Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

A Mágus is várja a foci feltámadását

Verebes József pénteken töltötte be hatvanhatodik életévét, a Kisalföld ebből az alkalomból kereste fel a Rába ETO labdarúgócsapatának egykori mesterét.

Születésnapján kereste meg a Kisalföld Verebes József labdarúgó-mesteredzőt, aki a nyolcvanas években elért sikerekkel örökre beírta magát Győr sporttörténetébe. 

 – Boldog születésnapot kívánok!

– Köszönöm, látom, még nem felejtett el – szólt a telefonba kissé meghatódva Verebes József, aki pénteken volt 66 éves és a nyolcvanas években csapatával történelmet írt Győrött.

– Amióta nem szakkommentátor az egyik kereskedelmi televízióban, keveset hallunk önről. Mivel foglalkozik?

– A BLASZ I B-ben szereplő Újlak-Lágymányosi TC-nél dolgozom amolyan szakmai igazgatóként. Húsz év átlagéletkorú a csapatunk és tíz ponttal vezetjük a bajnokságot.

– Az élvonalbeli mérkőzéseket mennyire kíséri figyelemmel?

– Amennyire időm engedi, többnyire igen. Tisztában vagyok az eredményekkel és az eseményekkel, de jobbára csak a televízióban nézek meccseket.

– És mi a véleménye a kialakult helyzetről?

– A szövetség elnökségi döntése alapján drasztikus fiatalítás történik a válogatottnál. Ezzel részben egyetértek, hiszen ha megnyernénk az EB rendezését, 2012-re esetleg lehet ütőképes csapatunk. Másrészt pedig azt gondolom, a válogatott mindig az országot képviseli, ott a legjobbaknak kell szerepelni. De az is az igazsághoz tartozik, a korábbi idők csapatai mind csődöt mondtak.

– Matthäusék önt is bírálták az éles kritikái miatt...

– Nagy felhajtást csináltak, bekebelezték, befolyásolták a média egyrészét, miközben az eredményeket tekintve csak ígérgettek, de nem történt semmi előrelépés. Matthäus jó játékos volt, ám ha jól tudom, edzői papírral nem rendelkezett, nálunk mégis lehetett szövetségi kapitány.

– Ön szerint hogyan léphetne előre a magyar futball?

– Nagyon nehéz kérdés, tiszta lelkiismerettel nem is tudok rá válaszolni. A célhoz vezető utat kell kiválasztani és ragaszkodni hozzá, ezt tartom az egyik legfontosabbnak. Úgy látom, Kisteleki Istvánék ebben eltökéltek. Az elkezdődött pályaépítési program itthon egyedülálló, ennek később meglesz a gyümölcse. Hatalmas lendületet adhatna a magyar focinak, ha megkapnánk az EB rendezését, a befektetők révén javulna az infrastruktúra, több pénz áramlana a labdarúgásunkba. Ezáltal több jutna az utánpótlásra, jobb csapataink lennének, színvonalasabb lenne a bajnokság. Fontos a szponzori oldal, hiszen a nyugati minta is azt mutatja, pénz nélkül nem lehet versenyben maradni.

– Minden idők legsikeresebb ETO-edzőjeként milyen kapcsolata van a klubbal, illetve Győrrel?

– Semmilyen kapcsolatom nincs már hosszú ideje. Úgy látom, nincs igénya véleményemre, a segítségemre. De az aranycsapat tagjai is elmondhatják ugyanezt, hiszen Szabó Ottó és Hajszán Gyula kivételével nincs szerepük a klubnál.

– Születésnapi köszöntéssel kezdtük a beszélgetést, fejezzük be egy jubileummal: májusban lesz huszonöt éve, hogy megnyerték az ETO második aranyérmét. Szerveznek ünnepséget az évfordulóra?

– Elkezdődött a szervezés, hogy méltóképpen tudjuk megünnepelni a bajnoki címeket, az ezüst- és a bronzérmeket. Nagyszabású, ez eredményekhez méltó megemlékezést szeretnénk, hiszen annak idején futballforradalmat csináltunk Győrben, ami túlmutatott a város, de még az ország határain is. Gyakran játszottunk telt ház előtt, a népszerűségünkre jellemző, hogy sokan még napjainkban is kívülről fújják az akkori ETO összeállítását. Szeretném, ha az utódoknak is egyszer hasonló élményekben lehetne részük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az élre dobta magát

A győri Köntös Zsófia vezeti az EDU, vagyis az Európai Dartsszövetség ranglistáját. Ha a két soron következő viadalon is pontosan céloz, ő lehet a kontinens legjobb női versenyzője. Tovább olvasom