Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

A basszusgitártól Signoriig

Gőbl Gábor 1988-ban lépett be a Moby Dick zenekarba, bár már előtte is segítette a bandát.

A zenei kezdetek

Gőbl Gábor 1988-ban lépett be a Moby Dick zenekarba, bár már előtte is segítette a bandát.
„ Elhivatott rockrajongóként már évekkel korábban kezdtem zenélni, többek között a Judas Priest, Iron Maiden és a Beatrice, személy szerint pedig Nagy Feró inspirált erre. Császár Tamástól és későbbi zenésztársamtól, Mentes Norberttől tanultam a gitározást a nyolcvanas évek közepén. A Moby Dicknek 1986 óta dolgoztam, csak akkor még nem tudtam, hogy ezt menedzserkedésnek nevezik. Tizenkilenc évesen 1988 elején egy tagcsere révén kerültem be az együttesbe" – avatott be zenészpályafutása kezdeteibe Gőbl Gábor.

Az együttes, melynek nevét az osztrák televízióban akkortájt vetített Moby Dick című film ihlette, huszonöt éves jubileumát ünnepelte tavaly. Hogy ez idő alatt mi volt a legnagyobb sikere az együttesnek, arról a következőket mondta Gőbl Gábor: „Mindenekelőtt azt hiszem, az a legnagyobb dolog, hogy a mai napig él és létezik a zenekar, a rajongótábor pedig folyamatosan újraképződik. Hétszáz koncertet tartottunk, tizenkét albumunk mellett több mint háromszázezer koncertjegyet adtunk el az idők folyamán. A legbüszkébben azonban a harmincnyolc állomásos Kárpát-medence Tour elnevezésű koncertsorozatunkra gondolok vissza, amikor öt hét alatt hét országban koncerteztünk Beregszásztól Felsőőrig, Érsekújvártól Szabadkáig, ráadásul óriási sikerrel."

Kosárlabda és foci

Nemcsak a Moby Dick jubilált, Gőbl Gábor „másik életében" is fontos mérföldkőhöz ért: tíz éve dolgozik a sportban.
„ Még 1997 januárjában az SVSE-GySEV által rendezett női kosárlabda Magyar Kupa döntőjét szerveztem Török Zoltán felkérésére, majd májusban a Magyar Posta által kiírt pályázaton sikerrel szerepeltem és ennek köszönhetően a Soproni Postás SK klubmenedzsere lettem, ahol két éven át a második számú soproni női kosárcsapatot menedzseltem. Nagyon jó közösség volt az akkori Postás, Meszlényi Robi szakmai irányításával mindkét évben indultunk a Ronchetti-kupában, a bajnokságban pedig bronzérmet szereztünk" – mondta Gőbl Gábor.
Két év után nemcsak klubot, sportágat is váltott a sportvezető-zenész. A Matáv Sopron labdarúgócsapata következett egészen tavaly nyárig.
„ A jelenleg a Győri ETO FC-nél dolgozó Klement Tibor invitált 2000 nyarán a Matáv FC-hez, ahol a kezdetekben mint marketingmenedzser segítettem a klub bevételeinek növelését, ezenfelül a mérkőzések szervezése volt a feladatom.

Három évvel később lettem a klub ügyvezető igazgatója, majd a klub részprivatizációja során kezdetben öt, majd két évvel később már huszonegy százalékos tulajdonosként irányítottam a Matáv rt. távozása után az FC Sopront. A klub élvonalbeli történetének legnagyobb sikerei a 2004-ben Dajka Lászlóval elért bajnoki ötödik helyezés, majd a Pintér Attila vezetése idején kivívott Magyar Kupa-győzelem volt. Mozgalmas évek voltak, hiszen 2003-tól már csökkenő költségvetés és százmilliót jóval meghaladó deficit mellett sikerült gazdaságilag fenntartani a klubot, és az általam Sopronba invitált Pintér Attila edzői kvalitása és az évről évre megújuló erős csapatközösségünk magában hordozta a sikereket. Sajnos az alapvető probléma, az állandó forráshiány meghatározta, hogy hiába indulhattunk háromszor is a nemzetközi porondon, a szereplések tekintetében sajnos nem büszkélkedhettünk. Szívesen vettem részt az eddigi legnevesebb soproni futballista, az olasz Beppe Signori ittlétének megszervezésében. Szponzori szerződésekkel jelentősen könnyítettünk a klub terhein és közel sem került annyi pénzbe, mint amennyiről a városban pletykáltak. Büszke vagyok arra, hogy én hoztam a klubhoz például Bárányost, Tóth Mihályt, Husztit vagy Szekerest" – folytatta Gőbl Gábor.

