Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A tizenegyeseinél az isten irgalmazott

A Győri ETO történetének első neves játékosa Payer Imre volt, aki később átigazolt a Ferencvárosba. Életrajzaiban születésének és halálozásának idejeként több különböző időpont szerepel. Alapos kutatómunkával kiderítettük a valódi dátumokat, Győrben megtaláltuk a sírját is. (1. rész)

A Győri ETO történetének első neves játékosa Payer (Perényi) Imre volt, aki 1910-ig futballozott a vagongyári klubban, majd átigazolt a Ferencvárosba.

Több érdekesség is fűződik a nevéhez, egyrészt ő volt a fővárosi klub első vidékről igazolt labdarúgója, másrészt később az első magyar futballista, aki külföldre szerződött.A válogatottban 1911 és 1918 között 24 alkalommal szerepelt és 4 gólt szerzett. Tagja volt az 1912-es stockholmi olimpián ötödik helyezett és egyben vigaszdíjat nyert csapatnak.

A maga korában kiváló futballista életrajzaiban születésének és halálozásának idejeként több különböző időpont szerepel. A Kisalföld alapos kutatómunkával kiderítette a valódi dátumokat, Győrött megtaláltuk az egykori legendás válogatott és olimpikon sírját is, amelyet összefogással talán sikerül megőrizni az utókornak.

Payer Imre pályafutása a múlt század legelején kezdődött, az ETO-ban egy ideig a testvérével együtt szerepelt. A zöld-fehér együttesben Payer hol hátvédet, hol centert játszott. Az ETO 1908-ban Pozsonyban az általa szerzett két góllal győzött 2–1-re és lett Nyugat-Magyarország bajnoka. A Győri Hírlap tudósítása szerint az 1909-ben a Millenárison 5000 néző előtt lejátszott NSC–ETO (2–2) találkozón Payert a közönség angol lexnek, hátvédnek nevezte el.


A tehetséges játékos 1910 elején elhagyta Győrt és a Ferencvárosba igazolt. Abban az évben július 5-én rendezték a vidékbajnok ETO és a magyar bajnok FTC összecsapását a kisalföldi városban. A szitáló esőben gyér érdeklődés kísérte a mérkőzést, amelyet az FTC nyert meg 5–1 (4–0)-re, ő pedig már fővárosi színekben játszott.

Érdemes megemlíteni 1912. január 15-ét, a Fradi ekkor első külföldi portyájáról tért haza: Londonban, Hamburgban, Brémában és Berlinben is jól teljesítettek. A Payert is soraiban tudó csapat hazatérve Győrött kapta az első nagy ünneplést, az ETO babérkoszorúval köszöntötte őket a győri vasútállomáson.

A Győri Hírlap tanúsága szerint 1913 augusztusában Payer családi okok miatt visszatért Győrbe és az MLSZ szerint azonnal játszhatott is, mert az anyaegyesületébe visszaigazolható volt 1–1 játékos. Payer pályára lépett az ETO-ban a bécsi Hakoah és Szeged ellen. A GYH aztán szeptember 13-án közölte: Payer családi ügyei megváltoztak és újra az FTC-ben futballozik. Egy nappal később pedig már játszott és gólt is szerzett a MAC elleni bajnoki mérkőzésen.

A Fradiban összesen négy bajnoki címet és egy Magyar Kupa-győzelmet szerzett.

A Nemzeti Sport 1925-ben így emlékezett róla:

"Az eddig pályán szereplő hátvédek közül ő volt a legnépszerűbb és a legfélelmetesebb. Az általa elrúgott labda tényleg csak úgy zúgott a levegőben. A tizenegyeseinél az isten irgalmazta csak a kapust, hogy keresztül nem lőtte a labdával. Szeretett sokat beszélni, ezért is nevezték el »dumás embernek«.

A legfegyelmezettebb játékosok közé tartozott, éppen ezért nagy feltűnést keltett, amikor 1919-ben összekülönbözött az egyesület vezetőségével és az FTC-ből kilépett.

Egy ideig Bécsben játszott, majd hazajött és a Zuglói AC-ba igazolt. Az egyetlen kikötése az volt, hogy az FTC ellen nem lép pályára." (Folytatjuk)

Olvasóink írták

 • 3. ktl 2012. július 17. 13:26
  „A 2. parancsolat erre megadja a választ kedves mitulatbatti, járj utána ha érdekel! :-)”
 • 2. mitulatbatti 2012. július 17. 10:48
  „Egyetértek kedves ktl de az Isten az nem név hanem rang és hogy megtudd mi a neve egy kis utánjárással
  te is megtudhatod. :-)”
 • 1. ktl 2012. július 17. 08:36
  „Isten nevét még a nem hívőknek is illik nagybetüvel írni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyei bajnok ismét nem lép feljebb

Sorrendben negyedszer a Győrszemere ünnepelhetett bajnoki címet a megyei első osztályban. A… Tovább olvasom