Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

A bronzkorszaktól napjainkig

Killik László 1968-ban került a szövetségi kapitányi székbe, és őt évtizedeken át hagyta dolgozni, csapatot építeni a szövetség.
  
Pedig kezdetben az általa vezetett válogatottat is elkerülték a sikerek.
Az utánpótlásból kinőtt egy igen sokra hivatott generáció, sok remek képességű, messze átlagon felüli tudású játékossal. 1976-ban kadet, három évvel később ifi Eb-n szerzett ezüstérmet a magyar korosztályos válogatott.

1980-ig páros, 1981-től viszont a páratlan években rendezték a kontinensviadalokat. A moszkvai olimpiai 4. hely után jókora csalódás volt, hogy az olaszországi kontinensviadalon csupán a 9. helyre futott be nemzeti együttesünk.

Ezután következett a harmadik magyarországi Európa-bajnokság, amelyen a csoportmérkőzéseknek Miskolc és Zalaegerszeg, a végső küzdelmeknek pedig az azóta leégett Budapest Sportcsarnok adott otthont.

Válogatottunk Miskolcon játszotta csoportmeccseit. Logikus volt, hiszen Medgyesi Judit és Winter Ilona személyében két Diósgyőr-kosaras is tagja volt a csapatnak.

Miskolcon felfokozott várakozás előzte meg a csapat szereplését, és bizony az első meccsen még érezhető is volt a nyomás a csapaton: hosszabbítás után győztek legjobbjaink Románia ellen. Ez aztán oldotta a gátlásokat, a spanyolokat 30, a hollandokat 17, a lengyeleket pedig 7 ponttal múlták felül Killik László tanítványai - bejutottak a négy közé.

A közel 4 évtizedet a női nemzeti csapat mellett töltő Hepp doktor - ígértéhez híven, hiszen bejutott a legjobb négy közé a válogatott - megfürdött a miskolci csarnok előtt lévő kis csobogóban.

Balogh Judit sok örömöt szerzett a szurkolóknak soproni színekben
Balogh Judit sok örömöt szerzett a szurkolóknak soproni színekben


A csoportdöntőnek beillő záró találkozón, már mint a négy közé került csapat maradt alul a válogatott a jugoszlávokkal szemben.

Az elődöntőben papírforma vereséget szenvedtek a lányok a toronymagas favorit szovjetektől - 69-103 - a bronzmérkőzésen viszont a Németh-Boksay kettős remeklésének köszönhetően sikerült visszavágni a "jugóknak", s a 82-79-es magyar győzelem bronzérmet jelentett a válogatottnak. A keret: Bacsa Magdolna, Beloberk Éva, Boksay Zsuzsa, Borka Ágnes, Deák Éva, Kiss Lenke, Medgyesi Judit, Németh Ágnes, Petrik Katalin, Schwarcz Mária, Szöllősi Judit.

A pályafutása későbbi szakaszában Sopronban is kosarazó, 4 Eb-n is pályára lépő Winter Ilona így emlékezett: - Az első Eb-szereplésem nagyon közel áll a szívemhez. Negyedikek lettünk, és annak ellenére sokat játszottam, hogy még nagyon fiatal voltam. A legkedvesebb a "hazai", 1983. Miskolcon a csoportmeccseken telt ház előtt játszottunk, s csapat mellett külön nekünk diósgyőrieknek, Medgyesi Jutkával is szurkolt a hazai közönség. Hatalmas élmény volt úgy bevonulni a csarnokba, hogy a tömeg skandálta, hogy "Winter Ica"! Most is libabőrös leszek, ha rágondolok! A Budapesten szerzett bronzérem hatalmas siker volt.

