Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

A világbajnoki címre törnek

Augusztus 24. és 26. között Lausanne-ban rendezik meg a hatodik, cukorbeteg gyermekek számára rendezett futball-világbajnokságot, az úgynevezett Diabétesz Junior-kupát.
A lausanne-i Olimpiai Stadionban 12 országból több mint 150 8–12 éves, 1-es típusú cukorbeteg lány és fiú gyűlik majd össze a világbajnoki címre pályázva. A magyar csapat 10 cukorbeteg gyermekből áll.

A francia labdarúgó-világbajnok, Christian Karembeu által támogatott, évente megrendezett versenysorozat része a sportolás népszerűsítésére tett erőfeszítéseknek, mely a gyermekek diabéteszkezelésének javítására irányul. Ugyanakkor kiváló lehetőséget ad a gyerekek és szüleik számára, hogy megismerjék a diabétesszel való együttélés új lehetőségeit.

A Junior-kupára utazó gyerekek Győrben, az ETO Parkban gyakorolhattak. Fotó: Bertleff András
A Junior-kupára utazó gyerekek Győrben, az ETO Parkban gyakorolhattak. Fotó: Bertleff András

„A labdarúgás sokkal több csupán sportolásnál – magyarázza Christian Karembeu francia világbajnok. – Leginkább a barátságról, a sportszerű játékról és a szolidaritásról szól."
Minden országból egy-egy csapat képviselheti hazáját az olimpiai fővárosban, Lausanne-ban megrendezett versenysorozaton, ahol a cukorbeteg gyerekek egyedülálló élményben részesülnek. A Spanyolországból, Franciaországból, Hollandiából, Belgiumból és Luxemburgból, Kanadából, Nagy-Britanniából, Írországból, Németországból, Olaszországból, Szlovákiából, Svájcból és Magyarországról érkező gyermekek büszkék arra, hogy képviselhetik nemzetüket.

Néhány országban előselejtezőket, míg hazánkban edzéseket tartanak a végső versenysorozat felvezetőjeként. Itthon június 10-én tartották az első edzést Győrben a Győri ETO FC hasonló korosztályú csapatával közösen. A második edzés tegnap és ma lesz szintén Győrben, ahol a győri csapat sporttáborában látja vendégül a Junior-kupára utazó magyar csapatot.

„A diabétesz gyermekek esetében komoly aggodalom. Az egyes típusú cukorbetegség a legelterjedtebb krónikus betegség a gyerekek körében, a cukorbeteg gyerekek kilencven százalékát érinti. Tulajdonképpen egy autoimmun betegség, melynek megelőzési módja nem ismert. Az egyes típusú diabétesz egyre gyakoribb, riasztó ötszázalékos éves növekedési rátával az óvodások körében és háromszázalékos rátával az iskolás és serdülőkorú gyerekek körében" – mondta Gelencsér Éva a Junior-
kupa magyar szóvivője, a soproni Erzsébet Oktató Kórház diabetológus szakorvosa.

„Az idei évben is partnerek egyesültek az ügy érdekében. A diabétesz Junior-kupát a Medtronic szervezi, amely világelső ezen betegségkezelés orvosi technológiájában, további nemzetközi partnerekkel együtt, akik támogatni szeretnék ezt a kezdeményezést.
A versenysorozat fő célja, hogy a diabétesszel élő fiatalok és szüleik lehetőséget kapjanak arra, hogy többet megtudjanak a diabétesz kezeléséről, megosszák egymással tapasztalataikat, valamint megismerjék és élvezzék a sportot" – tette hozzá a doktornő.
A versennyel kapcsolatos további információk a www.juniorcup-diabetes.com oldalon olvashatók.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meszlényi műtött lábbal is dolgozik

Az MR vizsgálaton kiderült, hogy egy porcdarab kering az edző térdében, így elkerülhetetlen volt a… Tovább olvasom