Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

A csapatépítéshez több idő kell

Egy győzelemmel és két vereséggel zárta a magyar férfiválogatott a svájci Európa-bajnokságot.

Egy győzelemmel és két vereséggel zárta a magyar férfiválogatott a svájci Európa-bajnokságot, s ezzel nem jutott tovább csoportjából. A győri szakemberek szerint időre van szüksége az új, megfiatalított válogatottnak.

A vártnál jóval előbb hazautazhatott a magyar férfiválogatott a svájci rendezésű kontinensbajnokságról. A dánoktól és a szerbektől elszenvedett vereség után az izlandi elleni siker legfeljebb szépségtapaszt jelenthetett a mieink számára. A győzelem ellenére ugyanis a csoport utolsó helyén zárt Skaliczki László együttese, így már nem folytathatja szereplését a tornán.

Hogy mi lehet a korai kiesés oka, s hogy mindez kudarc vagy azért várható volt ez az eredmény(telenség), arra győri szakemberektől kerestük a választ.

Tóth László, a Tento-ETO mestere tavaly nyáron a juniorválogatottal vb-bronzérmet szerzett. A győri tréner szerint kár lenne temetni a válogatottat.

„A sorsolás után úgy gondoltam, akár elsők, de akár negyedikek is lehetünk. Sajnos utóbbi lett igaz, de ennek ellenére nem hiszem, hogy ezért el kellene küldeni akár a kapitányt, akár a játékosokat. Az elmúlt időszakban két komolyabb generáció is kinőtt az utánpótlásból, a legutóbbi éppen az irányításommal vb-harmadik gárda. Úgy vélem, össze lehet gyúrni egy ütőképes válogatottat, de ez időigényes folyamat. Ami konkrétan a mostani szereplést illeti, sajnos Perez pótlását nem sikerült megoldani, illetve feltűnő volt Nagy László betlije.

Ha ő hozza magát, akkor meg lehetett volna a továbbjutás. Annyit azért még hozzátennék, hogy nem biztos, hogy jó dolog az, hogy míg Győrből egy Herbert Gábor vagy Tatai Péter válogatott tudott lenni, addig új klubjaikban messzire kerültek még a kerettagságtól is. Ezzel nem elsősorban az élcsapatokat szeretném bírálni, a játékosoknak kell azt eldönteni, hogy mi a fontosabb a pénz vagy a játéklehetőség. Persze érthető, hogy előbbi rendkívül fontos, de nem szerencsé, ha mindez a játék rovására megy.
Iváncsik Mihály, a Rába ETO vb-ezüstérmes, IHF-kupagyőztes jobbszélsője két fiáért, Gergőért és Tamásért is szoríthatott.

„Ha rajtam múlik, szívesen izgultam volna tovább is. Sajnos az átlövők nem azt hozták, amit tudnak, s enélkül nagyon nehéz. Átlövő nélkül ezt a játékot már húsz éve sem lehetett játszani, nemhogy most. Nyilván megvannak arra a taktikai elemek, ha kimennek egy lövőre, ezt viszont nem lehetett látni a csapattól, mintahogy a lelkesedést sem. Kicsit olyan benyomásom volt néhány játékos láttán, mintha csak azért lennének a pályán, hogy minél előbb letudják a meccset. Mindezek ellenére a fiatalság mellettük szól, idővel szép eredményeket érhet el a gárda, de ehhez mindenkitől több kell."

Joósz Attila, a Rába ETO és a Veszprém korábbi edzője, a férfiválogatott egykori szövetségi kapitánya szerint viszont nem lepődött meg igazán a gyengébb eredményen.

„Úgy látom, bár egyértelműen a rendelkezésre álló játékosok közül a legjobbak vannak a válogatott keretben, az ő tudásszintjük meg sem közelíti a közvetlen élvonalét. Gyökeres változásra lenne szerintem szükség az utánpótlás terén, mert ugyan vannak tehetségek, de számuk egyre kevesebb. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a utánpótlásbázis is folyamatosan szűkül. Az sem tesz jót a magyar férfikézilabdának, hogy a bajnokságban az első két csapat és a többi között irreálisan nagy az űr. Természetesen mindezek ellenére nagyon szurkolok annak, hogy újra jó csapatunk legyen, de ezen minden szinten sokkal többet kellene tenni."
Nagy László gyengébb formája kihatott az egész válogatott EB-szereplésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Selymes nem elégedett

Selymes Tibor ezúttal sem számíthatott Giuseppe Signorira, aki korábban egy mérkőzésen megsérült. Tovább olvasom