Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

A Kispadról Európa csúcsára

Rövid bemutatkozó látogatást tett Sopronban az Euroleasing Orsi Sopron „nagy fogása”, a cseh center, Lucie Blahusková. P lett a tavalyi görögországi EB legjobb dobója és legértékesebb játékosa.

Bravúrezüst az EB-n

– Tavaly az egész európai kosarasszakma általános meglepetésére lettek ezüstérmesek. Minek volt köszönhető ez a bravúr, hiszen a legnevesebb cseh játékosok ott sem voltak az EB-n?

– Nem voltak sztárjaink, volt viszont egy fiatal és egységes csapatunk. Mindenki mindenkivel nagyon jó viszonyban volt pályán és azon kívül. Nagy elvárás nem volt velünk szemben, végig felszabadultan, lelki teher nélkül játszhattunk. A hazaiakkal kezdtünk, akik nagyon örültek, hogy egy aránylag gyenge csapattal kezdhetnek, s 33 ponttal vertük őket... Izrael ellen is simán nyertünk, megjött az önbizalmunk. A kitűnő szerb-montenegrói, a francia és a lengyel válogatottat is legyőztük. Veretlenül jutottunk el a döntőig, ott szenvedtük el első és egyetlen vereségünket az oroszoktól, de az első percek bánata után nagyon boldogok voltunk az ezüsttel.

Miért volt mellőzött?

– Vodicková és Sztyepanova, a két sztárcenter mellett alig kerültem pályára. Perceket kaptam, az első rossz dobás után lecseréltek. Nehéz volt úgy edzeni, hogy nem láttam a munka értelmét, azaz nem játszhattam. Brnói edzőm, Bobrovsky volt a kapitány. Az EB-n, ahol szinte nem is volt más centerünk, kénytelen volt játszatni, nekem pedig sikerült bizonyítani: méltatlanul mellőzött a klubban.

Egy spanyol kiscsapatban

– Azt követően, hogy az EB legjobb dobója, legértékesebb játékosa lett, elment egy spanyol kiscsapathoz, a Vigóhoz. Hogyan történt ez?

– Már az EB előtt eldöntöttem, hogy elmegyek Brnóból. Ekkor pedig csak a Vigo keresett. Meg is állapodtam a spanyolokkal, és a két klub is megegyezett. Arra, hogy az EB ilyen jól sikerül, senki nem számított. Az EB után már sokan érdeklődtek irántam, a Brno pedig nyilván jóval több pénzért akart eladni engem, mint amennyiben a Vigóval megegyezett. Próbáltak közbelépni, de a nemzetközi szövetség illetékes bizottsága a harmadik fordulótól engedett kosarazni. Sajnos a bajnokság vége felé megsérültem. Az előző évadban nyolcadik Vigo ötödik lett.

Sopron közel van az otthonhoz

– Most kik keresték még, és mi döntött Sopron mellett?

– Vigóban nagyon marasztaltak, de a Szamara és az Euroliga-győztes Valenciennes is érdeklődött. Sopron jóval közelebb van az otthonomhoz, mint az orosz vagy a francia város. Többre vágytam az amúgy erős spanyol ligánál, a nemzetközi porondra. A magyar csapatokkal mindig nagyon nehéz, kemény meccseket játszottunk, remek volt a hangulat a magyar csarnokokban.

– Említette, hogy megsérült. Hogy van most?

– Térdoperációm után a rehabilitáció közepén tartok. Áprilisban volt a műtét, egyelőre úszom és kerékpározom. Remélem, a felkészülés augusztusi kezdetére teljesen egészséges leszek!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Besiktas elnöke a Matthäus-ügyről

Az elmúlt napokban Törökországban a sportlapok címoldalán virított a hír: Lothar Matthäus lesz a… Tovább olvasom