Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

A sport a kultúra része

Köpf Károlynak, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkárának részvételével rendeztek tegnap szakmai sportfórumot a megyei sportigazgatóság klubtermében időszerű sportpolitikai kérdésekről.
Köpf Károly helyettes államtitkár
Ezen a sportfórumon a városi sportigazgatók, a sportági megyei szövetségek elnökei, sportvezetők vettek részt, akik élénk vitát folytattak a legaktuálisabb kérdésekről, s a magyar sport jövőjéről.
A helyettes államtitkár tájékoztatója sportéletünk legaktuálisabb kérdéseire tért ki, a nemzeti sporttratégiától a változtatásra szoruló sporttörvényen át a sportkoncepció egyeztetésére, az utánpótlás-nevelésre, az iskolai testnevelésre, a Heraklesz- és a Bozsik-programra, a Wesselényi Közalapítvány szerepére, de még a stadionkonstrukciós elképzelésekre is.

A megbeszélésen elhangzott, hogy a sok gond és tennivaló ellenére a magyar sport emelt fővel léphet az Európai Unióba, mivel ezen a területen az eredmények nemzetközi szinten elismertek. Pedig nagyon sok tennivaló akad még, hiszen egyes felmérések szerint nálunk az összlakosságnak csupán 20–25 százaléka sportol, míg ez az arány például Svédországban a 60 százalékhoz jár közel. Az aktív versenyzők száma tekintetében pedig még nagyobb a lemaradásunk. Ahhoz, hogy ez másként legyen, a gyerekek, a fiatalság körében kell kezdeni a munkát. A diáksportot erősíteni kell, tervek szerint 500–600 ezer gyerek bevonása szükséges az elkövetkező időszakban. Miközben további támogatást kapnak az élsportolókat, olimpikonokat nevelő műhelyek, növelni kell az alapszintű sportolást, a szabadidős sporttevékenységet, hiszen a sport a kultúra része.

Ebbe a szemléletbe nem fér bele az olyan javaslat, hogy csökkentsék, avagy éppen szüntessék meg az iskolák alsó tagozatosainak a testnevelő órákat, s játékos foglalkozásokkal helyettesítsék azokat. Éppen ellenkezőleg, a kisiskolásoknál naponta kellene, hogy legyen testnevelés, de legalább hetente négy óra, a felső tagozatokon pedig legalább heti három óra szükséges. Ezt fogják javasolni az oktatási törvény módosításához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúzott Sávolt a chilei tenisztornán

Sávolt Attila az első fordulóban búcsúzott a 380 ezer dollár összdíjazású chilei férfi tenisztornán. Tovább olvasom