Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A Sárvár FC története

1912-ben alakult meg a Sárvári Labdarúgó Klub. A klub színei az alapítástól kezdve és azóta is: zöld-fehér.


Ez volt az első sportegyesület Sárváron. Az Édosz (Élelmiszeripari Dolgozók Szakszervezete azaz a Sárvári Cukorgyár) segítségével alakult meg. Akkoriban labdarúgás, torna, atlétika, ill. kerékpározás tartozott a népszerű sportágak közé. 1950-es évek elején hozzáláttak egy modern sporttelep felépítéséhez, amely a Cukorgyáré volt, majd privatizációja után a városé lett.

Akkoriban az ország egyik legjobb gyepszőnyege várta a pályára lépő csapatokat Sárváron, a mai fürdő helyén, ez úgynevezett Kinizsi-pályán. 1995 -től a Cukorgyár egyedül már nem tudta fenntartani a sportegyesületet és a Sárvári Cukorgyár - Kinizsi átalakult Sárvári Kinizsi Sportegyesületté.

A cukorgyár mint támogató továbbra is az egyesület része maradt. Átalakuláskor az egyesület labdarúgó, kézilabda, teke, és természetjáró szakokkal rendelkezett. A következő évben a labdarúgó szakosztály úgy döntött, hogy önálló sportegyesületet hoz létre. 1997. január 13-án kivált a labdarúgó-szakosztály, és önállóan, Sárvár FC néven szerepelt tovább az NB II-ben. Majd 2000-ben az átszervezett bajnokságban az utolsó osztályozó mérkőzésen Nagy Mihály irányításával Táncsics, Tebeli, Kovács Zs., Bánfalvi, Kőrösi, Varsányi, Palkovits, Ádám, Gaál, Lukács T. (Őr), Luca (Rába) összeállításban Budakalászon nyert 2:0-ra, és ezzel a Celldömölk mellett kiharcolta az NB I/B-ben való indulás jogát. De közben - még a feljutás előtt - egyesült a megyei I. osztályban bajnoki címet szerzett másik sárvári csapattal, a Vagongyár támogatását élvező Sárvári Vasassal.

A Sárvári Kinizsi Sportegyesület NB II-ben szereplő női kézi, NB II-es férfi teke, atlétika, tájfutó, ill. természetjáró szakosztállyal működött tovább. A Sárvár FC pedig a fúzió után választhatott: az NB I/B-ben indul, vagy marad az NB II-ben. Az elnökség egy harmadik variáció mellett döntött: a szűkös anyagiak miatt egy évig szüneteltette tevékenységét (a szabályok erre lehetőséget adtak, ám a következő idényben csak egy osztállyal lejjebb nevezhettek), míg egy másik gárda Sárvár Rába FC néven az NB III-ban indult.

A következő szezonban, 2001 nyarán aztán neveztek az NB II-be, míg a Sárvár Rába FC végleg megszűnt. 2007 őszétől azonban újra két sárvári csapat volt a Sárvár FC (NB III.) és az újjáalakult Sárvári Kinizsi (megyei III.). Jelenleg a Sárvár FC az NB III Bakony csoportjában szerepel, tavaly a 2010-2011-es idényben a hetedik helyen szerepelve, már évek óta igazi törzscsapata a magyar amatőr futballnak. Sőt idén a kupában is szereplünk még a főtábla 3. fordulója előtt állva várjuk a sorsolást és reménykedünk a további sikerekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az NB III-ban induló felnőtt csapat kerete

A Sárvár FC 2011/12-es szezonban NB III-ban induló felnőtt csapatának kerete. Tovább olvasom