Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

A Győri ETO FC mégsem kéri a szegedi művész Fehér-szobrát

Győr–Szeged - A Győri ETO FC-nek nem kell a szegedi Kligl Sándor Fehér Miklós bronz mellszobra. A klub szerint a művész nem készítette el határidőre, a szobrász szerint viszont ez nem igaz. Idősebb Fehér Miklós felháborodott a történtek miatt.
A Győri ETO FC-nek nem kell a szegedi Kligl Sándor Fehér Miklós bronz mellszobra. Ezt anélkül, hogy a klub képviselői látták volna a szobor eredeti nagyságú viaszmodelljét, az átadás előtt 25 nappal, levélben közölték a neves szobrásszal.


Ingyen a családé lehet

– Fehér Miklós családjának kegyeletsértő, számomra megalázó döntést hozott az ETO FC azzal, hogy egyoldalúan elállt a megállapodástól – mondta Kligl Sándor néhány nappal azután, hogy kézhez vette a Győri ETO FC Kft. megbízásából egy győri ügyvéd által küldött felmondólevelet.
Az ismert szegedi szobrász azzal folytatta, hogy a bronz mellszobrot mindenképpen elkészíti és felajánlja a fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt válogatott sportoló szüleinek.

Kligl Sándor képzőművész a műhelyében a Fehér Miklóst ábrázoló alkotással. Ingyen felajánlja a játékos szüleinek. Fotó: Miskolczi Róbert

– Természetesen ingyen adom át a családnak – tette hozzá Kligl Sándor.


Januárban megállapodtak

A klub képviselői és a neves szobrász január 16-án állapodott meg, a szerződést az egyesület ügyvezetője, Klement Tibor és Kligl Sándor írta alá. A kontraktus kitér arra is, hogy február 29-ig a szobor eredeti nagyságú viaszmodelljét, március 31-ig pedig a bronzszobrot el kell készíteni. Az ETO FC sportkollégiuma a fiatalon elhunyt Fehér Miklós nevét kapta, a tervek szerint Kligl Sándor szobrát az épület előtt állították volna fel.

– Véletlenül láttam a fiatal sportoló tragédiáját. Nagyon megérintett. Képzőművészként örültem a felkérésnek. Fehér Miklós alakja, arcvonásai olyanok voltak, mint egy görög istené. Először 2006-ban kerestek meg, amikor pedig tavaly ősszel már konkrétummá vált, készítettem vázlatokat, amiket megmutattam a családtagoknak és a klub képviselőinek – beszélt a művész az előzményekről.


Fura telefonhívás

Kligl Sándor többször járt Győrben, személyesen találkozott Fehér Miklós szüleivel és az ETO FC képviselőivel. Február 14-én Kovács Tivadar, az egyesület marketingigazgatója a Klement Tiborral történt egyeztetésre hivatkozva e-mailben értesítette a szobrászművészt, hogy a mintegy egy méter magas kőtalapzaton álló mellszobrot a szabadban helyezik el. Bár a klubnak az előleget már rég át kellett volna utalnia, ez még azután sem történt meg, hogy Kligl Sándor közölte Kovács Tivadarral, hogy a szerződés ráeső részét határidőre, pontosabban előtte teljesítette, az eredeti nagyságú viaszmodell kész, meg lehet nézni, egyeztessenek időpontot a szülőkkel.

– Február 27-én, a születésnapomon a kora esti órákban felhívott a Quaestor-csoport kommunikációs igazgatója, Bende Gyöngyi, és közös ismerősök, köztük családtagok nevét említve úgy mellékesen közölte velem, hogy „Tarsoly Csaba (az egyesület többségi tulajdonosának, a Questor-csoportnak az elnök-vezérigazgatója) csak ma szerzett tudomást a szoborról és úgy döntött, nem kell". Azonnal felhívtam Kovács Tivadart, aki semmiről nem tudott. Megismételtem, hogy a szobor modellje kész, bármikor jöhetnek. Másnap, február 28-án e-mailben és levélben is tájékoztattam a klubot, hogy a viaszmodell elkészült, várom Fehér Miklós szüleit és az ETO képviselőit – mondta a szobrász.


