Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

A lyoniak példáját követnék

A győri ETO Park élményközpontja október-novemberben nyílik meg, mindig egy-egy szintet adnak át.

Jó ütemben épül a négycsillagos hotel is. Az ETO FC együttműködhet a francia Olympique Lyonnal.

Az ETO Parkkal és a labdarúgócsapattal kapcsolatos időszerű kérdésekről adott interjút portálunknak Tarsoly Csaba, a Quaestor-csoport első embere.

Megtudtuk, hogy a multifunkcionális központ élményközpontja október-novemberben több részletben nyílik meg, mindig egy-egy szintet adnak át. A tervek szerint halad a négycsillagos szálloda építése is.

Az utánpótlás-nevelés területén együttműködhet a francia Olympique Lyon és a Győri ETO FC. Kezdetben szakemberek kölcsönös tanulmányútját tervezi a két klub.


Győrött az ETO-stadion környékén járók majdnem egy éve láthatják készen az élményközpont impozáns épületét. Tarsoly Csaba, a Quaestor-csoport első embere szerint már nem sokat kell várni arra, hogy élet is költözzön a falak közé.

– Több félreérthető  információ jelent meg részünkről is a médiában a nyitást illetően – kezdi Tarsoly Csaba. – Ez abból adódhatott, hogy mi annak idején részekre szedtük az ETO Park projektet: stadionra, kollégium és klubházra, hotelre és élményközpontra. Ebből az élményközpont tavaly év végére műszakilag elkészült. Elméletileg megnyithattuk volna, de ˝jó szándékú˝ emberek megtámadták a használatbavételi engedélyt, időközben jött a pénzügyi válság, egyes bérlők visszaléptek, más bérlők nem kaptak banki hitelt árukészletre vagy az üzleteik kialakítására. A tervekhez képest semmiben nem vagyunk lemaradva.

A multifunkcionális központ élményközponját október-novembertől vehetik igénybe a látogatók, a háttérben épülő szálloda pedig jövőre nyitja meg a kapuit. Fotó: H. Baranyai Edina
A multifunkcionális központ élményközponját október-novembertől vehetik igénybe a látogatók, a háttérben épülő szálloda pedig jövőre nyitja meg a kapuit. Fotó: H. Baranyai Edina


– Az okok között nem szerepel, hogy Győrött egyidejűleg több hasonló létesítmény nyílt vagy nyílik, és nem találtak elég bérlőt?

– Nem, mert ez nem pláza lesz, hanem a multifunkciós központ élményközpontja, ami jóval több, mint egy pláza, mert itt a vásárlási lehetőség mellett az élmények nyújtása is a célunk. Ezek a funkciók megkülönböztetnek. A több ezer négyzetmétert használó nagy bérlőink megvannak, mert őket kevésbé érintette a gazdasági válság, mint a helyi szintű kiskereskedőket. Nem vagyunk konkurencia a többi bevásárlóközpont számára, és ők sem nekünk. A józan ész azt diktálta, mivel a kereskedők az éves bevételüknek mintegy hatvan-hetven százalékát a karácsonyi forgalomnak köszönhetik, hogy ősz előtt ne nyissunk ki. Az üzleti tervben az idei évre nem is terveztünk bevételt, persze én örültem volna a legjobban, ha már ebben az esztendőben is elkönyvelhettünk volna bérleti díjat...


– Mikor nyit ki a létesítmény és a szálloda?

– Úgy tervezzük, hogy fokozatosan nyitunk meg, mindig egy-egy szintet adunk át. A nyitás időpontja részben attól függ, hogy az egyes üzletek kiépítése mikorra történik meg, mert csak csillogó-villogó komplexumban akarjuk fogadni a vendégeket. Október-novemberben megkezdjük a nyitást és év végére az egész ház beindul. A négycsillagos hotel építése a tervezettnél jobban halad, az építők két héttel előbbre járnak a munkálatokkal az ütemezettnél. Jövőre már működik és a Quaestor-csoport fogja üzemeltetni.


– Az Audi győri gyára korábban ígért egy stadionavató mérkőzést, ami úgy tűnik, hogy nem valósul meg. Önök terveznek valamilyen ünnepséget?

–  Nem tervezünk nagy pompát, a külcsínnél már sokkal fontosabb a belbecs, a park  folyamatos, megbízható működése. Az ETO százéves centenáriumának ünnepségét úgysem tudnánk felülmúlni. Ennek ellenére elképzelhető, hogy jövő tavasszal vagy nyáron meghívunk egy patinás csapatot és azzal a meccsel avatjuk fel a létesítményt. Ez lehet akár a Lyon is.

Tarsoly Csaba szerint még nincs itt a mérlegkészítés ideje.
Tarsoly Csaba szerint még nincs itt a mérlegkészítés ideje.


– Miért pont a nagyszerű francia csapat jutott eszébe?

– Megismerkedtem Jean-Michel Aulas-val, a Lyon elnökével, elbeszélgettünk és szimpatikus számomra, hogy a klubbal honnan hova jutott. Az elnök 1987-ben vette át a hatalmat a Lyonnál és 2002-ben ünnepelte az első bajnoki címét – én azért ilyen sokat nem akarok várni az ETO aranyérmére... – és a csapat azóta zsinórban hétszer nyerte meg a francia bajnokságot és százharmincnyolc meccset játszott az európai kupákban. A Lyon egy lenézett együttes volt a francia mezőnyben, de szisztematikus munkával végigjárta a sikerhez vezető utat. Az elnök 1999-ben egy struktúraváltást hajtott végre a klubnál, többek között ennek volt köszönhető a hét bajnoki cím. Egyeztettünk arról, hogyan tudnánk sikeresen együttműködni. Az utánpótlás-nevelés területén látunk most erre lehetőséget. A Lyon szakemberei a tervek szerint októberben Győrbe jönnek és megtekintik az itteni körülményeket, a munkát, decemberben pedig a mi edzőink utazhatnak Lyonba hasonló célból.


