Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

A szíve mindig visszahúzta Győrújfalura

Egy község, egy sportember címmel a Kisalföld egy hosszú sorozatot indított. Ebben Győr-Moson-Sopron megye 184 községéből olyan egyéniségeket mutatunk be, akik sokat tettek vagy tesznek a településük sportjáért. (9.)
Vingler Zoltánnak (52) valóban szenvedélye a labdarúgás, amióta az eszét tudja, él-hal a sportágért.

– Tizenhárom éves koromban Győrújfalun lettem igazolt versenyző, majd két év múlva felkerültem az első csapat keretébe, az első igazi edzőm Szaló József volt – emlékezik a kezdetekre Vingler Zoltán. – Fiatalon a MÁVDAC ifivel tréningezhettem és bár a Bundzsák Dezső edzette felnőttekkel is készülhettem néha, visszahúzott a szívem Újfalura. Kiváló csapat volt ott akkoriban, ezüstérmesek lettünk a járási bajnokságban, felejthetetlen kupamérkőzéseket is játszottunk.

Aztán a főiskolás évek idején a Győri Élelmiszer SE hívó szavának már nem tudott ellenállni, bár elsősorban az akkori edzők, Keglovich László és Orbán Árpád személye voltak vonzók számára.

– A főiskola befejezése után Bőnybe kerültem tanítóként, majd oda is költöztem a feleségemmel. Az akkori iskolaigazgató, Tóth Ferenc volt a sportköri elnök, így törvényszerű volt, hogy ott folytatom a sportpályafutásomat. Csodálatos ember volt és kiváló sportvezető. Hiába hívtak a környékbeli magasabb osztályú csapatok, képtelen lettem volna máshová igazolni.

Elkezdett foglalkozni a bőnyi utánpótlással is, tanítványai közül többen is NB-s, valamint megyei első osztályú csapatokban játszottak és játszanak napjainkban is.

Immár 15 éve, hogy visszaköltözött Győrújfalura és ott a felnőttcsapat edzője lett. Kitűnő vezetői és játékosai voltak akkor az egyesületnek, segítségükkel bajnoki aranyéremig jutott edzőként is. Elnökségi tagként még tevékenykedik a klubban, de úgy érezte, az nem az ő igazi világa.

– Az újabb kihívást a gyerekek képzésében találtam meg. Műfüves pálya létesült, fokozatosan kiépítettünk egy rendszert, ennek és a következetes munkának köszönhetően ötven ifjú focistával rendelkezünk. Csapó Zoltán elnök támogatja az elképzeléseimet. Egy újabb kisméretű edzőpályát építünk, nyári tábort szervezünk. Visszük fiataljainkat az ETO futball- és futsalmérkőzéseire. Egész télen edzettünk bérelt tornatermekben, ami az eredményekben is megmutatkozott. Tornagyőzelmeket arattunk Ausztriában és helyben is, legyőztük többek között az ETO és a Videoton csapatát is.

Ismét bekapcsolódtak a Bozsik-programba: Vingler Gyula és Majlinger Csaba segítségével még szervezettebbé vált a sporttevékenység. Mindannyian önzetlenül, fizetség nélkül végzik a munkájukat.

Az edzői hivatásról így vélekedik:
– Azt vallom, hogy nemcsak a győzelem a lényeg. A gyerekeket elindítjuk egy úton, a sport világa felé tereljük figyelmüket. Itt nemcsak sikeresek lehetnek, hanem a sport által egészségesek is. Kialakítjuk a közösségi gondolkodást, az együtt játszás élményét.

Edzőként fogékony az újra, ezért vágott bele a futsalba, a Rába ETO tizenéveseit oktatja, amihez persze az edzői diplomát is megszerezte.

– Más játék, más korosztály, más gondokkal és feladatokkal, de ezt a munkát is hihetetlenül élvezem. Szerencsére a feleségem és a gyermekeim is sportszeretőek, tolerálják a szenvedélyemet. Olyan sok szépet kaptam a focitól, a sikerektől a sportbarátságokon át az elismertségig, hogy úgy érzem, valamit vissza kell adnom ebből a fiataloknak.

Vingler Zoltán nemcsak kap a futballtól, ad is kedvenc sportágának.

Olvasóink írták

  • 2. Sceptic 2012. március 13. 01:21
    „Kár, hogy a mondatod értelmezhetetlen, tele helyesírási hibákkal és tárgyi tévedésekkel. Dr. Bogdán József sosem volt győrújfalui (és nem Győrújfalui) polgármester. Bognár József volt ugyan, de ő sem nem nagylelkű, sem - tudomásom szerint - nem doktor.
    A cikk Vingler Zoliról szól, akinek tényleg sokat köszönhet a falu sportélete, túl mindenféle irányból jött polgármestereken és szélirányokon.”
  • 1. acsali 2012. március 11. 19:16
    „Kár, nem említették meg a cikkben, hogy a nagylelkű, sportot szerető, most is aktívan tekéző dr. Bogdán József korábbi Győrújfalui polgármester úrral kialakított kapcsolatát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél távnál a Szárföld vezet az öregfiúk között

A téli szünet után nemsokára folytatódik a megyei öregfiúk bajnoksága, amelyben tizenkét csapat… Tovább olvasom