„Ilyet nem lehet tenni"

Kligl Sándor március 5-én kapta meg a szerződést felmondó, néhány soros levelet. A klub nevében eljáró ügyvéd arra hivatkozott, hogy hozzájuk csak március 3-án érkezett meg a szobrász levele, holott a határidő február 29. volt.

– Az ETO FC vezetői nem kerestek, sem a szerződést aláíró Klement Tiborral, sem mással nem beszéltem. Nem tudom, mi zajlik a háttérben, valószínűleg a határidőre hivatkozás csak ürügy volt az elállásra. Mindenesetre megbíztam egy ügyvédet, hogy az ügyben járjon el. Ilyet nem lehet tenni – mondta Kligl Sándor, aki már nem hiszi, hogy az ő Fehér Miklós-szobra fog állni a sportoló nevét viselő kollégium előtt, de abban bízik, hogy a család elfogadja és méltó helyet talál a bronzszobornak az általuk kialakított emlékhelyen.


Mást bíznak meg

Természetesen megkerestük a szobor ügye miatt Klement Tibort, a Győri ETO ügyvezetőjét, mi a véleménye a történtekről. Ő a következőket mondta:
„Fontosnak tartottuk és tartjuk, hogy Fehér Miklósnak legyen egy szobra Győrött. Egy évvel ezelőtt megegyeztünk Kligl Sándor szobrászművésszel. A szerződést ő készítette el az általa elfogadható időpontokkal. Az elképzelésünkkel megkerestük a városban azokat, akikről úgy gondoltuk, hogy támogatják egy Fehér-szobor felállításának gondolatát. Az önkormányzattól és vállalkozóktól össze is jött a szükséges összeg és ezután aláírtuk a szerződést a művész úrral. Február 28-ig kellett volna bemutatnia a szobrot, ehelyett március 5-én értesített bennünket, hogy menjünk el, nézzük meg az alkotását. Ezt nem fogadtuk el és elálltunk a szerződéstől. Ez semmilyen következménnyel nem jár a részünkről, hiszen abban az esetben is megtehettük volna ezt, ha nem tetszik az elkészült alkotás. A Fehér-szobor állításának ötletéről nem mondunk le, egy másik művészt bízunk meg az elkészítésével."


Háborog az édesapa

Megkerestük idősebb Fehér Miklóst is, aki tőlünk értesült arról, hogy a győri klub visszamondta a megrendelést:
„Most hallok erről először – kezdte a volt győri futballista édesapja. – Körülbelül két-három hete találkoztam Tarsoly Csabával, aki arra kért, utazzunk majd el a szegedi művészhez, nézzük meg a viaszmodellt. Azt mondta a tulajdonos, csak akkor fogadjuk el a tervezetet, ha úgy ítéljük meg, hogy méltó a fiam emlékéhez. Természetesen beleegyeztem az utazásba, s vártam az értesítést, mikor indulunk."