– Felnőtt játékosok kölcsönadásáról nem volt szó?

– Egyelőre nem, most az utánpótlás fontosabb. Örülök, hogy az akadémiai minősítésünk a legjobb az országban, de ez elsősorban még a tárgyi, technikai feltételekre vonatkozik, meg is kell tölteni tartalommal.

Az első lépések már megtörténtek, három évfolyam egységes szempontok szerint tanul és sportol az akadémián. Az U17-es bajnokságban a csapatunk ugyan az első helyen áll, aminek örülünk is, de itt nem elsősorban az eredményesség a cél, hanem a tudáscentrikusság. Ebbe a fizikai képzésen át a tanulásig mindent beleértek. Hatéves kortól a felnőttekig egységes szakmai rendszert építettünk fel, vagyis kész az ETO szakmai stratégiája. Örülünk, hogy az U20-as világbajnokságon három játékosunk vesz részt, az U17-es válogatottnak ugyancsak három futballistánk a tagja. Folyamatban van a klubkultúra kialakítása.


– Az első ligás csapat eddigi szerepléséről hogyan vélekedik?

– Szerintem még kevés idő telt el ahhoz, hogy mérleget készítsünk. A látványos nyilatkozatok, a korábban szavakban gyakran hangoztatott szakmaiság helyett  mindenre kiterjedő, sziszifuszi elméleti és fizikai   munkát tapasztalok. Pintér Attila vezetőedző odafigyel a részletekre is. Both József szakmai igazgató vezetésével pedig olyan alkotó légkör alakult ki, amelyben mindenki örömmel végzi a munkáját.

Jó érzés, hogy a bajnokságban ott vagyunk az élmezőnyben, továbbjutottunk a Magyar Kupában, veretlenek vagyunk a Ligakupában.

Olvasóink írták

 • 8. Griffin 2009. október 05. 10:52
  „ha a stadinban játszott ún. "futball" is hasonló lesz a lyonihoz,akkor lesz értelme az összehasonlítgatásnak”
 • 7. Spitfire 2009. október 04. 19:59
  „#6 ACSA: ha válság lenne akkor nem lenne pénz építeni, nem megnyitni... nincs bérlő, a kutyát sem érdekli, pláne Gyárvárosban. az egész ETO Park egy baromság...”
 • 6. ACSA 2009. október 04. 13:05
  „Uraim!
  NEM NÉZNI!!!!!!-HANEM OLVASNI!:-))
  Egyébként a bérlők toborzása az tényleg folyamatban van,de még a bérleti díj nélküli felajánlások sem kapósak!-
  Na jahhh a válság még tart érezzük!”
 • 5. Dr_Kriszpi 2009. október 04. 11:38
  „Hát mikor volt a szurkolói ankét akkor azt mondták hogy október 4 a nyitás őőő hányadika is van 4 edike.
  jó volt a megnyitó, mert épp nem vagyok Győrben ??? :D:D:D a szállodát meg decemberre ígérték hogy kész.
  na most akkor mi van??? Kedves kisalföld járjatok már utána mert kezd a ..... tele lenni a valótlanság állításotokkal az a baj hogy az újság is meg itt amit irtok más alapokon van most akkor mi az igaz az újság vagy a ami itt van????”
 • 4. Spitfire 2009. október 04. 10:56
  „a Kisalföld megint ferdít! azért nem nyit meg az ETO park, mert nincs bérlő, szakmailag és pénzügyileg egy hatalmas bukta! ez tény, csak merni kéne leírni!”
 • 3. Primax 2009. október 03. 21:09
  „" A lyoniak példáját követnék " - írja a cikk.
  A foci színvonalában is ?
  Mert az lenne az igazán ütős...”
 • 2. Poncius_01 2009. október 03. 14:43
  „Akárcsak az eddigi nyilatkozataik ez is tele van
  ellentmondásokkal.

  pl. Nem sietnek a megnyitással , de azért szintenként megnyitják
  ha az már kész (csillog - villog ).

  A szálloda gyorsan épül 2 hétre előbbre vannak mint tervezték
  ezért aztán már 2010-ben meg is fog nyitni.
  Senkit nem zavar, hogy az építkezést hirdető táblán még
  tegnap is ez volt olvasható: kezdés: 2009 február
  befejezés: 2009 december

  Éppen egy éve írták:
  http://www.kisalfold.hu/pr/eto_park_negyvenezer_negyzetmeteren/2072712/
  Ebből egy idézet:
  "Az ETO Park élményközpontjának üzletei közül alig egy-kettő vár még bérlőre. Ez azt mutatja, hogy a kereskedőknek szimpatikus volt az összetett, multifunkciós központ víziója?
  Mit lehetett annó abból félre érteni ?”
 • 1. ZéZé 2009. október 03. 14:13
  „Látom azért most sem mertek konkrét nyitási időpontot megadni.
  NA meg gyakorlatilag semmi konkrétumot nem tudtunk meg a nyilatkozatból.
  Elég ingoványosnak tűnik ez a park.

  Hajrá ETO !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézilabda: Audi ETO-Veszprém 33-22

Az újonc Veszprém gárdája ellen játszott az Audi-ETO csapata: 33-22-re nyert a győri csapat. Tovább olvasom