Öröm és teher egyben

A nyáron aztán megvált tulajdonrészétől a sportvezető, de az okokról akkor nem beszélt. Most ennyi idő elteltével is igencsak diplomatikus maradt: „Vízer László Máriusz, az FC Sopron többségi tulajdonosa egy rendkívüli egyéniség, és teljesen más dimenzióban él. Éppen ezért másképp gondolkodik a futballsikerek elérésének lehetőségeiről is, mint én. Azt követően, hogy kivásárolta az üzletrészemet, megszabadultam egy olyan folyamatos stressztől, melynek elviselése nem volt könnyű számomra. Mindazonáltal köszönettel tartozom neki, hogy respektálta erőfeszítéseimet."

Soproniként most abban a furcsa helyzetben van Gőbl Gábor, hogy egy másik város élvonalbeli egyesületénél dolgozik. A ZTE ráadásul a mostani bajnokságban sokkal jobban szerepel, hiszen a bajnoki címre is van még esélye, ugyanakkor a Sopron a kiesőzónában tartózkodik.
„ Furcsa érzés ennyi idő után egy nem soproni klubért dolgozni, ám a munka ugyanolyan jól megy, mint Sopronban. Megbecsülnek és szerencsére a ZTE ismét felszálló ágba került, amihez egy kicsit én is hozzájárulhatok tevékenységemmel" – beszélt új munkájáról Gőbl.

Nem reklám, inkább üzenet

Köztudott, hogy azért a soproni sporttól sem szakadt el teljesen, hiszen támogatója a labdarúgó NB III-ban szereplő SVSE-GySEV csapatának. Ráadásul a Vasútnál a télen nagy horderejű döntések születtek, válogatott játékosok kerültek a klubhoz. Lendvai Miklós játékos-edzőként, Rabóczki Balázs pedig az NB I-es csapattól igazolt át. Többek szerint mindez csak reklámfogás, ám Gőbl Gábor cáfolta őket: „Nem reklámfogásnak nevezném, inkább üzenetnek. Az a tapasztalatom, hogy az eredménycentrikus tulajdonosi szemlélet mindig háttérbe szorítja a realitásokat. A honi futball realitása pedig az, hogy támaszkodjunk a saját utánpótlás-nevelésre és a legjobb fiatalokból álló csapathoz rendeljünk mellé – költségvetés függvényében – tapasztalt profi játékosokat.

Én ebben hiszek és korábban is ezt javasoltam a tulajdonostársaknak. A Soproni VSE-vel tehát az a célom, hogy vonzóvá tegyem a soproni tehetségek számára a csapatot és egy szerény költségvetés mellett szerepeljünk a lehető legjobban. Az NB I-ről nem álmodozunk. A fiókcsapati megállapodást tavaly nyáron még Selymes Tibor javaslatára az FC Sopron nem újította meg az SVSE-vel. Ha akkor Csontos Zoltánt, Csikós Sándort vagy éppen Fleischhacker Miklóst kölcsönkaphattuk volna az FC-től, akkor most nem lenne kilenc pont hátrányunk az Ajkával szemben. Ráadásul a felsorolt játékosok azóta is csak perceket kaptak az élvonalban..."

Koncertek, albumok, foci. Nagy kérdés, ez a három dolog hogyan fér bele Gőbl Gábor idejébe.
„ Egyre nehezebben. A zenekarban az utóbbi években már csak basszusgitáros vagyok" – mondta, majd hozzátette: „A futballvilágban mindenki tudja, miben utazok. A magyar labdarúgócsapatokban mindenhol van három-négy jelenlegi vagy ex-Moby Dick-rajongó..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar gólok Barcelonában

Mindkét magyar fiatal labdarúgó lõtt gólt Spanyolországban az U18-as Európa-válogatott Afrika korosztályos válogatottja elleni második összecsapáson. Az európai 18 éven aluli futballistákból álló válogatott többek között Dudás Ádám és Németh Krisztián egy-egy góljának is köszönhetõen 4–0-s gyõzelmet aratott Afrika legjobb fiataljai ellen a Meridian-kupa második mérkõzésén. Tovább olvasom