Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

A Fáklyától a maratoni futásig

Egy község, egy sportember címmel a Kisalföld egy hosszú sorozatot indított. Ebben Győr-Moson-Sopron megye 184 községéből olyan egyéniségeket mutatunk be, akik sokat tettek vagy tesznek településük sportjáért. (39.)
Németh Ernő egyike azon több száz labdarúgónak, aki az egykori Soproni Fáklya csapatában ismerkedett meg a labdarúgás szépségeivel és előnyeivel. A fekete salakos pálya, Kozák tanár úr szigora, valamint a kollégiumi fegyelem mind-mind arra sarkallta a diákokat, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból, s akkor lesz kimenő, meg vidékre utazás. Itt lett igazolt labdarúgó Németh Ernő is 1967-ben.

– Gyermekkoromtól kezdve szeretem a labdarúgást, bár falusi gyerekként abban az időben más szórakozás nagyon szóba sem jöhetett – kezdte a visszatekintést Németh Ernő. – Az első jelentősebb fociélményem középiskolás koromból van. A Soproni Fáklya csapatában sok kiváló játékossal együtt szívhattam az öltöző levegőjét. Ott lettem igazolt labdarúgó, majd érettségi után a kecskeméti főiskola megyei másodosztályú csapatában szerepeltem. Szép évek voltak, bár az első csapat közelébe nem nagyon fértem oda, de az élmények, hasonlóan a főiskolás évekhez, megmaradtak.

Az iskolai évek után következett a munka és a más irányú elfoglaltság: – Ebben az időszakban kezdett éledezni bennem a sportvezetői kvalitás, s kezdetnek a labdarúgócsapat melletti intézői feladatokat láttam el. Később, amikor már dolgoztam, Soós László tanár úr hívó szavára elvégeztem a játékvezetői tanfolyamot. Öt évet vezettem, a megyei másodosztályig jutottam. Játékvezetőként is sok élménnyel gazdagodhattam a környékbeli községeket járva, miközben többször segíthettem az egykori kiváló játékvezető, Kiss Géza munkáját. A játékvezetői pályafutásomat a családi ház építése miatt korán befejeztem. Ettől kezdve már csak lelkes nézője voltam a Szárföld mérkőzéseinek.

Persze csak egy ideig, mivel a gyerekek felcseperedésével együtt újra előtérbe került a szárföldi labdarúgás segítése.

– A gyermekeimet is sikerült megfertőzni a foci szeretetével, mindkettő igazolt játékosa lett a szárföldi klubnak. Nem sokkal később engem megválasztottak az egyesület elnökének. A falu vezetése a sportkör anyagi helyzetének megszilárdítását várta tőlem, amit azt gondolom, sikerült jól megoldanom. Elnökségem idejére esik a megyei harmadosztály Csornai csoportjának bajnoki aranya is. Igen nagy élmény volt számomra, különösen úgy, hogy két fiammal egyszerre vehettem át az érmet. A magasabb osztályt azonban nem akartuk vállalni, ami igen nehéz döntés volt. Szereztem is vele magamnak sok ellenséget, de most sem döntenék másként. Kilenc év elnöki tevékenység után két évvel ezelőtt úgy éreztem, a sportkör fiatalabb vezetővel vágjon neki az új kihívásoknak és nyugodt szívvel átadtam a helyem az utódomnak – mondta Németh Ernő, aki másik szenvedélyének élhetett.

– A foci mellett kezdtem el a futással kicsit komolyabban foglalkozni. Több félmaratoni távot – mint a győri, a siófoki vagy a budapesti – futottam le, de részt vettem a Kékestető-csúcsfutáson is. Hat évvel ezelőtt még, ötvenöt éves koromban lefutottam a Budapest Maratont. Ezen az eseményen Szárföld színeiben hárman, Szalai Jenővel és Pintér Mikivel együtt vettünk részt eredményesen. A mai sportvezetőknek azt tanácsolom, tegyenek meg mindent, hogy a fiatalság a sport felé orientálódjon, s lehetőleg ott meg is ragadjon – mondta végezetül a szárföldi sportvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr kapta a serleget

Az amatőr lovasok Európa-bajnokságán 1967-ben győztes magyar csapat tagjai az akkor nyert serleget… Tovább olvasom