Az utazás elmaradásáról s a megrendelés lemondásáról azonban nem értesítették Fehér Miklóst.
„Nem kértük, hogy Mikiről készüljön szobor, de amikor felajánlották, természetesen nagyon örültünk, hogy ilyen módon is megemlékeznek róla. Számomra megdöbbentő, nem is szóltak, hogy mégsem kell az alkotás. Elvártam volna, hogy jelezzék, közbejött valami, netán drágának találják a szobrot. Mindenesetre, ha nincs megfelelő indok a lemondásra, találkozni sem akarok többet a klub vezetőivel. Azt is meggondolom, hogy egyáltalán kimegyek-e még egyszer a győri stadionba" – fogalmazott indulatosan Fehér Miklós.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. diletáns 2008. március 14. 15:14
  „A klub első számu vezetője a jelenlegi magyar labdarugás igazi terméke.Ott van minden forradalmi változás élvonalában aztán néhány hét? hónap? múlva már az ellenzék fő zászlóvivője.
  A focihoz ugyan nem ért de fantasztikusan jól helyezkedik.
  Elképzelhető,hogy a magyar fociban szokványos megoldások a müvész úr-nál nem jőttek őssze igy aztán üzlet sem jőtt létre.
  Borzasztóan sajnálom Fehér Miki szüleit,hogy néhány pitiáner alak
  viselkedése ilyen méltatlan helyzetbe hozta szeretett fiúk emlékét.
  Tibi szégyeld magadat!
  Ja és ennek az ügynek az ég egy világon semmi köze ahhoz,hogy az Eto most hanyadik helyen áll!”
 • 35. ACSA 2008. március 13. 21:39
  „a klubnak most már van jó gazdája ,jó edzője ,jó és fiatal játékosai,most már csak szimpatikus jó vezetők kellenének!
  egyébként szegény Mikit,meg hagylák már nyugodni!”
 • 34. colomano 2008. március 12. 19:20
  „totoé, tudod, hogy mi áll a szerződésben?
  Amúgy vevő bármikor elállhat a vételtől, ez mindenhol így van.

