Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

A kitűzött célokat teljesítették

A Graboplast-ETO női kézilabdacsapata a bajnokságban bronzérmes lett, a KEK-ben pedig a négyig jutott, ezzel a minimális célt teljesítette. Az edzőváltással tarkított idényben menet közben távozott a kapitány, Kindl Gabriella.

Görbicz Anita remek teljesítményt nyújtott.
A célkitűzést teljesítette a Graboplast-ETO azzal, hogy a hazai bajnokságban a harmadik helyet szerezte meg. A szezont még Vura József vezetésével kezdte a csapat, de két váratlan vereség – Hódmezővásárhelyen és Esztergomban – megingatta az edző helyét, s végül februárban a klubvezetés Róth Kálmánt nevezte ki a helyére. Az új tréner az idény kisebbik részében irányította a csapatot, ám mégis erre az időszakra esett a mérkőzések zöme.

Felrázni a társaságot

– Első lépésként fel kellett rázni a társaságot, annak reményében, hogy egy új impulzus kizökkenti őket a megszokott ritmusból – kezdte értékelését Róth Kálmán.

– Tulajdonképpen az elnökség is ezt várta tőlem, s úgy érzem, az első meccseken ezt sikerült is megvalósítani. Rögtön győzelemmel kezdtünk a Népligetben, amire korábban nemigen volt példa.

– Mégsem ment minden tovább ilyen egyszerűen. Miért?
– Ezt követően mérkőzés mérkőzést követett, ráadásul kidőlt az egyik kulcsemberünk, Nitescu. Pedig a román válogatott átlövő feljövőben volt, jó formába került. A csapatban keletkezett űrt fiatal, „első éves" játékosokkal kellett pótolni, így Mörtelre és Micskóra is jóval nagyobb teher hárult, mint amennyi ennyi idősen elvárható lenne tőlük. Ettől függetlenül feladatukat teljes mértékben megoldották, de várható volt, hogy előbb-utóbb az idegi-fizikai fáradtság kiütközik rajtuk és a többieken is.

Szűkösnek bizonyult a játékoskeret

– A fordulópontot mintha a Besancon elleni idegenbeli találkozó jelentette volna.
– Magam is így érzem. Egészen addig jól teljesítettünk, az elért eredmények papírformának számítottak. Tulajdonképpen két olyan meccs van, ahol hiányérzetem támadt, az egyik a Cornexi elleni hazai, a másik a hódmezővásárhelyi idegenbeli döntetlen. Ezeket a találkozókat nyerni kellett volna. A többin, így a vesztes meccseken is azt nyújtottuk, amit tudunk, pár esetben érzem csak egy kicsit túlzottnak a különbséget. A keret már említett szűkössége miatt azonban ez benne volt a levegőben.

– Összességében elégedett a csapat eredményével?
– Maradéktalanul nem lehetek az, mert a bajnoki bronz ugyan reális, a KEK elődöntőjébe jutást pedig továbbra is bravúrnak tartom, azért több van a gárdában. A Magyar Kupában már érződött az idény vége, valamint az, hogy többen jobban foglalkoztak a jövőjükkel, mint a jelennel.

– Hogyan állnak az előrelépéshez feltétlenül szükséges erősítés terén?
– Jelen állás szerint egyelőre a keret felfrissítése történt meg. A Horváth helyére igazolt Juhász, a Lovász helyére érkező jobbszélső egyelőre még nem a markáns erősítést jelentik. Borbás leigazolása amiatt döntő, mert így Dokicnak lesz cserelehetősége, s ezáltal az én variációs lehetőségem is bővül. Ami minőségi erősítést jelentene, az a külföldi játékos, de az ő ügye még mindig nem zárult le. Bízom abban, hogy a július 10-i első edzésre ez is eldől. Lovász Zsuzsa a Dunaferrbe, Farkas Vera valószínű, a Vácba távozik, Horváth Roxána is máshol folytatja a pályafutását.

Három torna a programban

– Elkészült már a felkészülési terv?
– A jelenlegi állás szerint három tornán veszünk részt. A szlovák Sala vendégei leszünk, majd Luxemburgba megyünk, végül egy csehországi négyes torna is a programban van. Gondot jelent viszont, hogy a felnőtt és korosztályos válogatottak kötelezettségei miatt a közös felkészülés ideje igencsak leszűkül. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy a tervezett munkát el tudjuk végezni.

Róth Kálmán értékelése

Irina Sirina: Alapember volt. Végig kiemelkedően védett. Emellett jelentős szerepe van abban, hogy a két fiatal kapus fejlődése töretlen.
Petróczi Viktória: Több meccsen bizonyította, hogy hosszú távon lehet rá számítani.

Herr Orsolya: Kevesebb lehetőséget kapott, de amikor kapuba állt, bizonyította, hogy NB I-es képességű kapus.
Lovász Zsuzsanna: A decemberi Európa-bajnokság után érthetetlenül visszaesett.

Mehlmann Ibolya: Fejlődése támadásban töretlen, ha védekezni is tudna, klasszis lehetne.

Görbicz Anita: A másik alapember. Egész évben olyan teljesítményt nyújtott, mellyel nagyban hozzájárult az eredményekhez.

Carmen Nitescu: Sérüléséig húzóember volt. Ha beilleszkedési gondjai megoldódnak, még többet tud segíteni.

Mörtel Renáta: Bár tisztában voltam a képességeivel, nálam az év felfedezettje. Óriási lehetőség előtt áll.

Micskó Zsófia: A kényszer miatt sokkal több lehetőséget kapott, amit mindig megoldott. Sok mindenben kell még fejlődnie.

Vérten Orsolya: Csupa szív játéka védekezésben és támadásban is nagy segítség volt. Szélsőjátéka fejlesztést igényel.

Ana Dokic: Játéka az év végére visszaesett, de a védekezés minden formációjában alapembernek számított ekkor is.

Bódi Bernadett: A serdülőkorú játékos néhányszor tudta pótolni Lovászt, ezzel bizonyította, lehet rá hosszú távon számítani. Többirányú leterheltsége miatt nem kapott több lehetőséget.

Jókai Nóra és Köbli Anett: Jó kiegészítő emberek voltak. Lelkesedésükkel és taktikai tudásukkal sokszor segítették a csapatot.

Farkas Veronika, Belső Anett, Temes Bernadett, Miklós Zsanett, Horváth Roxána: Kiegészítő szerepük volt, ezeket megoldották. Néhányuk a jövőben is komoly feladatot kaphat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmaraton – teljes siker

Minden eddiginél népesebb mezőnnyel rendezték meg vasárnap a győri ipari park területén a III.… Tovább olvasom