Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

A szívcentrumért fociznak

Kivételes hangulatban, nemcsak a gólokért futballozik a Gyirmót SE vasárnap délután.

Kivételes hangulatban, ezúttal nemcsak a gólokért futballozik a másodosztályban játszó Gyirmót SE, amelynek tagjai holnap délután fél 5-től a celldömölkiek csapatát fogadják. A meccs teljes bevételével a győri szívcentrum kialakításához járulnak hozzá.

Tóth Norbert
Mint arról korábban beszámoltunk, Horváth Ferenc, az Alcufer Kft. ügyvezető igazgatója és tulajdonosa elsőként csatlakozott a Kisalföld kampányához, a szívkatéterezéshez szükséges, kétszázmillió forintos berendezés előteremtésére a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban. A hazai hulladékgazdálkodásban az utóbbi években meghatározó szerephez jutó cég tulajdonosa szinte sorsszerűen döntött így családjával, hiszen másfél évtizede infarktuson esett át. A hétvégi meccs  folytatása felajánlásuknak és reményeik szerint több klub, sportegyesület is hasonlóval él.
A Gyirmót SE csatárának, Tóth Norbertnek beteg a szíve. Ennek ellenére vezeti a másodosztályú labdarúgó-bajnokság góllövőlistáját. De azért óvatosnak kell lennie...

A regionális szívcentrumért fociznak

– Úgy gondoltuk,  az egészséges emberek is kontrollra és szükség esetén ellátásra szorulhatnak – magyarázta kezdeményezésük hátterét Horváth Ernő, a Gyirmót SE elnöke. – Reméljük, sokan kíváncsiak lesznek a mérkőzésre, ám ezúttal a játékosok nem kapnak, hanem adnak pénzt. Előtte Gyirmóton falunapot is rendeznek, az ottani halászlé- és egyéb bevételek is a szívcentrumra felajánlott összeget gyarapítják.
Horváth Ernő elmondta, a döntést egy családi, majd egy tágabb körű megbeszélés előzte meg, aminek háttere, hogy a sportolók is rászorulnak a betegséget megelőző vizsgálatra.

Beteg, mégis gólerős

A Gyirmót SE csatára, Tóth Norbert ismeri a futballpályán történt tragédiákat, de a meccs közben nem gondol erre.  Rendszeresen betalál a kapuba, pedig a szívével van némi probléma. Négy forduló után hat góllal vezeti a másodosztályú bajnokság góllövőlistáját.  Teljesítményének értékét növeli, hogy az elmúlt hetekben kizárólag a kispadról beszállva segítette győzelemre a csapatát. Tóth Norbert  a Gyirmót SE gólerős támadójaként rendre megnehezíti a védők, valamint a kapusok dolgát.

Meccs közben nem

– A betegségem a jelenlegi edzőnk, Hannich Péter hazai bemutatkozó mérkőzése előtt kezdődött – mondta a Kisalföld érdeklődésére a „Nonó" becenévre hallgató csatár. – Már szerelésben melegítettem a pályán, amikor hirtelen megszédültem és nem tudtam vállalni a játékot. Utána alapos, két napig tartó vizsgálatokon estem át, majd az orvosom megállapította, hogy a szívüregeket egymástól elválasztó egyik billentyű nem zár vissza. Szerencsére a vizsgálati értékem jócskán eltért attól az értéktől, amely már mindenképpen műtéti beavatkozást igényel, így egyelőre futballozhatok, bár ellenőrzésekre  járnom kell. Hetente négy alkalommal edzek. És hogy van-e bennem félelem a közismert, futballpályán történt tragédiák miatt? Az összecsapásokon nem gondolok erre és ennyire nem is súlyos a helyzet. Voltam terheléses vizsgálatokon is, ám nem volt semmiféle probléma. Néha előfordul, hogy reggel ébredés után egy kicsit megszédülök, leesik a vérnyomásom, ám szerencsére komolyabb panaszom nincsen. Egy kicsit elővigyázatosabbnak kell lennem és akkor biztos vagyok benne, hogy nem történik baj.

Nincs veszélyben az élete

A játékos édesapja, Tóth Attila elöljáróban leszögezte: nem szeretné, ha az egész történet arról szólna, hogy a felelőtlen szülők szívbetegen is engedélyezik a futballt a gyereküknek: erről szó sincs.
– Természetesen mi is aggódunk Norbi egészségéért, de a futball miatt nincs veszélyben az élete, sőt, talán azzal ártanánk többet, ha eltiltanánk a labdarúgástól. Egyelőre, ha nem romlik tovább az állapota, akkor tud játszani. Igaz ugyan, hogy kímélő edzéseken vesz részt, délelőtt például nem is jár tréningezni. Az esetről az edzője is tud. Általában csereként veszi számításba, talán ez már a taktika része. A jelek szerint így is nagyon eredményes, büszke vagyok rá. Jövő hónapban lesz egy újabb vizsgálat, azután már okosabbak leszünk. Mi mást tehetnék: reménykedem, hogy még nagyon sokáig tart a futballpályafutása.

Szoros ellenőrzést igényel

Az esettel kapcsolatban megkerestük dr. Dézsi Csaba András kardiológus főorvost is, aki a  betegségről általánosságban elmondta: a szívüregeket egymástól elválasztó egyik billentyűnek az elégtelen működése okozhat keringési zavart, illetve a szívnek plusz volumenterhelést. Ha a helyzet nem lesz súlyosabb, akkor az illető problémamentesen sportolhat, de az is tény, hogy gyakori kontrollt igényel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gólbírót tesztelnek az U17-es világbajnokságon

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a szeptember 17-én kezdődő, perui U17-es világbajnokságon… Tovább olvasom