Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

A saját szektorában szurkolhat a legenda

Pális Ferencről is elneveznek egy szektort a győri ETO Parkban. Ő lesz a zöld-fehérek legidősebb élő legendája, akinek nevét őrzi majd a lelátó egy része.
Nemrég újszerű ötlettel rukkoltak elő a Győri ETO FC-nél. Úgy döntöttek, a sikeres elődök dicső emléke előtt is tisztelegnek azzal, hogy a stadion negyven szektorát a klub egykori játékosairól,
edzőiről, vezetőiről nevezik el.

Az előzetesen összeállított listán nyolcvan ETO-legendát gyűjtöttek össze és a szurkolók közreműködésével választották ki azt a negyvenet, akikről tavasszal egy ünnepség keretében a szektorokat elnevezik az ETO Parkban. A legidősebb élő legenda Pális Ferenc.

Az ETO korábbi csatára szeptemberben ünnepli 84. születésnapját. A legemlékezetesebb mérkőzését 1951. május elsején játszotta. A győri gárda az aranycsapattal mérkőzött, s nagy meglepetésre győzött is 6–4-re. A fél tucat győri gólból Pális – fél óra játék alatt – öt találattal vette ki a részét.

– Valóban ez volt az a mérkőzés, amelynek szinte minden percére emlékszem – nyilatkozta a Kisalföldben az ünnepelt gólfelelős. – Grosics Gyula, a válogatott akkori hálóőre valahogy sosem bírt velem, mert igazi mumusa voltam, de az öt gól azért kiugró teljesítmény volt. Emlékszem, a Népsport tudósításában a futball tanárának nevezett.

A remek játékos sérülések miatt mindig az utolsó pillanatokban esett el a válogatottságtól. Az 1954-es svájci vb előtt üvegbe lépett, ami elvágta az Achilles-inát. Két évvel később pedig a melbourne-i olimpia előtt egy porcsérülés miatt maradt ki a nemzeti együttesből.

Mosonmagyaróváron a Kühnéből indulva járta meg az ETO-t, rövid kitérőt tett a Budapesti Vasutasnál s a MÁVDAC-ban is csodálatos éveket futballozott.

Később a tanári pályára került. Huszonöt évet tanított a győri gépipari technikumban, forgácsolásra oktatta a diákokat.

„Bevallom, meglepődtem, amikor felkerültem a nyolcvanas listára. Úgy hittem, már nem emlékeznek rám. Nemrég Palotai János temetésén találkoztam Tarsoly Csabával, a klub mostani elnökével, s nyilván ekkor kerülhettem képbe – mondta a jelöléssel kapcsolatban Pális Ferenc. – Nem vagyok fiatal, akikkel együtt játszottam, már mind meghaltak, én viszont megérhetem, hogy szektort neveznek el rólam. Büszkeséggel tölt ez el, örülök, hogy így alakult, s az is nagyszerű, hogy az ETO-nál újra előtérbe került a hagyományok tisztelete."
A róla elnevezett szektorban mindenképpen ott lesz majd tavasszal a legendás futballista.

„A mai magyar foci nem túl magas színvonalú, sajnos nem is ismerem a mostani játékosokat. Nem jártam meccsekre, de tervezem, hogy a névadó alkalmával kimegyek a stadionba. És ha már ott leszek, nyilván abban a szektorban fogok szurkolni, amit rólam neveznek el" – tette hozzá Pális Ferenc.

