Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

A kosárlabda az örök szerelem

Kosárlabda - Weisz Ferenc a soproni sportélet egyik legendás figurája, aki fiatalon szeretett bele a kosárlabdába és a labdarúgásba. Később a tudósítás is a kenyere lett. Ismert alakja két éve hiányzik a pályák környékéről.
„Középiskolásként kedveltem meg a kosárlabdát a soproni bencés gimnázium tornatermében és hetvennégy évesen – ha megérem – sem tudtam megunni – kezdi Weisz Ferenc. – Olyan szerelem ez, amely már végigkíséri az életemet. Hogy miért pont a kosárlabdát? Azért, mert a három méter magasan lévő gyűrűre játsszák és így a játékban kevesebb lehet a brutalitás – bár ez a megállapítás napjainkra nem teljesen igaz. Örülök, hogy rendkívüli népszerűséget ért el a világban ez az impulzív sport, és már nemcsak Amerikában, hanem például Oroszországban is csodálatos csarnokok épülnek."

A játékszenvedélyét igazolt kosárlabdázóként is élvezte.
„A Soproni Textilesben, más nevén a Pamutiparban játszottam, ahol remek edzőim voltak, közülük is Zombori Pista bácsit emelném ki. Később, pontosan 1952-ben, átigazoltam, mert Budapestre mentem az idegen nyelvek főiskolájára angol szakra. Ott is hű maradtam a kosárlabdához. Szegedi László egykori válogatott játékos lett az edzőm. A Budapest-bajnokságban szerepeltünk nagy lelkesedéssel. A meccsek után telente szívesen mentünk a műjégpályára hokit nézni."

Legkedvesebb sportélménye az 1955-ös kosárlabda Európa-bajnokság a Népstadionban, ahol az általa csodált „nagyok" legyőzték a nagy Szovjetuniót.

„Büszke voltam és vagyok rá, hogy a soproni kötődésű Bogár Pál, aki napjainkban nyolcvanegy éves és Székesfehérváron él, vidéki srácként lehetett a magyar válogatott csapatkapitánya. Hatalmas élmény volt az az EB, a magyar–szovjet döntőt, amíg élek, nem fogom elfelejteni, negyvenezer néző előtt nyertük meg az Európa-bajnokságot."

Sopronba visszatérve szinte minden csapatnak volt az edzője, dolgozott női és férfi-, NB I-es és NB II-es kluboknál is. Jó néhány játékos neki is köszönhette a karrierjét, Bakk Judit, Veszeli Piroska és a felesége nevét említi elsősorban.

„Amikor a SMAFC férficsapata Magyar Népköztársasági Kupát nyert Budapesten a Nemzeti Sportcsarnokban 1969-ben, egy hétig sátoros ünnep volt Sopronban. Ami nekem kosárban a SMAFC, az futballban a SFAC, bármilyen osztályba is veti őket a sors. Talán azért ez, mert a neves Scheidl Peps egykoron azt jelentette a város labdarúgásában, mint az országnak később Puskás Öcsi. Sokáig dolgoztam a megyei szövetség elnökeként is és könyvtári munkám mellett mintegy három évtizedig tudósítottam a Kisalföldet. Ennek köszönhetően napjaink szinte teljes labdarúgó-élvonalával pertuban vagyok."

Évtizedeken át elképzelhetetlen volt soproni sportesemény Weisz Ferenc nélkül, két éve azonban „baj érte" – ahogy ő fogalmaz –, és azóta egy tolószékben várja sorsa jobbra fordulását. Egy speciális műláb enyhítene a gondjain, a több mint kétmillió forintot viszont képtelen kifizetni érte. A segíteni szándékozók a 99/312-554-es telefonszámon érdeklődhetnek.

Olvasóink írták

 • 2. fcsopron60 2009. december 04. 12:27
  „Nyugodj békében Feribácsi!!
  Nagyszerü ujságiró és sportember voltál!!
  NYUGODJ BÉKÉBEN!!!

  A Családnak peddig őszinte részvétem!!”
 • 1. LAZA 2008. június 19. 13:06
  „Kedves Feri Bácsi!
  Nagy nagy szeretettel de némi szomorusággal is olvasom a Rólad szoló irást.Azon szerencsések közé tartozom akiknek volt szerencséje kapcsolatba kerülni Veled.A hatvanas években a kosárlabda nagy soproni moguljaként ismertelek meg.Akkoriban a Postás női NBI-es csapatot irányítottad,de ott voltál mindenüt ahol a labda pattogott és ott is ahol nem.Az elmúlt évtizedek során rengeteget beszélgettünk sőt sokat vitatkoztunk egymással.
  FERI BÁCSI!
  Nagyon hiányzol nekem és szurkoló társaimnak egyaránt.Szertnénk újra a pályák közelében látni.
  Nagyon szeretném ha valaki vagy valakik segítenének.
  Annyi de annyi arra méltánytalan embernek segítettek már különböző adományokkal,gyüjtésekkel.
  Te biztosan százszor ezerszer megszolgáltad már,hogy most rajtad is segítsünk.
  A hogyanról és a lehetőségekről várnám az ötleteketakár itt a fórúmon is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdte a felkészülést az ETO FC

Labdarúgás - Egervári Sándor, az ETO szakvezetője számára is több mint kellemes meglepetést… Tovább olvasom