  A szobrász is csinálja a mártírt.
  A klubnak miért nem adta oda ingyen a szobrot? Miért csak a családnak adná?”
 • 33. totoé 2008. március 12. 16:52
  „knoxville, a szerződés oda-vissza érvényes, ezt ne feledd!”
 • 32. knoxville 2008. március 11. 22:40
  „sztem nem így van. a kollégium tök oké. non-profit dolog. de állítólag ez a kligl több 10 milkát kért érte, a megbeszélt 4,8 millió helyett. hát ez a visszaélés sztem”
 • 31. emberfór 2008. március 11. 22:12
  „Egy a lényeg: a szoborkészítésből jó magyar szokás szerint cirkusz lett.Ezek után Fehér Miklós édesapja helyében nem járulnék hozzá semmiféle szobor, kollégiumi névadás és egyéb kétes értékű visszaélésekre is alkalmas (film, könyv) művek megjelenéséhez.
  Aki látta és szerette őt így is vissza tud emlékezni rá, minden egyéb úgy néz ki csak megcsúfolása egy sportember emlékének.”
 • 30. knoxville 2008. március 11. 21:45
  „ezt nem hiszem el. itt oltja mindenki az ETO vezetőségét. utóbbi időbenm nagyon sok mindent tettek a csapatért. ha nem lennének foci se lenne Győrben. Elegem van az ilyen emberekből akik mindent tudnak az ETO-ról, de életükben nem voltak meccsen. a kisalföldet meg pláne nem értem. itt fikázza a csapatot arról meg alig ír h fent vagyunk a dobogón.”
 • 29. totoé 2008. március 11. 21:11
  „Sajnos a klubnak olyan vezetői vannak, akik még egymással sem beszélnek, legalábbis a közlemény és a nyilatkozatok között számos eltérés van. Mielőtt erre rátérek, az tény, hogy a szerződést a Kisalföldnek nyilatkozó Klement sem vitatja, és azt sem, hogy határidőre nem fizettek. A másik, miért mos sok a szobor ára egyébként egy neves művésztől, és nem akkor volt, vagy inkább előtte. Kovács nem tudta, hogy felmondták a szerződést, a határidő Kelemen szerint 28-a, Tarsolyék szerint 29-e. Fehér Miki apukája tudott a szoborról, a modellt készre jelentették már 28-án. Klement azt mondta, a levelet 5-én kapták meg, a szobrász az egyik tévében bemutatta, hogy 5-én ő kapott levelet Győrből, ami a felmondád volt.
  Most akkor???
  Egyet kellene beszélni szegény MIKI miatt is.”
 • 28. totoé 2008. március 11. 21:03
  „IME:Kliegl Sándor szobrászművész a Kisalföld mai számában valótlanságokat mond, amikor azt állítja, hogy február 27-én azért hívta fel a QUAESTOR Csoport kommunikációs igazgatója őt, hogy közölje vele Tarsoly Csaba azon döntését, mely szerint nem kell az általa készített szobor. Ezzel szemben a következők a tények:
  Február 27-én, a QUAESTOR Csoport kommunikációs igazgatója valóban felhívta Kliegl Sándor szobrászművészt, és a Fehér Miklós emlékszobor készültségi állapotáról érdeklődött, mert arról semmilyen hivatalos információt nem kaptak. Valamint érdeklődött, hogy a szobor hogyan néz ki, mert arról csak egy rajzvázlatot kaptak, amely mellig sem ábrázolja az elhunyt labdarúgót. Illetve arról kívánta meggyőzni a művészt, hogy ne az általa meghatározott 4,8 millió forintos díjért készítse el azt, mert ez az ár aránytalanul magas összeg egy mellszoborért. Szintén jó szándékúan jelezte a művésznek, hogy az általa írt szerződésnek megfelelően a szobor 1:1 arányú modelljét mutassa be, hogy lássuk, milyen alkotás, mert abból még gond lehet, ha február 29-ig nem mutatja be, ezért küldjön legalább fotót róla. A művész elutasította ezt a lehetőséget, s meg nem engedhető hangnemben beszélt kolléganőnkkel.
  A Győri ETO FC elnökét, Tarsoly Csabát kifejezetten zavarja, hogy Fehér Miklósra, a tragikus körülmények között, fiatalon elhunyt labdarúgóra hivatkozva állandó megkeresést kap művészektől, filmkészítőktől, könyvkiadóktól különböző alkotások elkészítéséhez, amely nem feltétlenül a fiatalon elhunyt labdarúgó iránti tisztelet okán keletkeznének, hanem elsősorban üzleti céllal. Őt is, mint minden érző embert mélyen megrázta Fehér Miklós korai halála, annak körülményei, de úgy gondolja, vannak olyanok, akik üzletet látnak a labdarúgó halálában, nem az emlékezés a legfőbb céljuk. Tarsoly Csaba úgy gondolja, hogy azzal állított legméltóbb emléket, hogy a labdarúgó utánpótlás kollégiumot Fehér Miklósról nevezték el, ezzel a fiatal labdarúgóra minden nap tisztelettel emlékeznek, és évente 70-80 fiatal labdarúgó számára biztosítja azt, hogy belőlük is olyan tehetséges, sikeres labdarúgó váljon, mint amilyen Fehér Miklós volt.