Olvasóink írták

 • 6. dorombolok 2011. március 22. 21:11
  „Jó egészséget Pális tanár úrnak !!”
 • 5. pihent 2011. március 17. 12:20
  „Kedves Opaky! Palotai Károly - amennyire tudom - jó egészségnek örvend. A testvére Palotai János volt, a cikkben az ő temetéséről van szó - ez tehát nem elírás.
  Bár Pális tanár úr engem is tanított, a góljairól egész idáig nem tudtam. Innentől még büszkébb vagyok rá és jó egészséget kívánok neki!”
 • 4. Opaky 2011. március 13. 00:18
  „Pális tanár úr engem is tanított a hetvenes évek elején, de mi diákok nem tudtunk sportmúltjáról. Korrekt, türelmes volt oktatóként és jó emberismerő.
  Szeitz úr javíthatná az elírást, Palotai nem János volt, hanem Károly!”
 • 3. nasi12 2011. március 10. 17:24
  „Mint volt tanárunkat, és mint sportolót is nagyon tiszteltük anno.
  Szigorú, de igazságos tanár volt.
  Remélem, már nem haragszik, hogy az eszterga tokmánykulcsával egyszer repülési gyakorlatot végeztettünk. :D
  Már csak miatta is átülök majd az ő szektorába.
  Úgy is terveztem, hogy egyszer még az életben megköszönöm, azt a sok jót, amit kaptunk tőle.”
 • 2. soppet 2011. március 10. 11:54
  „"füstbement"-et kiegészítve, folytatom itt, mivel a HCSA a megyei focinál letiltotta a kommenteket!
  Először is minden elismerés az ETO azon vezetőjének - T.Cs. - aki gondol az öregekre. Szerintem egy bővebb névsorral egy úgymond dicsőségtáblát javasolnák a Klubházba, ahová sokkal többen fel tudnának kerülni egyesületi vezetők, orvosok, játékosok és edzők - akik vala tettek az ETO-ért.
  A megyei focira pedig annyit jegyeznék meg, hogy sok egyesületnek, önkormányzatnak vannak gondjai. Tartok tőle, hogy még lesz aki "bedobja a törülközőt" vagy alacsonyabb osztályba vesznek részt ősztől. A rögtönzött névsor a következő:
  Pannonhalma, Szany, Nagyszentjános, Mindszentpuszta, Tényő, Gyarmat, Pázmándfalu, Bezi, Nádorváros, Markotabödöge, Acsalag, Rábapatona, Bőny, Jobaháza, Szárföld, Szil, Rábatamási, Lébény II., Mosonszentmiklós II., Mosonudvar, Levél, Darnózseli, Agyagosszergény, Kópháza, Répcevis, Csapod, Sarród.
  Bárcsak ne így lenne. De a gazdasági helyzet jobb nem lesz. Az ÖK.-ok következő évtől 1000 fő alatt megszűnnek, a kormány tervei szerint, s a járási hivatalok nem fogják eltartani a községi csapatokat.Ha nem lesznek 100%-os támogatók, akkor az amatőr foci nagy bajba fog kerülni Magyarországon.”
 • 1. füstbement 2011. március 10. 11:30
  „Minden Tiszteletem és gratulációm Pális Ferencé, és sok szép, szurkolással eltöltött nyugdíjas éveket kívánok neki!
  Egyet azért meg kellene jegyezni itt, hogy a nevét ne arra használják, hogy a mélyben rejtező problémákat eltakarják, mert az úgy néz ki van elég Győrben.Üres stadionban Pális szektor...
  A jelenlegi PR tevékenység szele meg tudjuk, hogy honnan fúj...Statisztikákkal, önreklámozással egy ideig el lehet takarni a problémákat, aztán látjuk, hogy nem a végtelenségig. Vámosszabadi, Fertőrákos visszalépett és mennyi egyesület teszi meg még a közeljövőben abban a megyében ahol állítólag a az országban legmagasabb színvonalú a megyei munka.Horváth Lászlónak, az MLSZ Gy-M-S-i Igazgatóság új vezetőjének lesz dolga azt hiszem.Abban az amatőr fociban jönnek elő a problémák, ahonnan a 81-82-83-as bajnok gyerekek törtek ki vagy ahonnan éppen Pális Feri bácsi is jött.
  Kicsit elkanyarodtam a témától, elnézést érte.
  Mindenesetre Feri Bácsinak nagyon jó egészséget kívánok és legyen telt házas ETO meccsen úgy, hogy sok megyebeli, helyi gyereknek lehessen még szurkolni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BL: kiesett az AC Milan

A Tottenham Hotspur búcsúztatta az AC Milant, a Schalke pedig a Valenciát. Tovább olvasom