Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

A barátság fontosabb a győzelemnél

Arról már sokat hallhattunk és olvashattunk, mit gondolunk mi magyarok a Cardiff-i döntésről. Most megismerhetünk egy lengyel álláspontot.
Szokatlan időpontban adott interjút a Kisalföld Online-nak Mateusz Rykała, Sosnowiec – egy Debrecennel azonos lélekszámú lengyel nagyváros – 27 éves alpolgármestere. Éjfél környékén, egy komáromi étteremben adódott alkalmunk a találkozásra, miután a Komáromi Napok elnevezésű programsorozat külföldi vendégek részére rendezett vacsorája kötetlen együttlétre váltott.

– Hogyan fogadta Lengyelország a döntést, miszerint 2012-ben Ukrajnával közösen Önök rendezhetik meg a labdarúgó Európa-bajnokságot?
– Természetesen nagyon boldogok vagyunk, hiszen ez egy rendkívüli lehetőség számunkra. Kiváló lehetőség a fejlődésre – főként gazdaságilag, infrastrukturálisan –, emellett nagyszerű alkalom arra, hogy bemutatkozhassunk a kontinens többi országa számára: kik vagyunk, milyenek vagyunk, és nem utolsósorban hogyan tudunk egy ilyen nagyszabású tornát lebonyolítani. Nagy örömet jelentett tehát számunkra a győzelem.

– A Kisalföld Online a bejelentést követően szavazást indított, amelynek eredményeképpen kiderült, hogy nem minden magyar csalódott amiatt, hogy nem mi nyertünk (a többség szerint jobban jártunk így). Ön mit gondol erről?
– Egy kicsit meg vagyok lepődve, bár nem lehetetlen megérteni az indokokat. Nyilván szembe kell nézni azzal, hogy nincs túl magas színvonalon a magyar futball. Hogy mi volt több évtizeddel ezelőtt, arra ma nem lehet hivatkozni, s ezt a magyar emberek többsége is tisztán látja. Aztán adott egy politikai helyzet, ami véleményem szerint szintén belejátszhatott abba, hogy – ezek szerint – vannak, akik nem bánják, hogy bizonyos értelemben az ország vezetői kudarcot vallottak.

– Igen tájékozottnak tűnik hazánk közéletével kapcsolatban...
– Bevallom, aggódva figyelem a magyarországi társadalmi folyamatokat. Adott egy botrányos nyilatkozat, amely bejárta az egész világot, s amely arról tudósít, hogy ennek a népnek a vezetői az orruknál fogva vezették saját választóikat. Adott egy másik, ezzel összefüggő tény is, tudniillik hogy mindennek semmilyen következménye nem lett. Senki nem mondott le, nem vontak senkit felelősségre, az élet megy tovább. Itt nem jobb- és baloldalról szól a történet, ez jól látható. Fájdalommal szemléljük sokan, ahogy egy nemzet, amely fejlődhetne, gazdagodhatna, ehelyett önmagát emészti, nem jut egyről a kettőre, nem találja a kiutat, s immár hosszú ideje válságban van.

– Térjünk vissza a focira. Esélyesnek tartotta az ukránokkal közös pályázatukat a győzelemre?
– Őszintén szólva nem véltem magunkat befutónak. Elindultunk a pályázaton, mert úgy gondoltuk, hogy ez egy jó dolog, ami segítheti nemzeteinket, a sportélet fellendülésén túl egyéb területeken is. Meglepett, hogy mi kaptuk a rendezés jogát, bár az még jobban megdöbbentett – immár negatív előjellel –, ahogy a többi pályázó fogadta a döntést.

– Vannak negatív élményei?
– Amikor nemrég Olaszországban, Bolognában jártam, meg akartak verni, amikor kiderült, hogy lengyel vagyok. Nyilván ez egy kivételes eset, de jól szemlélteti, hogy egy egyszerű verseny mennyire szembe tudja állítani az embereket, jelen esetben a különböző nemzeteket. Magyarországról nincs konkrét tapasztalatom, csak annyit tudok, hogy az Önök pályázatának készítői győzelemre készültek, magabiztosan várták a döntést, s ezek után nagyon le voltak törve Cardiff-ban az eredmény hallatán.

– Mit gondol, csorba eshetett ezáltal a híres lengyel-magyar barátságon?
– Meglep, hogy felmerül a kérdés. Nem azért indultunk el a pályázaton, hogy legyőzzük Magyarországot, a horvátokat, vagy az olaszokat. Adódott egy lehetőség, s úgy döntöttünk, élünk vele, végül minket hirdettek ki győztesnek. Egyébként a labdarúgó Európa-bajnokságok viszonylag rövid története semmiképpen sem mérhető a két nemzet barátságának történelméhez, ezért így, nagyobb összefüggésben szemlélve a dolgot még kevésbé hiszem, hogy okunk volna az aggodalomra. Szeretjük, tiszteljük a magyarokat, és újra hangsúlyozom, nem Önök ellen akartunk versenyezni, hanem a rendezési jog elnyeréséért pályáztunk.

– Ukrajnával ez lesz az első közös nagy együttműködés, vagy már volt előzménye a mostani összefogásnak?
– A magyarokhoz hasonlóan az ukránokkal is baráti kapcsolatot ápolunk. Izgalommal figyeltük az ottani társadalmi folyamatokat, s a magunk eszközeivel igyekeztünk segíteni, hogy megszilárduljon náluk a demokratikus rend. A szolidaritás jeleként sok lengyel ember narancsszínű kitűzőt viselt az ukrán forradalmi események idején. Ezúttal egészen biztosan tovább erősödik majd a kapcsolatunk, hiszen együtt fogunk tevékenykedni egy nagy közös vállalkozás sikeres megvalósítása érdekében.

– Az Önök országának relatíve nagy lemaradást kell a következő öt évben behoznia, gondolok itt a stadionokra, autópályákra, szállodákra. Gazdaságilag megalapozott a reménykedés?
– Az Európai Unió az elkövetkező években – függetlenül a kontinentális viadal megrendezésétől – igen jelentős összeggel, bátran mondhatom, kiemelten fogja támogatni Lengyelország fejlesztéseit. Ezek a források és a nemzeti összefogás biztos garanciát jelentenek arra, hogy meg tudjuk valósítani, amit elterveztünk.

– Utolsó kérdésem személyes jellegű. Ön igen fiatalon komoly közéleti szerepet tölt be. Miért választotta ezt a hivatást?
– Mindig is humánus embernek tartottam magamat, vagyis olyasvalakinek, aki felelősséget érez másokért. Munkámban egyetlen cél vezet: megtalálni azt, ami jó az embereknek, segíteni azt, ami életképes, és a fejlődést, az előrehaladást szolgálni.

Gégény István

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új néven új evezős sikerek?

Tízmilliós szponzori szerződést kötött egymással a Győri Vízi- sport SE és a Graboplast, így az olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat soraiban tudó egyesület a Graboplast VSE néven szerepel tovább. A Graboplast Zrt. részéről Jancsó Péter elnök-vezérigazgató, a Győri Vízisport SE részéről Künszler Béla elnök szignálta a dokumentumot. Tovább olvasom