Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

A vonal végén Dario Bonetti

Az FC Sopron olasz mestere, Dario Bonetti volt csütörtökön a Kisalföld vendége.

Dario Bonetti válaszaiból kiderült: elégedett a soproni körülményekkel, sikereket akar elérni a csapattal. Szerinte a labdarúgás az élet nagyon fontos része.

Magánemberként is jól érzi magát Sopronban: kezdi megkedvelni a magyar konyhát, ha pedig hazai ízekre vágyik, autóval hat óra alatt hazaér.

Szívesen maradna nyártól is az FC Sopronnál, ám még nem döntöttek a folytatásról.

A talján tréner sikerre éhes és a magyar konyhát is lassan megszokja. Az FC Sopron csapatának télen szerződtetett olasz mestere, Dario Bonetti volt csütörtök délelőtt a Kisalföld vendége. Lapunk olvasói egy teljes órán át telefonon hívhatták a szakembert, és tehették fel neki kérdéseiket.
Alig fejezte be a jókedvű tréner délelőtti kávéját, és elegyedett társalgásba az ezúttal tolmácsként jelen lévő soproni újságíróval, a Kisalföldet évtizedek óta tudósító Weisz Ferenccel, máris beérkezett az első hívás. Az itáliai edző izgatottan helyet foglalt, majd kedélyesen próbálta kielégíteni a szurkolók folyamatos kíváncsiságát.

Signori játszik szombaton?


A legelső betelefonáló, majd őt követően még többen is aziránt érdeklődtek, hogy mit vár a mester a szombati, Diósgyőr elleni összecsapástól:

– Természetesen győzni szeretnénk hazai pályán, nem is lehet más a célunk – válaszolt szinte azonnal Dario Bonetti, majd így folytatta:

– Egész héten azért dolgozunk keményen, hogy hétvégén legyőzzük a Diósgyőr csapatát. Tanulmányoztuk a játékukat, tudjuk, hogy mit várhatunk ellenfelünktől, mi pedig minden idegszálunkkal azon vagyunk, hogy eredményesen szerepeljünk.

Szabó Gábor Ádám soproni futballrajongó a hétvégi, bajnoki mérkőzéssel ellentétben egy kényesebb témát feszegetett, mégpedig a kupakudarcot. Az olasznak persze erről is megvolt a maga véleménye, amit ki is fejtett kérdezőjének:

– Nagyon el vagyok keseredve, hogy ilyen módon kellett kiesnünk a kupaküzdelmekből, de az élet nem állhat meg, tesszük tovább a dolgunkat. Azt kell hogy mondjam, egyik mérkőzésen sem játszottunk jól, és erőnlétben is voltak problémáink. Sok helyzetet alakítottunk ki, ám azokat nem tudtuk kihasználni, hiányzott egy olyan játékos a csapatból, mint például Signori, aki a góllövésben is képes jeleskedni.

Ha már a soproniak olasz sztárjátékosánál tartunk, több soproni szurkoló is elsősorban Beppe hogyléte és holléte felől érdeklődött. A mester így próbálta a kétkedőket megnyugtatni:

– Csütörtök délután érkezik Sopronba a játékos, reményeim szerint teljesen egészségesen. Az edzéseken megnézzük majd, hogyan mozog, és ha mindent rendben találunk, akkor a hétvégi mérkőzésen már számítunk rá, és talán játszani is fog.

Ezek a szavak főképp Véger Bauer Lajos felvetésére hangzottak el, hiszen a betelefonáló megkérdőjelezte, hogy egyáltalán visszatér-e még az olasz sztárt az együttesbe, Signorinak ugyanis nyáron lejár a szerződése, és nem tudni, hogy megy vagy marad.

Az As Roma a kedvence

Igaz, az időjárás alapján még igazi tavasz sincs, de ha már szóba került a nyár: a jövőbeni tervek felől többen is érdeklődtek:

– Nem tudni, mi lesz később! A várható erősítésekkel kapcsolatban sem tudok neveket mondani. De az igazolások mellett fontosabbnak tartom, hogy fiatal játékosaink, akik most még csak ingadozó teljesítményre képesek, töretlenül fejlődjenek. Meg lehet nézni: Feczesin ott van az utánpótlás-válogatott keretében, míg Kiss Zoltán és Demjén a biztonsági tartalékok között.

Két telefonhívás között Dario Bonetti a fiatalok kapcsán röviden kitért a magyar futball általa észlelt hibáira is. A hiányos infrastruktúra mellett az utánpótlásképzés kiemelt fontosságára helyezte a fő hangsúlyt, amely sajnos elsődlegesen pénzkérdés. „A labdarúgás nagyon fontos része az emberek életének, a társadalomnak. A labdarúgás alkalmas arra, hogy példaképeket állítson a fiatalok elé" – mondta az olasz.

