Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

A neve összenőtt Öttevény sportjával

Egy község, egy sportember címmel a Kisalföld egy hosszú sorozatot indított. Ebben Győr-Moson-Sopron megye 184 községéből olyan egyéniségeket mutatunk be, akik sokat tettek vagy tesznek a településük sportjáért. (11.)
Hiába játszott több nevesebb csapatban is Neller István, az ő neve hallatán a szurkolóknak leginkább az öttevényi labdarúgás ugrik be.
– A Mosoni Vasasban lettem igazolt labdarúgó, kétévnyi játék után kerültem vissza Öttevényre – emlékezik a kezdetekre Neller István. – Az év végén aztán bevonultam katonának, Zalaegerszegre kerültem a határőrséghez.

A Zalaegerszegi Dózsa NB II-es csapatában rúgta a gólokat. A leszerelését követően 1958-ban az ETO-hoz igazolt, de rövid időn belül átette székhelyét Újvárosba, ahol az öt év alatt mindhárom színű éremből szerzett egyet-egyet.

– Az ETO-nál Kovács Imre, míg a Dózsánál Horváth Zoltán és Fehérvári Alfréd edzősége alatt szerepeltem, így az ő hatásuk is érződött abban, hogy alig harmincévesen már megkezdtem az edzői pályát. Öttevényen kezdődött, előbb edzőként, egy év után pedig játékos-edzőként segítettem a csapatot.

Az első szériában 1965-től '70-ig edzősködött Öttevényen, és 1966-ban megnyerték a győri járási bajnokságot, így első alkalommal akkor jutottak fel a megyei első osztályba. Öt év után távozott Mosonszentmiklósra, illetve Töltéstavára, majd másodszor is visszatért Öttevényre.

– A hetvenes évek elején ismét hívtak a csapathoz, ahol rövid időn belül sikerült összerázni a társaságot. Sikeréhes csapatot találtam, ami párosult a játékosok szorgalmával és megnyertük a megyei másodosztályú bajnokságot.

Öttevényen később sportvezetőként is hasznosíthatta tapasztalatait. Negyedik alkalommal két fiatal klubvezető, Bieder Zsolt és Börzsei Ferenc hívó szavának tett eleget, amikor elvállalta az ifjúsági csapat edzői teendőit.

– Nagyon szeretek a fiatalokkal foglalkozni, ott mindjárt az első évben egy bronzéremmel hálálták meg a bizalmat. Az edző is fontosnak érzi magát, amikor olyan tehetséges játékosok útját egyengetheti, mint a mostani csapatban szereplő Molnár Norbert, vagy az ETO futsalcsapatát korábban erősítő Peczár Csaba. Rengeteg tehetséges gyerek nevelkedett az öttevényi pályán, ahol mindig olyan lelkes és lokálpatrióta vezetők irányították az egyesületet, akik elsődleges feladatuknak a helyi sportsikereket tekintették.

Neller Istvánt nemrégiben „Öttevény Sportjáért" díjjal tüntették ki több évtizedes munkája elismeréséül.

A díjátadás alkalmával Király Péter polgármester az alábbi szavakkal méltatta Neller István érdemeit:

– Az ötvenes évek elején költözött hozzánk, és az ő edzősége idejére esik Öttevény labdarúgásának felemelkedése. Munkájával, az elért eredményeivel a falu dicsőségét szolgálta, és a község sportéletének meghatározó egyéniségévé vált. Méltó volt arra, hogy ezt a kitüntetést megkapja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Malajziai Nagydíj: a Ferrarinál nem lesz technikai újdonság

A Forma-1-es Ferrarinál nem készülnek technikai újításokkal a vasárnap esedékes Malajziai Nagydíjra. Tovább olvasom