A közelgő Eb-vel kapcsolatban úgy véli, nehéz csoportba kerültek a maiak, de bízik a jó szereplésben, már csak azért is, mert a szakágnak s a szurkolóknak is fontos lenne egy szép siker, jó eredmény.4 esztendővel a csalódást keltő '81-es kontinensviadal után ismét Olaszország lett az Európa-bajnokság házigazdája. Ezen jelentős átalakuláson átesett csapatunk "megvédte" a hazai környezetben megszerzett bronzérmét . A csoportmérkőzéseket - a szovjetek ellenit leszámítva - magabiztosan hozta a csapat. Az elődöntőben a bolgárok megállították a mieinket, a bronzmérkőzésen aztán legjobbjaink "átrohantak" a csehszlovákokon (103-76)

Itt megmutatták magukat a következő generáció sokra hivatott ifjú képviselői, köztük két 17 éves "tini talentum" Balogh Judit és Nagy Dorottya.

A csapat tagjai: Balogh Judit, Borka Ágnes, Boksay Zsuzsa, Deák Éva, Dézsi Mária, Farkas Anna, Gulyás Ildikó, Kranjecz Zsuzsa,Körmendi Gyöngyi, Németh Ágnes, Nagy Dorottya, Szöllősi Judit.

1987-ben Spanyolországban válogatottunk egyetlen pontra volt a fényesebb éremtől. A '83-as, itthon bronzérmet szerző alakulatból csupán hárman, Borka, Boksay és Németh maradtak hírmondónak. Lezajlott egy nemzetközi szinten is zökkenőmentesnek mondható generációváltás, amihez elengedhetetlen volt, hogy a honi műhelyekben magas szintű, minőségi nevelő-képző munka folyjon.

A csoportmérkőzések során leszámítva a szovjetek ellen borítékolható vereséget, magabiztosan menetelt a csapat, a legszorosabb diadal 11 pont különbségű volt a franciák ellen. A lengyelekre 30, a svédekre 29, a románokra pedig 37 pontos verést mértek Killik László tanítványai. Az elődöntőben egy végig szoros, kiélezett mérkőzésen legjobbjaink 72-71-re kaptak ki Jugoszláviától. A bronzmeccsen végig vezetve 75-67-re legyőzve Csehszlovákiát zsinórban harmadszor lett bronzérmes a csapat, amelynek tagjai Bakai Eszter, Balogh Judit, Boksay Zsuzsa, Borka Ágnes, Hollós Anna, Nagy Dorottya, Németh Ágnes, Rátvay Anita, Sepsei Andrea, Szabó Ágnes, Szécsi Katalin, Sztojkovics Éva voltak.

Miután egy híján 20 évet töltött a válogatott élén, s 3 kontinensviadalon zsinórban a dobogóra vezette a csapatot, Killik László leköszönt a szövetségi kapitányi posztról.

Két évre rá, Madacsay irányításával 7. helyen zárt a csapat, ez - válogatottunknak az előző 3 kontinensviadalon elért eredmények ismeretében - kudarcnak számított. 1991-ben Izraelben Killik korábbi segítője, Pálinkás József vezette a csapatot, segítője pedig az első "ezüstkovács" Gyimesi János fia, ifj. Gyimesi János lett. Ha nem is volt generációváltás, a csapat jelentősen átalakult a '87-es Eb-n bronzérmet szerző együttesből négyen maradtak, Bakai, Balogh, Németh és Sztojkovics. Nagy Dorottya sérült volt, Balogh pedig az Eb előtti utolsó felkészülési meccsek egyikén szenvedett részleges bokaszalag szakadást - hogy aztán 23 pontos átlagával a torna második legjobb dobója legyen a jugoszláv Mujanovics mögött.

