Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

A legrégebbi ETO-játékos

Lőbl Zsigmond, a legrégebbi ETO-játékos Amerikában él. Tagja volt a klub első NB I-es csapatának. Szép emlékek fűzik a futballhoz. együttesének.

Balról: Pécsi, Hluchányi, Lőbl, Hrabovszki, Balogh, Nagy béla Zsöle, Tóth III, Lantos, Kővágó, Boros, Fogl II Károly edző, Brezányi, Tóth II és Zámolyi György vezető.
A fennállásának 100 éves évfordulóját ünneplő Győri ETO labdarúgócsapatának legrégebbi élő tagja Lőbl Zsigmond, aki ebben az esztendőben tölti be 88. életévét és tagja volt a klub első NB I-es Azért nem írhatjuk, hogy ő a legidősebb is, mert a klub volt játékosa, majd edzője, Baróti Lajos 90 éves, viszont ő „csak" a negyvenes években került Győrbe.

Amerikai otthonában hívtuk fel telefonon Lőbl Zsigmondot, aki örömmel elevenítette fel emlékeit.
„ A szüleimmel Csornán laktunk és ott is játszottam, amikor egy alkalommal az ETO vendégszerepelt nálunk. Megvertük hat-háromra és én három gólt rúgtam. Csiffáry Mátyás, a győriek vezetője a mérkőzés után megkereste édesapámat, hogy igazoljak át Győrbe. Elmentünk vacsorázni, és ott elfogadtuk az ajánlatot. Nyomdászinas voltam, ő pedig a vagongyárban ígért állást, és így kenyeret. Tizennyolc évesen a már akkor is nagynak tartott ETO játékosa lettem."

A következő idényben egy ütőképes, jó csapat alakult ki, amely megalapozott reményekkel célozta meg az első osztálybeli szereplést.
„ Az ETO-val 1937-ben megnyertük a Nyugat-bajnokságot, amiben oroszlánrésze volt Pécsi Béla kapusnak, aki végig szenzációsan védett. Én többnyire jobbszélsőként szerepeltem, ha véletlenül Nagy béla Zsöle nem játszott, akkor voltam csak center. Elég sok gólt lőttem, az SVSE elleni fejesem különösen emlékezetes, mert az sorsdöntőnek bizonyult a bajnokság megnyerésében."

A zömében profigárdákból álló élvonal erősnek bizonyult az amatőr ETO számára. A legendás Hungária, Ferencváros, Újpest és a többiek általában legyőzték a győri zöld-fehéreket. Mindössze háromszor nyertek Lőblék, igaz, ebből egyszer legyőzték a bajnokaspiráns Hungáriát.
A fiatalokból álló győri együttes egy idény után el is búcsúzott a legjobbaktól és a másodosztályban folytatta a küzdelmeket.

„ Hat-hét évig futballoztam az ETO-ban, utána jött a második világháború. Előbb elvittek katonának, majd Auschwitzba kerültem, de végül sikerült ép bőrrel megúsznom a borzalmakat. Amerikába 1956-ban jöttem ki, azóta itt élek.

Még őrzöm a megsárgult újságokat, a régi fényképeket, amelyeken fiatalon az ETO mezében feszítek. Sajnos az egészségem már nem a legjobb, nemrégiben agyvérzést kaptam és emiatt nehezen járok. Fájnak a lábaim is, de ezen nem csodálkozom, mert rengeteget futballoztam az életemben. Köszönöm, hogy felhívott és még nem feledkeztek el rólam."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult a papírforma

Németh András szerint a meccs abszolút esélyesének számított a Graboplast-ETO. A győri tréner Róth… Tovább olvasom