Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

A hétköznapok sportélete

Ezekben a napokban az ország öt központjában regionális tájékoztató fórumon vitatják meg az Európa-terv keretében megvalósuló Sport XXI létesítményfejlesztési programot. Győrben tegnap Vas, Veszprém, Zala és Győr-Moson-Sopron megyék polgármesterei tanácskoztak e témában.

Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter ismertette a nagyszabású programot, amely 2006-ig mintegy 53 milliárd forintos fejlesztést tesz lehetővé országszerte. Nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy mindannyian büszkék vagyunk a tényre: Magyarország a XX. században sportnemzetként nyert elismerést.

Ahhoz viszont, hogy a XXI. században is modern sportnemzet lehessen, az utánpótlás-nevelés és az élsport támogatásán túl minden ember számára lehetővé kell tenni a sportot, és meg kell teremteni ennek infrastrukturális hátterét. Manapság viszont az országban körülbelül 400 tornaterem és legalább 250 tornaszoba hiányzik. Emellett a meglévő 4400 tornaterem, 3100 tornaszoba és több mint 4600 iskolai, illetve óvodai sportlétesítmény egy része is rossz állapotban van. A 2500 lakosnál kisebb településeken még a helyi sportpályák és azok kiszolgálólétesítményei sincsenek megfelelő állapotban. 152 kistérségből mindössze hatban megfe lelő az uszodaellátottság, s 91 kistérségben egyáltalán nincs megfelelő fedett létesítmény.

A minisztérium által az Európa-terv részeként kidolgozott létesítményfejlesztési program hat fő elemből áll, amelyek közül a győri konzultációnak nevezett fórumon az első háromra helyezték a hangsúlyt, mégpedig a kistelepülések sportja, a tornaterem-építés és a tanuszoda-építés. Ugyanis a stadionkorszerűsítés és az olimpiai központok fejlesztése például más területekre vonatkoznak.

Amint a miniszter hangsúlyozta, ezúttal a fő kérdés az volt, hogy miként lehet a mindennapok sportéletét erősíteni, a kisvárosok, a falvak sportlétesítmény-helyzetén jelentősen javítani. Jó példák eddig is akadtak, ezek között hangzott el a beledi eset, ahol alig több mint 11 milliós ráfordításból nemrég adtak át új öltözőt és klubházat, Levélen pedig nemsokára elkészül az új sportberuházás.

A program pályázatait szeptember elsején írják ki, s jövő márciusban a kitűzött tennivalók első felét már meg is lehet valósítani, mégpedig a köz- és a magánszféra okos egyeztetésével.

A fórum résztvevői a sajátos egyedi esetek taglalásával sok érdekes témát vetettek fel, számos javaslattal járulva hozzá a program részletkérdéseinek tisztázásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száztíz éves a Nemzetközi Olimpiai Bizottság

Száztíz éve, 1894. június 23-án alakult meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, s ekkor határoztak… Tovább olvasom