Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

A lehetőségek kapujában

Horváth Gergely junior- válogatott cselgáncsos Angliában tanul és sportol, szerinte a tréningek nagyon színvonalasak.

Az edzések változatosak, az egyetemi sportcsarnok pedig kétszer akkora, mint a budapesti Papp László-aréna. Horváth Gergely, a győri Nicsi Judo Klub cselgáncsosa idén érettségizett a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban. Jelentkezett a budapesti műszaki egyetemre és még két főiskolai műszaki menedzser szakra, de még a felvételi eredmények közzététele előtt úgy döntött, inkább Angliába utazik.

Szeptemberben már a bathi egyetem nulladik évfolyamán kezdte el a tanulmányait. Tudni kell, hogy Oxford és Cambridge után ez a felsőoktatási intézmény a szigetország harmadik legjobb egyeteme, ahová 20.000 hallgató jár. „Tavaly októberben Budapesten rendezték meg a junior cselgáncs-világbajnokságot és akkor az angol válogatott szövetségi kapitánya ajánlotta nekem ezt a lehetőséget – árulta el a Kisalföld érdeklődésére a sportoló. – Az egyetem Londontól száznyolcvan kilométerre található.

Az elsődleges célom, hogy az év végi vizsgákon a lehető legjobb eredményt érjem el, mivel ez feltétele az első évfolyam megkezdésének. Jelenleg angolt, matematikát és üzleti ismereteket tanulok." Gergelynek a nyelvvel sincs problémája, hiszen nyáron két hónapos felkészítő tanfolyamon vett részt Bathban. Már a gimnáziumban is angol speciális osztályba járt, amelynek köszönhetően a harmadik év végén letette a felsőfokú nyelvvizsgát. A hétköznapjai nagyobb részében tanul, a kisebbik hányadában pedig edzésre jár.

Szerinte a tréningek nagyon változatosak és színvonalasak. „Kisebb csoportokban dolgozunk, ezért minőségileg jobb munkát tudunk végezni. A terveim szerint itt szerzem majd meg a fekete övet is. A körülmények kiválóak, az egyetemi sportcsarnok például kétszer akkora, mint a budapesti Papp László Sportaréna. Ötven sportággal foglalkoznak, amelyből tizennégy kiemelt. A tandíj kevesebb, mint nálunk, de a napi élet drágább." Az iskolába egyébként a világ minden tájáról érkeznek tehetséges sportolók vagy edzők. Szívesen fogadják az idegeneket.

„Magam is meglepődve tapasztaltam, hogy mennyire közvetlenek voltak velem. Előzetesen nem erre számítottam. Az üdvözlőpartin például nagyon sokan odajöttek hozzám beszélgetni. Ismerek egy lányt, aki szintén cselgáncsozik és már hat éve kiköltözött Angliába a családjával együtt. Ő sokat segített nekem a beilleszkedésben. Bath a legszebb angol városok egyike, a világörökség része. Elsőre csupán az volt furcsa, hogy az összes ház ugyanolyan színű, mivel ott csak bányászott kőből építhettek." A győri dzsúdós az őszi szünetnek köszönhetően jelenleg itthon van. Sőt, a múlt hétvégén Zágrábban járt junior nemzetközi versenyen, ahol a 66 kilogrammosok mezőnyében győzött és így aranyérmet akasztottak a nyakába. Vasárnap viszont már repül vissza Angliába, hiszen a jövő héten egy nehéznek ígérkező matematikavizsga vár rá. Horváth Gergely a sportág egyik magyar reménysége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taroltak a szigetközi kendósok

A csapat két arany, két ezüst és 2 bronzérmet szerzett a XX. Országos Egyéni Kendo Bajnokságon. Tovább olvasom