23. Nyíregyháza Kossuth tér 8,00h. De a gépátvétel és a buli már előző nap délután elindul. Nyíregyháza önkormányzata maximálisan pozitívan állt a verseny mellé. Engedélyezték a patinás belvárosi rajtot és utcabált is szerveznek 22-én estére.

- Akit érdekel a BamakoSummer az hol tud jelentkezni?

-
Aki még gondolkodik, az ne sokáig tegye, mert július 15.ig lehet csak jelentkezni, aztán kezdődnek az adminisztrációs ügyintézések. Aki későn kapcsol annak magának kell rendezni a vízumokat. Részleteket a www.bamakosummer.org oldalon talál.

- Pár mondatban szóljunk a 2014es Budapest-Bamakóról is. Elmúlt években változott a Bamako végcélja. Jövő januárban hol lesz a Bamako befutója?

- A Maliban folyó sajnálatos belpolitikai események miatt, bármennyire is szeretnénk a bamakói cél egyenlőre nem lehetséges. Januárban a Gambia fővárosában, Banjulban lesz a befutó.

Ez a Szenegálba beékelődött kis ország turistaparadicsom a fehérhomokos tengerpartja, kitűnő klímája és nem utolsó sorban a vendégszeretete miatt.

Pár hete jöttem haza Banjulból, ahol a helyi kormányzat nagyon pozitívan állt hozzá a futamhoz. Bamakóhoz méltó befutót szerveznek a legnagyobb helyi sörgyár és telefoncég segítségével.

Aki egyéb információra vágyik a www.budapestbamako.org oldalt nézegesse. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kanadai Nagydíj: rekordbeállítás előtt Kimi Räikkönen

Beállíthatja a hétszeres világbajnok Michael Schumacher egyik rekordját a hétvégi Forma-1-es Kanadai… Tovább olvasom