  Folyamatosan több győri és Győrhöz kötődő művész sérelmezte, hogy nem helyi művész kapta meg annak lehetőségét, hogy elkészítse Fehér Miklós emlékszobrát, holott tiszteletdíjukról is lemondtak volna. Ezeket az ajánlkozásokat eddig a klub nem fogadta el. Most döntés született, győri vagy Győr környékhez kötődő művész kap felkérést a szobor elkészítésére, akinek valóban a labdarúgó emléke a fontos, és nem a ,,tiszteletdíj" többmilliós haszna.
  A Győri ETO FC ezzel a közleménnyel szeretné lezárni azt a korszakot, amelyben 2-3 havonta Fehér Miklós családjának felhasználásával a sajtón keresztül gerjesztettek rossz képet az ETO-ról a különböző valóságot nélkülöző botrányokkal.
  A klub Fehér Miklós emlékét a maga méltó módján őrzi, tegyék ezt mások is!
  Győri ETO FC”
 • 27. totoé 2008. március 11. 21:03
  „IME:Kliegl Sándor szobrászművész a Kisalföld mai számában valótlanságokat mond, amikor azt állítja, hogy február 27-én azért hívta fel a QUAESTOR Csoport kommunikációs igazgatója őt, hogy közölje vele Tarsoly Csaba azon döntését, mely szerint nem kell az általa készített szobor. Ezzel szemben a következők a tények:
  Február 27-én, a QUAESTOR Csoport kommunikációs igazgatója valóban felhívta Kliegl Sándor szobrászművészt, és a Fehér Miklós emlékszobor készültségi állapotáról érdeklődött, mert arról semmilyen hivatalos információt nem kaptak. Valamint érdeklődött, hogy a szobor hogyan néz ki, mert arról csak egy rajzvázlatot kaptak, amely mellig sem ábrázolja az elhunyt labdarúgót. Illetve arról kívánta meggyőzni a művészt, hogy ne az általa meghatározott 4,8 millió forintos díjért készítse el azt, mert ez az ár aránytalanul magas összeg egy mellszoborért. Szintén jó szándékúan jelezte a művésznek, hogy az általa írt szerződésnek megfelelően a szobor 1:1 arányú modelljét mutassa be, hogy lássuk, milyen alkotás, mert abból még gond lehet, ha február 29-ig nem mutatja be, ezért küldjön legalább fotót róla. A művész elutasította ezt a lehetőséget, s meg nem engedhető hangnemben beszélt kolléganőnkkel.
  A Győri ETO FC elnökét, Tarsoly Csabát kifejezetten zavarja, hogy Fehér Miklósra, a tragikus körülmények között, fiatalon elhunyt labdarúgóra hivatkozva állandó megkeresést kap művészektől, filmkészítőktől, könyvkiadóktól különböző alkotások elkészítéséhez, amely nem feltétlenül a fiatalon elhunyt labdarúgó iránti tisztelet okán keletkeznének, hanem elsősorban üzleti céllal. Őt is, mint minden érző embert mélyen megrázta Fehér Miklós korai halála, annak körülményei, de úgy gondolja, vannak olyanok, akik üzletet látnak a labdarúgó halálában, nem az emlékezés a legfőbb céljuk. Tarsoly Csaba úgy gondolja, hogy azzal állított legméltóbb emléket, hogy a labdarúgó utánpótlás kollégiumot Fehér Miklósról nevezték el, ezzel a fiatal labdarúgóra minden nap tisztelettel emlékeznek, és évente 70-80 fiatal labdarúgó számára biztosítja azt, hogy belőlük is olyan tehetséges, sikeres labdarúgó váljon, mint amilyen Fehér Miklós volt.
  Folyamatosan több győri és Győrhöz kötődő művész sérelmezte, hogy nem helyi művész kapta meg annak lehetőségét, hogy elkészítse Fehér Miklós emlékszobrát, holott tiszteletdíjukról is lemondtak volna. Ezeket az ajánlkozásokat eddig a klub nem fogadta el. Most döntés született, győri vagy Győr környékhez kötődő művész kap felkérést a szobor elkészítésére, akinek valóban a labdarúgó emléke a fontos, és nem a ,,tiszteletdíj" többmilliós haszna.
  A Győri ETO FC ezzel a közleménnyel szeretné lezárni azt a korszakot, amelyben 2-3 havonta Fehér Miklós családjának felhasználásával a sajtón keresztül gerjesztettek rossz képet az ETO-ról a különböző valóságot nélkülöző botrányokkal.
  A klub Fehér Miklós emlékét a maga méltó módján őrzi, tegyék ezt mások is!
  Győri ETO FC”
 • 26. ToMMo 2008. március 11. 19:01
  „itt a közlemény:
  http://eto.hu/index.php?op=news&sel=34&newsid=3207”
 • 25. tisza 2008. március 11. 17:49
  „Klement össze-vissza nyilatkozik, mindenkinek mást mond! :-(((
  Szegény Miki, ha tudná, hogy mi zajlik körülötte.
  Az édesapja azt mondta, senkinek nem engedi meg, hogy szobrot csináljon a fiáról!”
 • 24. Győrike 2008. március 11. 14:15
  „Klement azt mondta, hogy a város is adott pénzt, vajon Borkaiék tudtak arról, hogy a szerződést felmondták, vagy ők is az újságból tudták meg?”
 • 23. arr 2008. március 11. 12:45
  „A szobor valóban szép lett ETO vezetői pedig szégyeljék magukat,ha lenne bennük érzés a vételi szándékot visszaállítanák.