Kenéz Ferenc, szintén soproni betelefonáló Dario Bonettit példaképéről, saját edzői hitvallásáról, majd kedvenc csapatáról kérdezte:

– Hirtelen akár tíz nevet is említeni tudnék azok közül, akik a kedvenc edzőim vagy példaképeim közé tartoznak. Nem biztos, hogy a sikeres tréner a jó edző, hiszen teszem azt többen is nagynevű játékosokkal képesek csak eredményesen dolgozni. Carlo Ancelottit, az AC Milan edzőjét mégis kiemelném, hiszen egy iskolában végeztünk és roppant szimpatikus számomra, nem beszélve arról, hogy gondolkodásában is közel áll hozzám. A kedvenc együttesem pedig az AS Roma csapata, mindig nagyon szorítok nekik.

Ha már áttértünk az olasz labdarúgásra, a kérdező rögtön Bonetti szemére vetette azt, hogy csapata a Kispest elleni kupa oda- és visszavágón is talán a túlzottan az olaszos, védekező taktikát alkalmazta.

Új impulzusok a futballnak

– Az edző elsődleges feladata az, hogy felmérje: a keretben lévő játékosok milyen szerkezetben szerepeljenek annak érdekében, hogy a csapat a lehető legsikeresebb legyen. Úgy érzem, mindkét esetben az általam leghatékonyabbnak vélt rendszert alkalmaztuk, ez most ennyire volt elég, sajnos hiányzott belőlünk a tűz és a támadójátékhoz szükséges kreativitás. Azt azonban megjegyzem, hogy nem volt könnyű dolgunk, hiszen a Honvéd együttese még hazai pályán sem adta fel a kellemetlen, zárt védekezését.

Az olasz mesteren látszik, hogy nagyon szívén viseli soproni csapatának sorsát, ám származásából adódóan tekintetét gyakran az olasz labdarúgásra és hazája nemzeti tizenegyére is irányítja:

– Az olasz válogatottnak ötvenszázalékos esélye van a végső győzelemre a világbajnokságon. Rengetegen panaszkodnak, hogy sok az idegenlégiós az olasz labdarúgásban. Erre én azt mondom: a jó külföldi játékosok rengeteg fizető nézőt vonzanak a lelátókra, a futball pedig elsődlegesen pénzből él, és ez egy döntő szempont. A világbajnokságtól egyébként azt várom, hogy igazi ünnepe legyen a futballnak mint játéknak. A részt vevő és kimaradó nemzetek számára is kedvező az, ha új impulzusokat kap a sportág.

Maradna Sopronban

Deák József soproni kérdező, aki egyébként rendelkezik labdarúgó- és edzői múlttal is, soron következő kérdésével visszaterelte a témát a honi labdarúgás medrébe. A hívó ugyanis a soproni csapat által gyakran labdaelrúgásért és reklamálásért kapott figyelmeztető kártyákat nehezményezte. Dario Bonetti erre a felvetésre is készségesen reagált:

– Egyetértek a telefonálóval, sok esetben buta fegyelmezetlenségek miatt kapunk sárga lapokat, így pedig kulcsemberek esnek ki néha az eltiltások miatt. Természetesen az ilyen esetekre megalkottuk a saját, házon belüli szabályrendszerünket, így minden ilyen tettért pénzbüntetés jár a játékosoknak.

Végezetül többen is az edző jövője iránt érdeklődtek, hiszen a trénernek a szezon végeztével lejár a szerződése.

Sajnos, mint ahogy Beppe vagy az erősítések, így a saját sorsom kapcsán sem tudok mit mondani. Egyelőre koncentráljunk csak az előttünk álló feladatokra! Először mindig a következő mérkőzésen kell a lehető legjobb eredményt elérnünk, a szezon vége előtt korai lenne még bármi konkrétumról is beszélni. Az biztos, hogy én elégedett vagyok a körülményekkel, nagyon jól érzem magam a városban. Tetszik a magyar emberek mentalitása, főleg az feltűnő, hogy mennyire fontos számukra a család. Lassan a magyar konyhát is megszokom, de ha mégis hiányozna valami, hazám autóval is csak hat óra távolságnyira van. Ha úgy adódna tehát, szívesen maradnék.

Dario Bonetti válasza, akaratán kívül persze, de tökéletesen beillik zárszónak is. A déli harangszó felcsendülésekor az olasz feltette napszemüvegét, majd „Forza, Sopron!"  kijelentéssel felállt a telefon mellől, és távozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félszáz dobogós helyezés

A fővárosban rendezték az országos Budapest- és vidékbajnokság tornászfordulóit. Tovább olvasom