Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

A dzsúdó mindenre megtanít

A dzsúdó szerintem nemcsak sportág, hanem egyben egy életforma is" – vallja dr. Dézsi Csaba András, akit nemrégiben tüntetett ki az országos szövetség.
A Magyar Judóért Díj arany fokozatával tüntették ki a közelmúltban a győri dr. Dézsi Csaba Andrást, a Magyar Judo Szövetség általános alelnökét. A szívspecialista orvosprofesszor nagyon örült az elismerésnek.

„Azért is nagy öröm a díj, mert ezt azok kapják meg, akik sokat tettek a magyar dzsúdósport fejlődéséért – kezdi dr. Dézsi Csaba András.

A magyar judosport két nagysága: Kovács antal és Ungvári Miklós a válogatott edzésén.
A magyar judosport két nagysága: Kovács antal és Ungvári Miklós a válogatott edzésén.


– Tíz éve vagyok a szövetség általános alelnöke, és mondhatom, hogy »megyei irányítás« alatt áll a testület, hiszen az elnök, Tóth László, a gazdasági alelnök, Horváth Zoltán és jómagam győriek vagyunk, míg a főtitkár, Nagy György Mosonmagyaróvárról származik. Nagyon jó a munkakapcsolat közöttünk, talán ez is hozzájárul a sportág sikerességéhez, ahhoz az úthoz, amit itthon a dzsúdó megtett az elmúlt években."

A kitüntetett sportvezető már gyermekkorában elkötelezte magát a cselgáncs mellett, ifistaként részese volt a Győri Dózsa jelentősebb csapatsikereinek. „Öreg" korára sem hagyta abba teljesen a versenyzést, a legutolsó sikere az orvos-világbajnokság megnyerése volt. A dzsúdó-világszervezettől megkapta a piros-fehér színű öv viselésére jogosító 6. danfokozatot. A dzsúdó szeretetét továbbörökítette a családjában, utánpótlásszinten mindkét fia tehetséges és eredményes versenyző volt.

„A dzsúdó szerintem nemcsak sportág, hanem egyben egy életforma is – folytatja az alelnök. – Olyan tulajdonságokkal ruház fel, amelyeket a magánéletben is hasznosítani lehet. Megtanít a munka és az ellenfél tiszteletére, arra, hogy tiszteld a jobbat és tanulj is tőle, megtanít csapatban gondolkodni és készülni, és arra is, hogy a szőnyegen viszont egyedül kell helytállnod. A dzsúdó a küzdelemről szól, mint maga az élet. Bár napjainkban már nem dzsúdózom, de azért nem vagyok edzetlen, a lehetőségekhez képest karbantartom a testem. Kell is a jó állóképesség, hiszen az operációk során tizenkét kilogrammos ólomkötényben plusz műtős-felszerelésben kell akár órákon át dolgozni."

Vezetőként több mint egy évtizede dolgozik a hazai szövetség irányításában, nyolc éve a Magyar Olimpiai Bizottság tagja is.

„Óriási dolognak tartom, hogy az előző jobboldali kormány idején a dzsúdó az öt kiemelt sportág között kapott helyet – folytatja dr. Dézsi Csaba András. – Ezzel sikerült megalapozni azt a fejlődési lehetőséget, amelynek az eredményeit napjainkban is érezzük.

A londoni olimpiára már hat magyar versenyző kvalifikálta magát, plusz kettőnek reális esélye van a részvétel kiharcolására. Közülük többen érmes, sőt, aranyérmes reményekkel várják az ötkarikás játékokat. Szívből szurkolok majd a helyszínen háromszoros Európa-bajnokunknak, Ungvári Miklósnak, hogy meg tudja szerezni az olimpiai bajnoki címet. Ebben segíthet neki Kovács Antal is, aki az első olimpiai bajnok doktora a magyar cselgáncsnak.

Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig, Mészáros Anett, Joó Abigél vagy Bor Barna is esélyes a jó szereplésre. Ahogy hallottam, remény van arra, hogy megoldódhat a doppingügybe kevert kis Ungvári sorsa is, mert a rendőrségnek sikerült megtalálni a tettest. Így esélye lehet rá, hogy részt vehessen a londoni olimpián."

Olvasóink írták

  • 1. győrikeksz 2012. március 02. 19:42
    „Maximális tisztelet Dézsi Professzornak! Aki szeretné kipróbálni magát cselgáncsban, lehetősége van az Eto Park második emeletén a Yakuza Fight Club keretein belül működő Judo szakosztályban kedden és csütörtökön délután! Érdemes jönni... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A dzsúdó mindenre megtanít

„A dzsúdó szerintem nemcsak sportág, hanem egyben egy életforma is” – vallja dr.… Tovább olvasom