Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

A cél az, hogy minél többen futballozzanak

Bolla Péter lett nemrégiben a Magyar Labdarúgó Szövetség Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóságának társadalmi elnöke. Véleménye szerint az amatőr és profi labdarúgás utánpótlásképzésében kiemelt szerephez kellene jutniuk az iskoláknak és a futsalnak.

– Nemrég ön lett a megyei igazgatóság elnöke. Milyen szerepe lesz elnökként az amatőr labdarúgásban?

– A magyar kormány és Győr kiemelten kezeli a sportot, ezen belül természetesen a labdarúgást – kezdte Bolla Péter. – Az MLSZ új vezetése nemrég új struktúrát hozott létre az amatőr labdarúgásban, központosította az irányítást, amit a megyékben az igazgatóságok látnak el. Győr-Moson-Sopron igazgatói székébe, úgy gondolom, a legmegfelelőbb személy került Horváth László személyében. Jó választás volt, szakmailag és emberileg is rátermett a feladatra. Köszönöm az előző vezetés munkáját, rájuk a továbbiakban is számítunk. Az új társadalmi elnökségnek más a szerepe, mint a korábbinak volt. A napi feladatokat az igazgatóság apparátusa látja el, az elnökség úgymond támogatói, segítői szerepkörben dolgozik majd a labdarúgásért. Az elnököket Csányi Sándor, az MLSZ elnöke jelölte ki. Örülök, hogy ebben a régióban rám gondolt. A fél életemet a labdarúgásban töltöttem, eddig csak kaptam a sportágtól, most ideje vissza is adnom valamit.

– Új lett az elnökség is, kik lettek a testület tagjai?

– Megpróbáltam olyan személyeket megnevezni, akik segíteni tudnak a labdarúgásnak, még ha nem is a futballban dolgoznak. Ha igazi segítség kell egy kiscsapatnak, érdemben tudnak – s itt nem elsősorban az anyagiakra gondolok – támogatást nyújtani. Az elnökség tagjai: Széles Sándor, a megyei kormányhivatal vezetője, Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere, Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke, Abdai Géza, Sopron alpolgármestere, Családi János, a Csornai SE elnöke, Tóth Péter, Lipót polgármestere, Horváth Ernő, a Gyirmót tulajdonosa és Turbék István, a Ménfőcsanak elnöke.

– Milyen feladatok várnak az elnökségre?

– Az amatőr labdarúgásban az a cél, hogy minél többen futballozzanak, s ne szűnjenek meg csapatok. Fontos az utánpótlásképzés, amiben az iskoláknak lehet hatalmas szerepük. A tömegesítés mellett azonban az is fontos, hogy minőségi képzést kapjanak a fiatalok. Nagy segítség az új MLSZ részéről a csapatok anyagi támogatása. Az egyesületeknek kilencven százalékkal csökkennek a versenyeztetéssel kapcsolatos költségeik, úgy gondolom, már ez egy nagy előrelépés a korábbiakhoz képest. A profiknál fontos az akadémiai képzés, de nagy hangsúlyt kell fektetni a még fiatalabb gyerekekre is. Probléma, hogy akiknek a szülei nem tudják vállalni, hogy gyermeküket hozzák-viszik az edzésekre, azok egyszerűen kiesnek a rendszerből. Ebben a korosztályban is az iskolákban látom a megoldást. Pálya, terem szinte mindegyik intézményben van és egy-egy szakembert könnyebb odavinni, mint a gyerekeket a klubokhoz utaztatni.

– A Rába ETO futsalcsapatának is tiszteletbeli elnöke. Mit gondol, a szakág segítségére lehet a nagypályás labdarúgásnak?

– Nagyon fontos szerepe lehet a futsalnak, hiszen ennek szinte mindenhol megvannak a felté- telei. Szakmai szempontból sem elhanyagolható ez a játék, hiszen nálunk eredményesebb futballnemzetek játékosai is futsallal kezdték a pályafutásukat. A szakág maga óriási lehetőség és ezt kellene felismerniük Magyarországon a szakembereknek. Ha ezt Brazíliában évek óta sikeresen alkalmazzák, miért nem próbáljuk meg mi is? Nem versenyezhetünk milliárdos klubokkal, de van egy jó lehetőség, a futsal, amit ki kellene használni. Spanyolországban, Portugáliában már rájöttek erre, nem szabad késlekedni, mert aztán a többiek ebben is megelőznek bennünket.

– A győri együttes jelenleg Magyarország legeredményesebb csapata...

– Kellenek a jó példák, ilyen Győrben a Rába ETO. A csapat kétszeres bajnok, kupa- és Szuperkupa-győztes. Ismét sikeresen szerepelt a Bajnokok Ligájának megfelelő sorozatban. Bécsben százszázalékos teljesítménnyel lett csoportelső és hamarosan a világhírű Barcelona ellen léphet pályára Rigában. Győrben nem titkolt cél, hogy a zöld-fehér család minden tagja a legjobb legyen a maga bajnokságában. A kézilabdában és a futsalban ez már sikerült, és azt kívánom, hogy a nagypályás csapat is – főképp mivel az ETO FC mindig is a szívem csücske volt és marad – hasonlóan sikeres legyen.

– Megoszlanak a vélemények, vannak, akik nem nézik jó szemmel a politikusok sportbeli szerepvállalását, valamint nem látják fényesen a labdarúgás és a futsal jövőjét a megyeszékhelyen...

– Ha kap egy új lehetőséget valaki, azt segíteni kell és nem hátráltatni. Közös cél, hogy a labdarúgás legyen sikeres. Ebben nemcsak lehet, kell is, hogy a politika szerepet vállaljon. Ez mindig is így volt, s szeretnénk, hogy – hangsúlyozom, nem jogtalan előnyökért – akár politikusok, településvezetők segítségével a labdarúgás előbbre lépjen. Ha irigykedünk, negatívan állunk a dolgokhoz, az nem visz előre. A józan és ésszerű kritikára természetesen szükség van, ám amíg még gyakorlatilag el sem kezdődött az új folyamat, nem elegáns és teljesen felesleges a bírálat.

Olvasóink írták

 • 5. Vakegér 2011. szeptember 05. 10:43
  „2. révfaluiszúnyog
  Ez a beírás Téged minősít!
  Nem kevés diplomás sportoló van és nem olyan aki kamu főiskolán végzett!”
 • 4. értelem 2011. szeptember 04. 19:11
  „Vajon miért felejtették el egyesek Bolla Péter sokszázmilliós lenyúlását? Vagy újra kell valakiknek egy kis kiegészítés? Aki egyszer lopott az megteszi újra! Hajrá Bolla Péter! Viktor úgyis megvéd majd!”
 • 3. Jandex 2011. szeptember 03. 15:52
  „Még szerencse, hogy királyunk nem bázisugró vagy cápaidomár! :)))”
 • 2. révfaluiszúnyog 2011. szeptember 02. 18:40
  „Én még okos, alkotó gondolkodású sportolót életemben nem láttam. Nem lehet cél a nemzet elhülyítése. Elég, ha egy minoritás szorul ebbe a kelepcébe.”
 • 1. révfaluiszúnyog 2011. szeptember 02. 18:17
  „Utálom a focit és minden forintot és percet sajnálok, amit bárki is rákölt! Helyette tanuljon nyelveket, művelődjön a gyerek, mozgásból elég annyi, amennyi nem engedi elhízni, a többi elfecsérelt idő az életből.<moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új tantermek és évnyitó

Az ETO Park harmadik emeletén létrehozott öt új tanteremben is megkezdődött az oktatás a győri… Tovább olvasom