Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

A legmodernebb eszközök segítik a magyar úszókat

A kormányzati támogatásnak köszönhetően többek között az edzések utáni regenerációt szolgáló jégkádak, a mélyhátizmokat masszírozó speciális gépek, továbbá egy edzőpartnerként szolgáló programozható berendezés beszerzésére is lehetősége nyílt a Magyar Úszó Szövetségnek (MÚSZ).
Ez a MÚSZ szerdai elnökségi ülésén hangzott el, amelyen hangsúlyos téma volt az idei Magyar Úszás Napjának előkészítése, s a sportágfejlesztési program 2014. évi támogatási keretének felosztása.

Törös Károly utánpótlás-kapitány a hagyományos közép-európai korosztályos viadal kapcsán elmondta: 150 pontos előnnyel végeztek az élen összetettben a magyar fiatalok a lengyelek és a szlovének előtt, a csapat legtehetségesebb tagjai pedig már részt vehetnek több idei edzőtáborban.

Ami a június 21-én esedékes Magyar Úszás Napját illeti, akárcsak tavaly, most is Balatonfüred lesz a központi helyszín, ahol a LEN, a kontinentális szövetség Európa Kupa-sorozatba tartozó 10 km-es versenye mellett megint megrendezik az Olimpiai úszópróbát, amelyre bárki nevezhet. Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök elmondta, Bóka István balatonfüredi polgármesterrel megállapodtak, hogy a versenypályát még közelebb viszik a parthoz - a 2021-es világbajnokság jegyében, hogy a lehető legtöbben követhessék mind a profik, mind az amatőrök úszását.

A sportágfejlesztési program kapcsán elhangzott, hogy a kormányzati támogatásnak köszönhetően olyan eszközök beszerzésére nyílt lehetőség, amelyekről korábban csak álmodtak a sportágban. Az edzések utáni regenerációt szolgáló jégkádak, a mélyhátizmokat masszírozó speciális gépek már működnek, Debrecenben pedig immár használják azt a programozható berendezést, amely - egyfajta edzőpartnerként szolgálva - az úszás sebességét tudja segíteni az edzéseken, egyszerre két pályán, órákon át. Az elmúlt évtizedekben külföldön dolgozó Törös Károly ugyanakkor jelezte, a különféle uszodákban járva kőkorszaki körülményeket talált a tornatermekben, azaz hamarosan várható az erősítő berendezések teljes cseréje is a kiemelt egyesületek által használt létesítményekben.

A program utánpótlás-fejlesztési része, illetve a rendkívüli módon megemelt támogatások kapcsán Gyárfás Tamás kijelentette, az államtól érkező milliós nagyságrendű összegek felhasználásáról rendszeres beszámolót kérnek a szakosztályoktól.

"Amellett, hogy a pénzügyi elszámolásnál az utolsó fillérig mindennek stimmelnie kell, nagyon fontos, hogy lássuk, mennyire hatékonyan kezelik a támogatást" - jelentette ki az úszószövetség elnöke annak ürügyén, hogy az elnökség megszavazta, milyen módon osszák fel az idei, 303 millió forintos juttatást az egyesületek között.

A sportágfejlesztés egyik legfontosabb eleme, a Jövő Bajnokai program következő kiemelt eseménye február 1-jén lesz, Hódmezővásárhelyen, ahol ezúttal nem csupán felmérőt, hanem - mivel eltelt az első negyedév - versenyt is rendeznek a 2017-es junior-vb-re készülő korosztályok tagjainak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkészülési mérkőzés: SVSE - ETO II: 1-2

Építjük tovább a kis csapatunkat, és bízunk abban, hogy a bajnokságra már megfelelő állapotban… Tovább olvasom