Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

A fiatalítás a fő cél a Győri ETO FC-nél

Reszeli Soós István, az ETO FC szakmai igazgatója szerint nem a gyors eredményesség a fontos, hanem először az alapokat kell lerakni. A szakember úgy érzi, többnyire bíznak benne az emberek. Új játékrendszer kialakítását gyakorolja a csapat.

A napokban játszotta idei első nagypályás edzőmérkőzését a Győri ETO FC. A kispadon helyet foglaló Reszeli Soós István szakmai igazgató visszatérése után győzelemmel mutatkozott be.

– Mikor ült utoljára a győri kispadon? – kérdeztük a szakmai igazgatót.

– Most egy kicsit megfogott. Jó régen, azt hiszem, az MTK ellen, akkor egy góllal győzött az ETO – válaszolta Reszeli Soós István. – Érdekes érzés újra itt lenni, sok az ismerősöm, nagyon jól érzem magam a városban.

– Néhány hónapja dolgozik újra Győrött. Hogyan értékeli az eddigi tevékenységét?

– Fontos beszélgetések, tárgyalások után elkészítettünk egy olyan írásos anyagot, amelyben meghatároztuk, hogyan lehetne megerősíteni a klubot. Hozzám elsősorban a szakmai dolgok tartoztak. A tavalyi év utolsó két hónapjában tiszta helyzetet teremtettünk, és tudom, sokakat felháborított, hogy a Kiprich-féle stábbal nem kívántunk együtt dolgozni, de az eredménytelenség miatt döntöttünk a változtatás mellett. Új stábot építettünk, amely záloga lehet annak, hogy folyamatos munka kezdődjön. Az eddigi tapasztalatok szerint megvan a megfelelő összhang, mindenki tudja, mik az elvárások. Nagy változások történtek a játékoskeretben, helyre kellett tenni a dolgokat, mert nagyon sok volt a kidobott pénz. Ezért döntöttünk úgy, hogy inkább saját erőből, fiatalokból próbáljuk meg felépíteni a keretet. Azért sem hoztunk kívülről edzőt, mert lehet, ezt a helyzetet nem fogadta volna el, fontos lett volna számára a gyors eredményesség, nekünk pedig a z alapokat kell leraknunk. A szurkolók bizalma nagyon fontos lesz, szeretném, ha mindenki átérezné, ez a koncepció nem fog máról holnapra sikert szülni.

– Nem gondolja, hogy pont emiatt túl nagy kockázat volt a csapat irányítását is elvállalnia?

– Igaz, hogy irányíthattam volna a háttérből is, de én azt gondolom, sokkal becsületesebb, hogy már a kezdeti lépésekkor is a nevemet adom az egészhez. Van kockázata a döntésnek, de bízom benne, gyengébb eredmények esetén is szakmai igazgató maradok. Talán van annyi respektem a városban, hogy valamennyi türelmet tanúsítanak a szurkolók. Bízom benne, hogy hamarosan látható jelei lesznek az elvégzett munkának, így erre nem is gondolok.

– Volt már az ETO-nál egy viszonylag sikeres időszaka. Érzi most a bizalmat, megállítják például az emberek a sétálóutcán?

– Bevallom, nem nagyon szoktam sétálni, de sok helyen megismernek és megszólítanak. Olyanokkal nem találkoztam még, akik nem örülnek az idejövetelemnek, bár biztos vannak ilyenek is.

– Úgy tűnik, hogy a klub tulajdonosa, Tarsoly Csaba az ön és az ügyvezető kinevezése után a háttérbe vonult. Tudatosan alakult ez így?

– Természetesen mindenről tájékoztatjuk, szoros az együttműködés, ugyanakkor ő az üzleti élet más területével tud foglalkozni. Ránk bízta a klubot, valóban az operatív munkával nem foglalkozik.

– Ha már az üzletet említi, arról hallani, hogy pénzügyi nézeteltérései vannak egykori munkahelyén...

– Sajnos a diósgyőri történet még nem zárult le teljesen. Sok minden a nyakamba szakadt, amit sokan negatívan állítanak be. Igazából egy sikertörténetnek induló üzlet nem jött be és ezért nagyon nagy árat fizettem. Magamban már egy éve lezártam az ügyet, a lelkiismeretem ilyen szempontból tiszta. Sok pénzt odavittünk – ezt nagyon sokan elfelejtik –, megbuktatták azt a kft.-t, amit én képviseltem, és egy másik cégnek adtak oda mindent. Ez volt a csalfaság, nem amit mi csináltunk. Remélem, ez az ügy hamarosan lezárul. Nyilván megviselt a dolog, de már túl vagyok rajta.

– Térjünk vissza az ETO-hoz. Milyen szerkezetben fog játszani a csapat?

– Olyan játékrendszert szeretnénk, amilyet nem játszik más csapat a magyar bajnokságban. Sok mindent nem akarok elárulni, de nyilvánvalóan a támadó jellegű futballt gyakoroljuk. Ennek elsajátítása elég komoly feladatokat ró a játékosokra, de remélem, tavaszra ez az új rendszer jellemzi majd a társaságot.

– Milyen célokkal vágnak neki az új idénynek?

– Az őszi eredménytelenség kevés esélyt hagyott a felsőházba jutáshoz. Komoly ellenfelekkel szemben nagyon jól kéne szerepelnünk, hogy sikerülhessen. Megpróbáljuk persze, de igazából nem hajszoljuk az eredményt. Ha a második hatban kell játszanunk, nem lehet más célunk, mint hogy elkerüljük a kiesést.

– Olyan véleményeket is hallani, hogy azért vágtak bele ilyen bátran a fiatalításba, mert nem lesz kieső az első osztályból.

– Ez nem biztos, ezen még vitatkoznak a labdarúgó-szövetségben. Be kell látni, reális a kiesés veszélye is, de én azt gondolom, hogy egy hónap múlva már kialakulhat és látható lesz, mit szeretnénk megvalósítani a klubnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holtversenyben második Lékó Péter Wijk aan Zee-ben

A Corus 2004 szuperverseny kilencedik fordulójában Lékó Péter sötéttel 14 lépésben megosztozott a… Tovább olvasom