A dobórangsor képzeletbeli dobogójának harmadik fokára Németh Ágnes állhatott volna fel 20,8-as átlagával. Itt a bolgárok és a házigazdák legyőzésével biztossá vált a csoportelsőség, a csehszlovákok ellen Balogh pihent, a csapat pedig "rápihent" a folytatásra. Káprázatos elődöntőt játszott a csapat, félidőben még egálra állt (42-42) a szovjetek ellen, s végül 93-80-ra alulmaradt. A bronzmeccsen, nagy küzdelemben 65-61-re legyőzték a lányok a bolgárokat, így újra érmes lett a csapat - ez volt az utolsó magyar Európa-bajnoki érem. Akik kiharcolták: Bakai Eszter, Balázs Hajnalka, Balogh Judit, Bíró Eszter, Bíró Anikó, Csák Magdolna, Csávás Andrea, Horváth Judit, Knopp Eszter, Nagy Andrea, Németh Ágnes, Sztojkovics Éva.

Két gyengébb szereplés után jött az 1997-es eddigi utolsó hazai Eb, amelyen két edző-generáció remek képviselője közösen vezette a csapatot: Killik László és Rátgéber László. A csoportmeccseket Pécsett és Zalaegerszegen játszották. A mieink Pécsett játszottak, s a hangulat emlékeztetett a közel másfél évtizeddel korábbi miskolcira. Legjobbjaink az oroszok mögött a második helyen léptek tovább, a negyeddöntőben pedig magabiztosan verték a spanyolokat. A döntőbe jutásért a csoportmeccsek során legyőzött szlovákokkal játszottunk - nem a mi napunk volt, északi szomszédaink 81-55-re nyertek, a bronzmeccsen pedig a remek generációval érkező németeket sem tudtunk megállítani, 86-62-re kaptunk ki - de a negyedik hely így is jelentős sikernek számított.

A korábbi soproni közönségkedvenc, Balogh Judit nem kevesebb, mint 6 kontinensviadalon viselte a magyar címeres mezt. Neki két Európa-bajnokság kedves igazán: - Az izraeli, ezerkilencszázkilencvenegyes Eb-n harmadik lett a válogatott. Az a sorozat azért áll közel hozzám, mert ott volt jó néhány olyan válogatott, amelynek a miénknél jóval erősebb volt a játékoskerete, mégis sikeresen szerepeltünk, érmet szereztünk. Az a társaság nagyon együtt volt, erősek, egységesek voltunk. A másik kedves Eb a 'kilencvenhetes, a hazai rendezésű, amikor Pécsett, majd a végén az akkor még meglévő Budapest Sportcsarnokban egyaránt szenzációs hangulatú, felejthetetlen telt házas meccseket játszottunk - nagyon szerették a szurkolók a csapatot.

Ami pedig a jelenlegi csapatot illeti, a maiak esélyeivel kapcsolatban így vélekedett: - Mivel ez olimpiai, arra kvalifikáló Európa-bajnokság, úgy gondolom, minden válogatott a lehető legerősebb csapatával lép majd pályára. Az előző évek versenyei alapján a spanyol, a török, a francia és a szerb csapat úgy érzem, valamivel a többiek előtt jár. Megítélésem szerint mögöttük nagyon kiegyenlítettek az erőviszonyok, a mi válogatottunk is elég erős. A szakágnak nagyon jó lenne, ha eljutna a csapat Budapestre, a legjobb nyolc közé, azt pedig tudom, hogy a fővárosban, az Eb végjátékában nagyon sokan szorítanának a helyszínen a válogatottnak.

Az 1997-es hazai Eb óta sajnos nem zavartunk túl sok vizet az Európa-bajnokságokon. Hol ott voltunk hol nem, s ha igen, akkor sem jutott túl messzire a válogatott. Utoljára 6 éve jutott ki nemzeti csapatunk Európa-bajnokságra, és Lettországtól egy nem túl erős csoportból - lett, görög, lengyel - három vereséggel búcsúzott.


  
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női labdarúgás - Jövőre már a BL-ben bizonyíthat Sipos Lilla

Olasz bajnok lett a Veronával Sipos Lilla, aki nemsokára eléri ötvenedik magyar válogatottságát. Tovább olvasom