Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

A magyar sport lehet a válság vesztese

Győr - A jelenlegi gazdasági válság egyik nagy vesztese a sport lehet – jelentette ki Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter Győrött. A tárca vezetője kiemelte: csökken a fizetőképes kereslet és a sport mögött álló állami, önkormányzati, szponzori háttér.
Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter tartott előadást „Sportfinanszírozás Peking után" címmel Győrött a Széchenyi István Egyetemen.

A tárca vezetője sportosra „vette a figurát", mert a hallgatóság beleegyezésével levetette a zakóját és a nyakkendőjét is, majd a katedráról lelépve állt az érdeklődők elé.

Az előadást élénk figyelem kísérte, hiszen az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának keddi ülésén derült ki, hogy a módosított költségvetés tervezete szerint jövőre 1,4 milliárd forinttal kevesebb lesz a sport központi állami támogatása az ideihez képest.

„Elég idő telt el Pekingtől ahhoz, hogy érzelemmentesen lehessen értékelni az olimpiát. A magyar csapat szereplése nem tekinthető kudarcnak, de a vártnál gyengébb eredményt ért el. A valós értékünkkel szembesített bennünket a nemzetközi mezőnyben" – kezdte a miniszter.


Gyenesei István szerint jobban kell elosztani a meglévő pénzt. Fotó: Bertleff András
Gyenesei István szerint jobban kell elosztani a meglévő pénzt. Fotó: Bertleff András

Gyenesei István a továbbiakban kijelentette: Peking a biokémia expója volt és ennek tükrében is elmondható, a magyar sportegészségügyi háttér más nemzetekhez képest jelentős elmaradást mutat.
„Az egészségügyi miniszter és az én álláspontom közeledett egymáshoz abban a kérdésben, hogy fontos egy sportegészségügyi központ létrehozása – folytatta a miniszter. – Számításaink szerint magántőke bevonásával mintegy öt-hat milliárd forintból működőképes kórházat lehetne kialakítani az eddig két és fél milliárd forintból elkészült, a sportkórháznál található épülettorzóból. A magyar sport ettől vásárolna szolgáltatásokat és nem kellene egy egész intézményt fenntartani számára. Jövőre harminccal több sportorvosi rendelő is lesz az országban."

A finanszírozásról szólva Gyenesei István elmondta: szerinte az állam évente összesen 100 milliárd forintot ad a magyar sportra.

„A cél: jobban elosztani a meglévő pénzt. A százmilliárd forint egyébként huszonöt-harminc százalékát teszi ki a magyar sport finanszírozásának."
Gyenesei István megállapította: a jelenlegi gazdasági válság egyik nagy vesztese a sport lehet. Csökken ugyanis a fizetőképes kereslet és a sport mögött napjainkban álló állami, önkormányzati, szponzori háttér. Az utánpótlásra azonban mindenképpen több pénz jut majd az ideinél.
Elmondta, más külföldi országokhoz képest hazánkban a családok kevés pénzt költenek sportolásra. Éves jövedelmük mindössze 0,4 százalékát fordítják erre, míg másutt ez 4–6, a fejlettebb nemzeteknél pedig 10 százalék. Nálunk a költés belső szerkezetével is baj van, mert a kiadás jelentős részét sportruházat teszi ki, amiben viszont soha nem sportolnak, mert csak a divatot szolgálja.

A miniszter a Kisalföld kérdésére elmondta: az állami támogatás csökkenésével párhuzamosan nem tervezik kedvezményekkel a magántőke bevonását a magyar sportba. Szerinte majd a piac eldönti, hogy a tőke hol talál magának talajt. Jó példa erre az említett kórházi beruházás, ahol „nyomul" a magántőke.

A fórumon több kérdéskör került szóba az iskolarendszerű sport oktatásától az egyetemi sportéleten át a fogyatékosok sportjának támogatásáig.

Horváth Cs. Attila megyei LSZ-elnök kérdésére válaszolva a miniszter elmondta: a sport- és turisztikai bizottság ugyan ellenszavazat nélkül foglalt állást abban, hogy a nemzeti labdarúgó-stadiont a Puskás Ferenc Stadion helyén építsék fel, de arra anyagi forrás jelenleg nem áll rendelkezésre. Véleménye szerint az MLSZ által tervezett Fehér úti létesítmény megvalósulásának nagyobb lehet a realitása és a fenntartása sem állami feladat lenne.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szeged simán nyerte a magyar rangadót Győrben

Kosárlabda - A Szeged simán, 78-58-ra nyert a Seat Foton Győr ellen a Magvassy Sportcsarnokban a… Tovább olvasom