Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

A futball erősíti a csontokat és fiatalon tart

A rendszeres futballozás során növekszik a csontok tömege, javul a játékos reflexeinek gyorsasága, izomereje és ezáltal mozgásának biztonsága.
A labdarúgás népszerűségét fokozó eredmények a Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports folyóiratban megjelent tanulmányokban olvashatók.

Peter Krustrup, a tudományos program vezetője mindjárt a folyóirat elején hangsúlyozza, hogy erről nem a klubjukat milliókért váltó sztárfutballistákkal kapcsolatban kell beszélni. A szabadidőben játszott labdajáték kedvező hatásait a kutatók korosodó nők és férfiak vizsgálata alapján bizonyítják. Az életkor előrehaladtával a csontok sűrűsége csökken.

Ezt korábban főleg a változó kor után lévő nőkről mondták, de mérések és tapasztalatok azt mutatják, hogy az idősebb férfiakra is igaz. A kutatók 20-47 éves nőknek heti kétszeri labdarúgó programot szerveztek 14 héten át. A vizsgálat végén a lábszárcsontok sűrűsége fokozódott, az alsó végtag izomtömege is nőtt, és a nők egyensúlyérzéke jobb lett. Ezek a nők korábban soha nem futballoztak, de nagyon megkedvelték a játékot.

A náluk észlelt kedvező változások kifejezettebbek voltak, mint azoknál, akik ugyanannyi időt kocogással töltöttek.

Foci: testet, szellemet frissen tart. Fotó: internet
Foci: frissen tartja testet, szellemet. Fotó: internet


Nem meglepő, hogy mindkét csoport tagjai előnyösebb helyzetben fejezték be a programot, mint azok a nők, akik nem sportoltak. Hasonló felmérés férfiakkal is történt. A 20-40 esztendős alanyok hetenként két-három alkalommal játszottak kispályás focit, illetve a csoport egyik fele csak élte megszokott, futballmentes életét.

A kényelmesekhez képest a futballra szoktatottak alsó végtagi izomtömege és csontjának erőssége mérhetően növekedett. Fontos változás, hogy a futballozók egyensúlyérzéke is sokkal jobb lett. A kutatók vizsgáltak 65-75 éves férfiakat, akik testmozgás céljából ifjabb korukban is rendszeresen kergették a labdát.

Testfölépítésüket, mozgásukat olyan, hasonló korú férfiakéval, illetve 30 évesekével hasonlították össze, akik nem foglalkoztak labdarúgással.

"Azok a hetven éves emberek, akik szabad idejükben szórakozásként mindig is futballoztak, ebben a korban is olyan izomerővel és egyensúllyal bírtak, mint a labdarúgás iránt nem érdeklődő harmincasok, és messze erősebbek voltak, mint soha nem futballozó kortársaik" - mondta Krustrup.

Olvasóink írták

  • 1. mauz 2010. március 17. 21:13
    „...és az orrodat is tiszticcsa.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bundesliga - Győzelmével élen a Schalke

A Schalke 04 hazai pályán 2-1-re nyert a VfB Stuttgart ellen a német labdarúgó-bajnokság 26.… Tovább olvasom