Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

A dicsőséges hőskor - két ezüstéremmel

Hamarosan kezdődik a magyar-román közös rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokság. Ehhez, válogatottunk mérkőzéseihez szeretnénk kedvet csinálni.


Írásainkban kis időutazással visszatekintünk a magyar női kosárlabda válogatott korábbi dicső Európa-bajnoki valamint a magyar csapat csoportmérkőzéseinek otthont adó Novomatic Aréna Sopron történetére. Közzéteszünk néhány minden bizonnyal a szurkolókat is érdeklő s érintő gyakorlati tudnivalót is az Európa-bajnokság lebonyolításához.

Ezen túlmenően részletesen bemutatjuk válogatottunk csoportellenfeleit, valamint a magyar szakmai stáb tagjait. Végül, de korántsem utolsósorban a kontinensviadallal kapcsolatos reményeikről mesélnek a csapat győri és soproni kötődésű játékosai


29 részvétel

Sorozatunk kezdeteként tekintsük át, milyen szerepet játszott az eddig megrendezett Európa-bajnokságok során hazánk női kosárlabda válogatottja. Nos, bátran kijelenthetjük: meghatározó szerepet.

Magyarország - Lengyelországgal holtversenyben - az Eb részvételek számát tekintve holtversenyben 3-4. 29 Európa-bajnoki fellépéssel. Az élen is holtverseny van: Franciaország és Olaszország 30-30 Eb-szerepléssel áll e képzeletbeli rangsor élén. Tegyük rögtön hozzá, előkelő pozíciónkban azért közrejátszanak olyan jelentős világtörténelmi, világpolitikai események, mint például a Szovjetunió vagy Jugoszlávia feloszlása, utódállamokra történt szétválása.
Hazánkban 1950, 1964, 1983 és 1997 után ötödik alkalommal rendeznek női Európa-bajnokságot, ez az első alkalom, hogy két ország közösen rendezi meg a szebbik nem kontinensviadalát

Elsőre rögtön ezüstérem - itthonról

Az első női kosárlabda Eb-t 1938-ban rendezték, méghozzá az olasz fővárosban, Rómában. Öt csapat vett részt rajta - a házigazdák mellett Franciaország, Lengyelország, Litvánia és Svájc - és a válogatottak körmérkőzést játszottak. Az olasz a lengyel és a litván válogatott szépen körbeverte egymást, mindhárom együttes 3-1-es győzelem-vereség mutatóval fejezte be a kontinensviadalt. A körbeverésből a házigazdák jöttek ki legjobban, így olasz győzelemmel kezdődött a női Európa-bajnokságok sorozata.

A következő női Eb-re - többek között a második világháború miatt - 12 évet kellett várni, és ezen már 12 ország válogatottja vett részt. Ennek a rendezvénynek mi magyarok voltunk a házigazdái, s jól is szerepeltek akkori dicső kosaras hölgyeink: ezüstérmesek lettek.

Az idősebb Gyimesi János irányította nemzeti csapat tagja: Blahóné Pirik Margit, Fekete Margit, Incze Piroska, Kardos Vera, Molnárné Fekete Ilona, Nagy Mária, Nagyné Szabó Márta, Oláh Gizella, Csúcs Anna, Sziklai Paula, Hajós Ilona, Várkonyi Edit, Vékony Ilona, Vinczéné Szabó Hedvig. A válogatott a csoportmérkőzések során Izraelt 95-13-ra, Lengyelországot 58-31-re, Ausztriát pedig 62-22-re verte, s veretlenül jutott a hatos döntőbe. Ott Franciaországot 39-14-es félidő után 56-49-re, a címvédő olasz együttest óriási küzdelemben 29-28-ra (a mieinknél a büntető mutató 5/19, az olaszoknál 8/19 volt), Csehszlovákiát pedig 29-9-es félidő után 49-32-re verte.

A dicső múlt felidézéséhez az adatokat, valamint a néhány anekdotát, sztorit a forrásul használt kosarlabdamuzeum.hu-n találtuk, ahol a szovjetek elleni döntőnek mondható meccs kapcsán érdekes információra bukkantunk.

A mérkőzés szünetében a magyar csapat vezetett 24-22-re, s félidőben a lányok öltözőjét felkereste Hegyi Gyula államtitkár, aki gratulált a játékhoz, de azért arra is felhívta a csapat tagjainak figyelmét, hogy ne feledjék, hogy a Szovjetunió a barátunk, és “nekünk" ez a szempont mindennél fontosabb...Hogy ennek a "hegyi beszédként" elhíresült kis szónoklatnak mennyi volt a szerepe abban, ami a folytatásban történt, azt nem tudni, de tény: a második félidő a szovjeteké volt, akik 45-32-re győztek.