  Ferike Miért olvasod ezt az oldalt? Valaki talán pisztolyt fogott rád?”
 • 22. Laszlo 2008. március 11. 12:44
  „Nagyon siralmas dolog ez most Miki szobrával. Nagyon...
  De beleillik abba a képbe, amit az ETO új tulajdonosai és alkalmazottai kialakítottak magukról az elmúlt évek során.
  Mikit tiszteljük és szeretjük. Ez a szép szobor, amit megköszönhetünk a művésznek, biztos vagyok benne, hogy Miki szülei közreműködésével sokkal méltóbb helyen lesz majd felállítva, mint abban a stadionnak álcázott pláza-üzletközpont-szálloda központban.”
 • 21. Lac 2008. március 11. 12:24
  „Hát azért...

  Természetesen, nagyon érdekelne, hogy mit mond a másik oldal, azaz a győriek.
  De legyen is bármi, ami a véleményük...
  Ilyet csinálni, ez nem csdkahogy arcátlanság, hanem valami olyan, amire nehéz szavakat találni...
  Taplók.”
 • 20. L.A. 2008. március 11. 12:03
  „Csak annyit mondanék, hogy a szobor tényleg nagyon szép lett, nem úgy, mint pár "modern" társa...
  Le a kalappal a művész előtt, hogy a kész művet felajánlja a családnak, az ETO vezetői meg elmehetnek a p*****a...”
 • 19. HUSI 2008. március 11. 11:42
  „Kérdem én ,ha ne adj Isten a Tarsoly Úrnak van igaza (kétlem ) de vannak csodák,Ő még nem csússzott határidővel?-(pl.:stadion).Egyébként botrányos a viselkedésük,innen üzenem a szülőknek, hogy mi(nagyon sokan) méltón a szívünkben emlékezünk a fiúkra és nem a kirakatban,nekünk nagyon hiányzik,fáj a szívünk ha a válogatottat nézzük és tudjuk hogy az Ő helye még mindig üres, nagyon bele illene ebbe a szuper társaságba.Gyermekem az új meze alatt Fehér Miklós képével ellátott polóban megy ki a pályára,bár ezt kevesen tudják úgy gondolom ez az igaz szeretett.Ennek ellenére hajrá ETO!Gratulálunk a fiuknak és Egervári Úrnak a sikeres rajthoz!”
 • 18. Képes 2008. március 11. 10:37
  „Két eset, két történet. Kevered! Azt hiszed, hogy mindenki úgy gondolkozik, mint te, hogy valahol kifőzték, hogy ne az ETO sikereiről kelljn írni?
  minek kell megint a politikát belekeverni?”
 • 17. Ferike 2008. március 11. 10:27
  „Arról miért nincs vezércikk, hogy szárnyal a csapat, hogy újra elérhető közelségbe került a bajnoki cím, hogy szombaton minnél több ember menjen ki segíteni a csapatnak? Erről kellene cikkezni, de ugye a sikerről nem írunk, akkor inkább kreálunk egy ügyet és egy oldalon át elemezzük az egyébként két soros hírt. Az egyesület eddig is méltó módon emklékezett meg Mikiről (kollégium, díj, focitorna), nem hiszem, hogy most direkt le akarnák járatni az emlékét. Akik erre törekszenek, azok pont ezek a nagyszerű tényfeltáró "helyi" újságíró zsenik. Mondjuk a Kisalföldtől nem is várok mást. Undorító, elfogult szennylap.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerhetett volna a SMAFC

Kosárlabda - Bajai Bácska–SMAFC 84–79
Döntő volt, hogy bár jelentős magassági… Tovább olvasom