Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

A röplabda maradt a nagy szerelem

Farnady Ernő kapta a Győr Sportjáért Életműdíjat. Évtizedek óta dolgozik a röplabdasportért. NB I-es csapatot szeretne a városnak.

Farnady Ernő a kedden átvett életműdíjjal.
Ötödik alkalommal adták át a Győr Sportjáért Életműdíjat a Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány és a BMC Rádió idei gálaestjén. Ezúttal a kitüntetett Farnady Ernő, a győri röplabdasport leglelkesebb közkatonája és egyben hadvezére volt.

A gazdag sportéletút, amelyet a rövidesen 71 éves sportember mondhat magáénak, tele van újrakezdésekkel.
Sportolói pályafutását a győri Révai-gimnáziumban kezdte Kádár Árpád tanár irányításával. Asztaliteniszezett, kézilabdázott, kosárlabdázott, vonzotta a labdarúgás is, valamint tagja volt a gimnázium tornacsapatának. Az ETO első kosárlabdacsapatában játszott 1949-ben, s kézilabdázott az egykori nagypályás, majd a Győrben elsőnek alakuló kispályás csapatban.

Ám az igazi szerelem az egykori Postásban elkezdett röplabdához fűzte, amit a Miskolci Vasutassal NB I-es ezüstérmes szintig művelt, s amit a Győri Dózsával 50 éves koráig aktívan űzött mint játékos, s amihez edzőként és sportvezetőként mai napig is hű maradt. Egészen fiatalon, több mint 50 évvel ezelőtt már oktatói minősítést szerzett, s a játék mellett a nevelésre is jutott az idejéből. A Miskolci Haladással egyetemi bajnok lett, a Győri Dózsa edzőjeként pedig már a kezdeti években is több válogatott játékost nevelt, mint például Bodó Andrást vagy Simon Györgyöt.

Az egyik nagy újrakezdés akkor volt az életében, amikor 1958-ban az egyetemről hazatérve Győrben csupán két röplabdacsapatot talált. Az alapoktól indulva, lelkes segítőkre találva elérte, hogy három év múlva már harminc csapat tevékenykedjen a városban. Egy másik újrakezdés 1986-hoz fűződik, amikor átvette a Győri Dózsa női csapatának a vezetését. Ugyanis időközben a Radnótiban egy tehetséges gárdát sikerült kinevelnie, akik gimnazista korba érve együtt mentek át a Kazinczyba, s az első középiskolás-bajnokságon országos második helyet szereztek. Az Újvári testvérek, Farkas Zsuzsa és a többiek aztán az NB II-ben is bizonyítottak, hiszen kétszer is osztályozót játszhattak az NB I-be jutásért. Amikor végül feljutott a női csapat az első osztályba, nem sokkal később Farnady ismét váltott. Ugyanis nekilátott, hogy diákröplabdaklubot alakítson. És most a Győri Jedlik RC Szabados Oszkár edző vezetésével esélyes az NB I-be jutásra.

Farnady Ernő elmondta: unatkozásról esetében manapság sem lehet beszélni, hisz a győri egyetemen géptant tanít, s nem kevesebb mint tizenkét csapattal foglalkozik edzőként. Ráadásul negyvennégy éve elnöke a városi és harmincnégy esztendeje főtitkára a megyei szakszövetségnek.

Amit még el szeretne érni a továbbiakban, hogy újra legyen NB I-es csapata Győrnek, s minél többen röplabdázzanak ezen a vidéken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjak a Sportcsillagoknak

9. alkalommal osztották ki kedden a Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány és a BMC Rádió… Tovább olvasom