Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

A csornai atlétika megteremtőjét ünnepelték

Atlétika - Babos Géza nyugdíjas csornai testnevelő tanárt, atlétaedzőt köszöntötték tanítványai 70. születésnapján. A pedagógus a helyi atlétika megteremtője és lelkes sportszervező.

Tanítványai, kollégái, sportvezetők és tisztelői köszöntötték fel a napokban Babos Géza testnevelő tanárt, atlétaedzőt. A nyugdíjas csornai pedagógus 70. születésnapját ünnepelték egykori munkahelyén, a Hunyadi-gimnáziumban.

Meglepetésparti volt a szülinap, mivel az ünnepelt nem tudta, kik és mennyien várnak rá a gimnázium tornatermében. Azok vettek részt a rendezvényen, akik az elmúlt több mint negyven esztendőben Babos Géza keze alatt dolgoztak. Igazi nevelőedző volt, tanítványai az ETO-nál, a Győri Dózsánál is megállták a helyüket. Nevéhez fűződik gyakorlatilag a csornai atlétika meghonosítása. A Testnevelési Főiskola után 1961-ben kezdett tanítani Csornán. Lelkesen szervezte a tömegsportrendezvényeket, a mozgás szeretetére nevelte tanítványait.

Babos Gézát több meglepetés is érte születésnapján.
Babos Gézát több meglepetés is érte születésnapján.

 

Először csak egyedül edzett, aztán csatlakoztak a diákok is. A Győri Dózsa ajánlotta fel, hogy alakítsanak fiókszakosztályt Csornán. Aztán később átvette őket a Rába ETO. A tanítványok egyre jobb eredményeket értek el a különböző versenyeken. Az atléták sokat köszönhettek Papp Ferencnek, a Hunyadi-gimnázium akkori igazgatójának. Ő minden olyan ügyet támogatott, amely az iskola, illetve Csorna hírnevét öregbítette. Ezt tették a Győri Dózsa, később a Rába ETO színeiben sportoló diákok is. Az 1980-as évek elejéig működött a kihelyezett szakosztály, mígnem a Csornai SE-hez igazoltak az atléták.

Babos Géza olyan versenyzőket nevelt, mint Németh Gyula távolugró, magyar válogatott csúcstartó, Csoma Ferenc gátfutó, Lukács László sprinter, Horváth Géza diszkoszvető (válogatottak). Pődör Pál, Király László ifiválogatott gátfutók. Papp László, Szabó Károly tízpróba-ifiválogatott. Kiss Katalin, Horváth Margit magasugrók, Pölöskei Eleonóra középtávfutó. Papp Imre gátfutó, Kormos József sokoldalú kiváló atléta, György László középtávfutó, Papp Zsolt sprinter, Krekó Imre gátfutó, Menyhárt István (úttörő-olimpiai válogatottként Mongóliában versenyzett), Török Zsolt 400-as ifjúsági válogatott, Szabó Lajos diszkoszvető, Világos István középtávfutó. Babos Géza utolsó tanítványa, lánya, Babos Rita többszörös felnőtt Európa-kupa-válogatott, magyar bajnok ugró atléta, aki jelenleg is versenyez.
A születésnapi ünnepségen miniszteri dicséretben is részesült Babos tanár úr, oklevelet és ajándéktárgyat kapott.

Olvasóink írták

 • 2. nyekkmacsek 2008. október 22. 11:54
  „Grat., Babos bácsi !!!”
 • 1. Kalocsa L. 2008. október 20. 08:47
  „Tanár Úr!

  Sajnos nem tudtam ott lenni, de engedje meg, hogy ez úton is gratuláljak!

  16 évesen a 180cm magas-ban Önnek is nagy szerepe volt!

  Üdv.:

  Kalocsa L.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A siker igazi csapatmunka volt

Kosárlabda - Az MKB-Euroleasing Sopron játékosai egyöntetűen állítják, igazi csapatmunka volt a Riga… Tovább olvasom