Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

˝A Sportdöntőbíróság elvesztette az eszét˝ - sajtóvisszhang Contador eltiltásáról

A keddi spanyol lapok többsége értetlenül áll a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hétfői döntése előtt.
A keddi spanyol lapok többsége értetlenül áll a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hétfői döntése előtt, amellyel doppingvétség miatt visszamenőlegesen két évre eltiltotta az országúti kerékpáros Alberto Contadort a versenyzéstől.

A CAS egyben megfosztotta a kerekest az összes, 2010 nyara óta elért eredményétől, így a 2010-es Tour de France- és 2011-es Giro d,Italia-győzelmétől is. Az olasz újságok elsősorban az utóbbi versennyel összefüggésben számolnak be a döntésről, míg a francia lapok a doppingellenes küzdelemről írnak.

Spanyolország:

El País: "Contador esete azt a benyomást kelti, mintha a doppingellenes harcban káosz és önkény uralkodna. Egyes szervezetek, mint a spanyol szövetség, fel akarták menteni a kerekest, mások pedig a legsúlyosabb büntetés kiszabását kérték. Eltekintve azonban ettől a jogi labirintustól ez az ügy azt mutatja, hogy Spanyolországban nagyobb a tolerancia a doppinggal szemben, mint más országokban."

El Mundo: "A Sportdöntőbíróság anélkül ítélte el Contadort, hogy tudta volna, mi történt. Minden jogi szakértő, aki elolvassa a döntést, arra a következtetésre jut, hogy Contador eltiltása teljes téboly. A CAS saját magát diszkvalifikálta ezzel az ítélettel."

El Periódico de Catalunya: "Lehet, hogy Contador verziója a szennyezett steak elfogyasztásáról kalandosnak tűnik, de a bíróság indoklása sem kevésbé vakmerő. A bírák nem azért szabtak ki eltiltást Contadorra, mert meg voltak győződve arról, hogy a spanyol doppingolt, hanem azért, mert szerintük gyaníthatóan ez történt. Az ítélet aligha vezet majd a kerékpársport megtisztulásához, inkább csak zűrzavart kelt."

Marca: "A nemzetközi Sportdöntőbíróság elvesztette az eszét. Contador elítélése az abszurditás csúcspontja és egy botrányos rajtaütés. Olyan alapvető jogi fogalmakat sért meg, mint az ártatlanság vélelme. A döntés minden olyan hatóságra csapást mért, amely a sport tisztán tartására törekszik."

As: "Spanyolország megint olyan országnak tűnik, amely tolerálja a doppingot. Azonban nem szabad, hogy ez az eset az egész spanyol sportot diszkvalifikálja. Spanyolországnak komoly problémái vannak a doppinggal a kerékpársportban és az atlétikában. A többi sportágra azonban nem szabad kiterjeszteni a vádaskodást."

Olaszország:

La Gazzetta dello Sport: "Két év! Micsoda sokk! Ez a kései ítélet vitákra ad okot. Először azonban a Giro 100 éves történetében törölni kell egy győztest anélkül, hogy bármi rosszat tett volna a versenyen. Előtte jogilag nem volt lehetőség visszaléptetni Contadort. Paradox, abszurd helyzet, és sokban árt a Giro hírnevének. Sok szurkoló értetlenül áll a döntés előtt, egyvalami azonban biztos: mindenki veszített."

Corriere dello Sport: "Ahogy vártuk, Contadort eltiltották, és megfosztották Giro-győzelmétől." Tuttosport: "Nagy csapás Contadorra, sokkoló ítélet."

Franciaország:

L,Equipe: "Ezt a figyelmeztetést remélhetőleg azok is hallották, akik továbbra is széllel szemben tekernek. Sőt, talán más sportágak szövetségei is észbe kapnak, akik gyakran elbújnak a takaró alá."

Le Novel Observateur: "A biológiai útlevelek bevezetésével, a versenyzők megfigyelésével és váratlan ellenőrzésével nehéz elhinni, hogy a vétkes kerekesek megúszhatják a büntetést. Contador esete is ezt bizonyítja."

L,Express: "A spanyol még csak 29 éves, így még van ideje felírni a nevét a legnagyobb versenyzők dicsőségtablójára. Doppinggal vagy anélkül, Contador nemzedékének egyik legnagyobb tehetsége."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női kézilabda MK: Győri Audi ETO-FTC a negyeddöntőben

A két nagy hazai rivális, a címvédő Audi ETO és az FTC már a negyeddöntőben összetalálkozik a női… Tovább olvasom