Sikerükben közrejátszott az is, hogy csapatunkból szünet után két kulcsjátékos, Fekete Ilona és Stieberné kipontozódott. Ezzel a szovjet győzelemmel egy egészen páratlan sikersorozat vette kezdetét: az 1950-es budapesti Eb-vel kezdve egészen az 1991-es,Tel Avivban rendezett Európa-bajnokságig, az 1958-as a lengyelországi Lódzban rendezett Eb-t leszámítva, mindig szovjet siker született, 22 kontinensviadalból 21 alkalommal nyertek a sarló-kalapácsos címert viselő hölgyek.Az ezüstérmet szerző magyar válogatott bő keretben volt egy soproni hölgy is. Bogár Lászlóné Szekendy Irén (1950-ben tartalékjátékos, nem lépett pályára) így emlékezett: “Én vagyok az első soproni válogatott kosaras. Alig húsz évesen Sopronból, az NB II-es Vasúttól hívtak meg az Eb-re készülő keretbe, ahol még kezét csókolomot köszöntem a legtöbb játékosnak. Vidékről felkerülni a “menő pesti csajok“ közé, más világ volt. Festették a hajukat, festették a körmeiket. Megtanítottak römizni, s egymást tanítottuk kötögetni....Hetente egyszer, szerdán volt válogatott edzésünk. Reggel indulás Sopronból, edzés, este szálloda, reggel vissza Sopronba és 11 órakor már ott dolgoztam a helyemen.

Bronzérem szabadtéren - némi csalódással

Két év múlva Moszkvában szabadtéri Európa-bajnokságot rendeztek, érdekesség: orosz földön azóta sem volt kontinensviadal. A két évvel korábbi magyar ezüstcsapat jelentősen átalakult., színeinket a következő játékosok képviselték: Bárány Mária, Blahó Kálmánné, Bokody Károlyné, Fekete Ilona, Fekete Margit, Kardos Vera, Nagy Ferencné Szabó Márta, Nagy Mária, Kamarás Istvánné Rohonczi Mária, Szabó Ágnes, Szekendy Irén, Tasi Jánosné, Toldi Gézáné Várkonyi Edit.

A 12 csapatot három csoportba osztották, s a csoportgyőztesek játszották a hármas döntőt. Három csoportmeccsét fölényesen nyerte válogatottunk, az olaszokat 58-18-ra, az osztrákokat 79-21-re, a finneket pedig 79-28-ra legyőzve. A hármas döntőben viszont a hazai közvélemény többet várt: Csehszlovákiától 65-36-ra, a Szovjetuniótól pedig 71-41-re kapott ki a csapat, elsősorban a vereségek nagy különbsége volt fájó akkoriban idehaza - sportbaráti és felsőbb politikai körökben egyaránt.

A következő, belgrádi Eb-n már új edző, Szabó János vezette a válogatottat. Csoportjából még jobb kosárkülönbsége révén nagy nehezen továbblépett a csapat, ám a folytatásban a bolgároktól elszenvedett vereség megakadályozta Fekete Ilonát abban, hogy csapatkapitányként sorrendben harmadszor is felállhasson a dobogóra. A hatos döntőben két győzelem, három vereség, és így a negyedik hely jutott nekünk.

Bravúr ezüst Prágából

1956, Prága. Az eddigi legnépesebb mezőny, 16 csapattal. A magyar válogatottban mindössze hárman maradtak a hat évvel korábbi budapesti ezüstérmesek közül: Nagy Mária, Mátayné Vékony Ilona és Fischerné Fekete Margit, aki a testvérétől, az itt már nem szereplő Ilonától vette át a csapatkapitányi tisztséget. Belső viszályok mellett néhány játékos, valamint a lábtenisz közben Achilles-ín szakadást szenvedő szövetségi kapitány sérülése is hátráltatta a csapatot, amely végül óriási bravúrral lett második, drámai elődöntőt követően.A csoportmérkőzések során a franciákat 51-42-re, a németeket 71-39-re, a románokat pedig 61-50-re verték a mieink. A középdöntőben az olaszokat 62-41-re, a lengyeleket pedig 46-41-re múlták felül legjobbjaink, a szovjetek viszont 77-54-re legyőzték válogatottunkat, amely így bejutott az elődöntőbe. Ott a házigazda csehszlovák válogatott volt az ellenfél, és egy végig forró hangulatú szoros csatában a félidőben 20-19-re vezetve végül 50-49-re győztünk. Ki kellett hívni a katonaságot, a csehszlovák szakvezetőt mentőkocsiban csempészték ki a csarnokból.

A fináléban a szovjetek ellen már sokkal szorosabb meccset játszott a csapat, mint a középdöntőben, de 49-41-re az ellenfél nyert. A második magyar ezüstcsapat - amelyet Szabó János végig gipszben meccselve vezetett az Eb-döntőbe - tagjai: Fischerné Fekete Margit, Bokorné Bárány Mária, Cselkó Tiborné Bárány Katalin, Nagy Mária, Koren Csabáné Mogyorósi Sarolta, Lick Mária, Mátay Dezsőné Vékony Ilona, Tancsa Mihályné Dobai Judit, Szabó Jenőné Szmertnik Ilona, Kaló Mária, Gyimes Edit, Kocsor Mária, Partiné Szabó Ágnes, Botz Mária.   

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosárlabda - Családi nap Győrben

A Győri Kosárlabda Club idén is megrendezi családi napját. A május 16-án a győri egyetemi csarnokban… Tovább olvasom