Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

A program leállt, a stadion épül

A stadionprogram ellehetetlenült, jelentette ki lapunknak a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) közigazgatási államtitkára, ennek ellenére Sopronban a jövő héten az építők átveszik a munkaterületet és hozzálátnak a kivitelezéshez.
(illusztráció)

Sopronban sokáig abban reménykedtek, hogy az Orth György Országos Stadionfejlesztési Program keretében rövid időn belül teljesen megújul a Káposztás utcai pálya. Az első hírek – még két évvel ezelőtt – arról szóltak, hogy Sopron kiemelt helyen szerepel és az idén ősszel már egy új stadion fogadja a szurkolókat. Aztán 2000 decemberében kiderült, csak a C kategóriába sorolták a várost és a felújítás kezdete az idei évre tolódik. Az elmúlt hónapokban lázas előkészítő, tervező- és egyeztetőmunkát végeztek a szakemberek, amelynek eredménye az érvényes építési engedély volt. Közben sikerrel zárult a generálkivitelezői pályázat is. Úgy tűnt tehát, minden akadály elhárult, hogy legalább az idén őszre szerkezetkész lehessen az UEFA előírásainak megfelelő, korszerű stadion, amelynek költségvetéséhez központi forrásból 355, míg a város pénztárcájából 180 millió forintot szántak. Itt tartott a történet, amikor robbant a bomba. Szilvásy György, a GYISM közigazgatási államtitkára bejelentette, megbukott a 38 pályát érintő stadionrekonstrukciós program.
– Az elképzelés pénzügyileg ellehetetlenült, finanszírozhatatlanná vált – mondta a Kisalföld érdeklődésére az államtitkár. – Eleve téves volt az a feltételezés, hogy 38 stadion felújítása megoldható 19,5 milliárd forintból, ráadásul kétezres árakon számoltak és nem vették figyelembe az inflációt. Arról nem is beszélve, hogy alultervezték a beléptető- és térfigyelő rendszerek költségeit, ráadásul visszaosztották a programban részt vevő stadionokra, csökkentve azok költségvetését. A legfontosabb azonban, hogy elfogyott a rekonstrukciókra szánt pénz és a vállalkozói tőke bevonása is sikertelennek bizonyult. A tervezett 1,7 milliárd forinttal szemben eddig csupán 200 millióra tettek ígéretet. Ezért a minisztérium kénytelen felfüggeszteni a programot, hiszen a jelenlegi anyagi lehetőségek mellett nincs remény sikeres befejezésére.

Szilvásy György, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) közigazgatási államtitkára hangsúlyozta, új szerződéskötésekre már nincs lehetőség, mert ez fedezet nélküli kötelezettségvállalást jelentene. Azt azonban határozottan cáfolta, hogy végleg lemondtak volna a stadionok felújításáról.

Két hét kell tájékozódásra

– A program felfüggesztésével párhuzamosan áttekintjük a kialakult helyzetet, hogy tiszta képet kapjunk. Ez várhatóan két hetet vesz igénybe. Elvben három lehetőség közül választhatunk. Az egyik, hogy sikerül pluszforrásokat szereznünk, de ehhez kormányzati döntés szükséges, hiszen lassan a minisztérium is fizetésképtelenné válik a felelőtlen kötelezettségvállalások miatt. A másik, hogy csökkentett műszaki tartalommal valósítjuk meg a programot, esetleg elhagyunk egy-egy felújítást, a harmadik pedig, hogy 5 – 10 éves ciklust tervezünk, elfelejtve a mostani határidőket. Az elmondottak általában érvényesek a soproni stadionra is, de biztosat csak néhány hét múlva tudok mondani.

Csütörtökön kezdenek az építők

A stadionrekonstrukciós program leállításáról a városban hivatalosan még senki sem értesült. Információink szerint az elmúlt napokban megállapodott a lelátók szegedi központú generálkivitelezője leendő alvállalkozójával, sőt, a programokat bonyolító Stadion Invest Rt. munkatársai tegnap Sopronban jártak, így a következő héten már a szerződéskötésre is sor kerülhet. Ezt követően pedig – várhatóan csütörtökön – az építők átveszik a munkaterületet, hogy hozzákezdjenek a kivitelezéshez – tudtuk meg Fábiánkovits Ferenctől, a stadion egyik tervezőjétől.

ETO-stadion: jogerős szerződés

A győri önkormányzatnak érvényesen aláírt szerződése van az ifjúsági és sportminisztérium százszázalékos tulajdonában lévő Sportfólió Kht.-vel az ETO-stadion rekonstrukciójáról – nyilatkozta a Kisalföldnek Jungi Csaba győri alpolgármester. A politikus arról is tájékoztatott, hogy az első körben eredménytelen közbeszerzés után most gyorsított közbeszerzési eljárást indítanak a kivitelezésre. A tervek szerint jövő tavaszra újul meg a létesítmény. A munkálatokhoz az állam 900 millió, Győr 500 millió, a tulajdonos Quaestor Rt. 100 millió forinttal járul hozzá. Jungi hozzátette: bízik abban, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök állja a szavát és kormánya betartja a törvényesen megkötött jogerős szerződéseket.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izgalmas befutók

A junioroknál már csütörtökön bajnokot avattak a 18. triatlon Európa-bajnokságon Győrött. A… Tovább olvasom