Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

A gyengébb legyőzheti az erősebbet

Kínából származik, mint a legtöbb harcművészet, a kung-fu rendkívül harcias ága.
A legenda szerint egy apáca hívta életre, s olyan stílust képvisel, hogy a gyengébb fizikumú is meg tudja magát védeni az erősebbel szemben. Ugyanakkor mások tiszteletére, segítésére nevel.

A Real Wing Tsun Kung Fu harcművészeti ágnak mintegy harminc gyakorlója van Győrben. Közöttük gyerekek és felnőttek, de vannak nyugdíjaskorúak is. Az edzéseket Kétyi László sihing vezeti, hetente kétszer utazik a Rába partjára Esztergomból, hogy oktassa tanítványait.

– A legenda szerint a wing tsun kung-fut egy apáca hozta létre, hogy egy olyan stílussal rendelkezzen, amivel egy gyengébb is meg tudja magát védeni egy erősebbel, de akár több emberrel szemben is. A puszta kezes stílusnak a mestere volt, de olyat szeretett volna létrehozni, ahol nem számít a súlykülönbség. Napjainkban több esetben az utcán is ez jelenik meg, s a wing tsun az utcán való túlélésre tanít meg, ahol a támadó mindig erősebb, vagy többen vannak – magyarázta Kétyi László.

A wing tsun olyan technikákat, elveket alkalmaz a rendszerében, amivel – ha nem is lesz valaki legyőzhetetlen – valami esélyt kap az utcán, hogy akár egy veszélyes szituációt is túléljen vagy sikerre vigyen. – Nem a teljes ártalmatlanítás a cél, az is előfordulhat, hogy megsebezzük az ellenfelet, hogy legyen időnk eltűnni a helyszínről. Természetesen nemcsak magunkat kell megvédeni, hanem másoknak is a védelmére kell kelni – hangsúlyozta Kétyi László.

Azoknak, akik ezt a harcművészeti ágat választják, kitartónak kell lenniük, hogy minél többet elsajátítsanak a wing tsunból, s a 12 tanulófokozatot elérjék. Ezután még hét mesterfokozatot szerezhetnek az igazán szívósak.

– Mint az iskolarendszerben, itt is megvan a tananyag. Első osztályból nem ugrunk mindjárt az ötödikbe. Egyesületünkben mintegy félévenként lehet vizsgázni. De nem is az a lényeg, hogy fokozatokat szerezzenek, sokan lejárnak edzésre, jó a társaság és sokat lehet tanulni – mondta a negyedik mesterfokozatára készülő sihing.

Az edzéseken kiemelt szerep jut az erő-állóképesség tréningnek, mellette a puszta kezes edzéseknek. A harci tréningeken éles szituációkra készülnek.

– Ha valaki magasabb szintre eljut bármelyik harcművészetben, egy bizonyos tudást szerez, amivel nem él vissza. Miközben egy jó tudásszintet elér, meg is kell komolyodni. Tradicionális edzésen, ahol meg kell felelni, fegyelem van, gyorsan kibuknak a nem ide való emberek. S ez nem is gond. Olyan a társaság, mint egy család, barátok, tisztelik, becsülik egymást. A haladó a kezdőt, a gyerek a felnőttet és viszont – mondta végül Kétyi László sihing.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézilabda NB II: tavasszal előrelépésben reménykednek

Befejeződtek az őszi fordulók az NB II-es bajnokságokban. A megyei csapatok közül a Széchenyi ESE… Tovább olvasom