Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

A soproniak szerint bírói műhiba történt

Megóvta a Dombóvárott elveszített (99–97) bajnoki mérkőzést a Soproni Ászok-SMAFC férfi kosárlabdacsapata. A klub vezetése szerint a mérkőzés utolsó másodperceiben játékvezetői műhiba történt.

Bokor Ákos, a klub egyik ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta: a hivatalos versenykiírás 15.1. §-a alapján nyújtják be óvásukat. Ez kimondja, hogy a bajnokságban szereplő sportszervezet óvást nyújthat be, ha úgy véli, hogy egy játékvezetői döntés vagy bármely más esemény a mérkőzés folyamán az érdekeit hátrányosan befolyásolta és a döntés hatással volt a mérkőzés végeredményére.

„ A mérkőzés utolsó másodperceiben egyenlő állásnál a hazaiak játékosának, LeGrange-nek a támadásra 6 másodperc állt rendelkezésére. Ezalatt a labdát vezetve végigrohant a pályán és kosarat szerzett, az eredmény 99–97-re módosult. Az időmérő óra szerint a mérkőzésnek még nem volt vége – ezt elismerték a játékvezetők és az ellenőr is –, de a nézők és a hazai játékosok a pályára rohantak ünnepelni a győzelmet. Ezzel megakadályozták, hogy gyors, előrevágott labdával esetleg kosarat szerezzünk. Rövid vita után a mérkőzés ellenőre, dr. Tihanyi László 1 másodpercet újra játszatott.

Ekkor már felállt védelem ellen az alapvonalon álló Sola blokkolta a bedobást. Ezután az első játékvezető lefújta a találkozót. Megítélésünk szerint a fenti hibák döntően befolyásolták a végeredményt. A pályára csak az első játékvezető engedélyével léphet bárki a cserepadon ülő cserejátékos, a csapatpadhoz tartozó orvos kivételével. Amennyiben ezt megszegik, technikai hibát kell ítélni az edző ellen, amelynél 2 büntetődobás, majd a félpályánál oldalbedobás járt volna a vétlen csapat javára. Mindez elmaradt, így a játékvezetők műhibát követtek el és döntően befolyásolták a mérkőzés végkimenetelét, hiszen a büntetőkkel, majd a labda birtoklásával akár a mi javunkra is változhatott volna a végeredmény."

A sportvezető hozzátette: a dombóvári közönség egy része a vendégjátékosokra és a játékvezetőkre nézve fenyegetően lépett fel. A rendezőgárda nem tudta megakadályozni, hogy az illetők ne zúduljanak a pályára. Az időmérő óra az országban egyedülálló módon nem visszafelé, hanem előre halad és alkalmatlan a tizedmásodpercek kimutatására.
A mérkőzésről videofelvétel készült. Az óvást az esemény megtörténte után azonnal jelezte a csapatkapitány és a csapatvezető, a jegyzőkönyv hátoldalára rögzítették az eseményeket. A jegyzőkönyvet az első játékvezető és a soproni csapatvezető is aláírta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

legyőzték önmagukat

Szombat déltől vasárnap délig immáron 13. alkalommal került sor a soproni Lövér uszodában a… Tovább olvasom