Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

A kendó bűvöletében

Babos Gábor a tavalyi bronz után idén aranyérmes lett az Európa-bajnokságon.

Japánba is szeretne eljutni a fiatal versenyző.
A Szigetközi Junior Kendo Klub ifjú versenyzője ma a legtehetségesebb magyar kendósok egyike. Hatéves volt, amikor édesapja elvitte az egyesület dunaszegi bemutatójára.

– Először a külsőségek tetszettek meg, a kard, a ruházat, majd a páncél. Később persze rájöttem, ráéreztem a lényegére is, ami kihat az ember egész életére. Az utóbbi években érzem igazán, hogy életformává válik. A sport kapcsán változott az életszemléletem is, hiszen nemcsak a sport érdekel, hanem a filozófiája is. Sokat lehet tanulni az edzések alatt és utána is. A szüleim is úgy látják: sokat változtam. Önfegyelemben, koncentrációban, szorgalomban és általában a viselkedésben – mondta Babos Gábor, aki már fiatalon is tapasztalt és nemzetközileg eredményes versenyzőnek számít.

A 17 éves révais diák gyermek és ifjúsági kategóriában is számos jó eredménnyel büszkélkedhetett, első igazán eredményes évét azonban 2003-ban zárta: szinte minden versenyen, ahol elindult, győzött. A nagy eredmény mégis a tavalyi budapesti EB-hez fűződik, ahol bronzérmet szerzett. Az idén aztán ezt a teljesítményt is felülmúlta: veretlenül lett első.

– Biztosan fejlődtem, de tavaly is volt esélyem nyerni. A német fiú, akitől tavaly a döntőbe jutásért kikaptam, most már felnőttválogatott, de szerintem tavaly sem és az idén sem volt erősebb nálam. Örülök, hogy most jól jött ki a lépés – ecseteli szerényen a győzelmét Babos Gábor.
A siker nem a véletlen műve. A fiatal kendós rengeteget gyakorol. Ezenfelül a felkészülésben óriási szerepe van az elszántságnak, az elme és az erő teljes összhangjának, a fortélyok elsajátításának.

– Tisztelni kell az ellenfelet. Figyelni a mozgását, érezni a szándékát. Ki kell várni, hogy hibázzon, a figyelme, ha egy pillanatra is, de kihagyjon. Persze ezt ki is lehet kényszeríteni. Határozott fellépéssel kell irányítani a mozgást. Az ellenfélnek éreznie kell, hogy én vagyok az erősebb – magyarázza a taktikát az ifjú bajnok, és nem tagadja, hogy hosszú távú tervei vannak. A továbbtanulását is ennek megfelelően szeretné alakítani. A Révai után Győrött az egyetemen tanulna tovább, hogy kedvelt sportága közelében maradhasson, és természetesen szeretne eljutni Japánba, a kendó őshazájába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rejtett tankot találtak a Button autójában

A főszereplők nagy része már elfelejtette a múlt heti, San Marinói Nagydíjat, a BAR-Honda és a… Tovább olvasom