Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

A junior-vb-ért tempóznak Sopronban

A soproni Széchy Tamás Sportiskola három úszója is bekerült a 2017-es budapesti junior úszó-világbajnokságra készülő országos keretbe.
Ahhoz, hogy rajtkőre állhassanak négy év múlva, támogatásra is szükségük van.

A következő években több rangos úszóviadalnak ad otthont Magyarország, amelyek közül a csúcs a 2021-es budapesti úszó-világbajnokság lesz. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke korábban úgy fogalmazott: szeretnék, ha a Himnusz nemcsak a nyitó- és a zárórendezvényen csendülne fel, hanem az eredményhirdetéseken is. A cél, hogy már a 2017-es, ugyancsak Budapesten rendezendő junior vb-re összeálljon egy ütőképes csapat, amelynek tagjaiból lehet válogatni négy évvel később.

Hauer Péter, a soproni Széchy Tamás Sportiskola edzője a Kisalföldnek elmondta: a 2017-es junior vb-n induló korosztály legjobbjaiból válogatott kereteket hoztak létre, amelybe az egyesület sportolói közül bekerült Horváth Zsófia, Kassai Dorottya és Kókai Áron. Nem véletlenszerűen választották ki őket, hanem az országos korosztályos ranglistán elért eredményük alapján. Felkészülésük elsősorban a klubban történik. Emellett a fiatalabbak havonta egyszer közös foglalkozáson vesznek részt, ahol felmérik őket, míg az idősebbeknek évente háromszor egy-egy hetes edzőtábort tartanak. (A junior vb-n az 1999–2002-es születésű fiúk, valamint a 2000–2003-as születésű lányok indulhatnak.)

Horváth Zsófia, Kassai Dorottya, Kókai Áron az országos korosztályos ranglistán elért eredménye alapján került be a válogatottkeretbe. Fotó: Magasi Dávid
Horváth Zsófia, Kassai Dorottya, Kókai Áron az országos korosztályos ranglistán elért eredménye alapján került be a válogatottkeretbe. Fotó: Magasi Dávid


Hauer Péter szerint a kerettagság nem garancia a vb-részvételre, hiszen a szövetség szakmai vezetése félévenként megvizsgálja az eredményeket és új keretet hirdet. „A Széchy Tamás Sportiskola három úszójának a folytatásban csak akkor van esélye a válogatottkeret-tagság megőrzésére, ha az ellenfelekéhez hasonló mennyiségű és minőségű edzésmunkát végezhetnek. Ez azt jelenti, hogy a vizes edzések óraszámát a duplájára kell emelni a jelenleg heti tíz óráról, illetve az egypályás edzések helyett minimum kétpályás edzéseket kell tartani januártól. Utóbbira azért van szükség, mert a versenyhelyzeteket egy pályán lehetetlen gyakorolni" – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: Sopron úszósportja minőségi változás előtt áll, de ahhoz, hogy ez bekövetkezhessen, a nagyon fontos tömegsport mellett támogatni kell azokat is, akik elindultak a sportsikerek felé vezető úton.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ETO: kevesebb légiós? Dudás Ádám: DVSC?

A hírek szerint télen jelentősebb keretszűkítés várható a Győri ETO-nál. Tovább olvasom