Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Új tulajdonos a soproni futballban?

A Matáv Sopron labdarúgócsapata a kilencedik helyen zárta az idényt az idei bajnokságban, ám hogy a jövő szezont elkezdi-e, azt ma még biztosan nem lehet tudni. A vezetők mindent megtesznek a működéshez szükséges feltételek megteremtéséért. Előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egy új tulajdonosjelölttel.

– Az elmúlt tíz évet akár egy sikertörténetnek is tekinthetjük – kezdi Bodnár László, a Matáv Sopron örökös tiszteletbeli elnöke. – A megyei bajnokságból – még Postásként indulva, soproni városi belharcokat megvívva – jutottunk el az NB I-es szereplésig. Most azonban válaszút előtt áll a klub, illetve a csapatot működtető kft. A Matáv rt. az elmúlt évtizedben közel egymilliárd forinttal szponzorálta az együttest, ám a részvénytársaság a jövőben nem akar az eddigiekhez hasonló főszponzori szerepet betölteni.

Az idei évtől a Matáv-csoport üzleti filozófiája megváltozott, az élsportot, ezen belül a labdarúgást a cégcsoporton belül a Westel szponzorálja, és mint köztudott, a mobiltelefonos társaság a Ferencváros mellett tette le a voksát. A Matáv rt. korábbi vidéki fellegvárai átszerveződtek, a cég nem akarja a korábbi nagyságrenddel szponzorálni a soproni labdarúgást sem. Ennek ellenére a Matáv rt. – a korábbiaknál jóval kisebb összeggel – a tervek szerint egy ideig még a csapat mellett marad.

A város vállalta a létesítmény fenntartását, ez kb. évi 20 millió forintot tesz ki, és 30 millió forintot ad a működésre. A soproni és környékbeli vállalatok, vállalkozók évente 20–25 millió forinttal járulnak hozzá a csapat legalább 400 milliós költségvetéséhez. A „különbözetet" a Matáv-csoport és a különböző informatikai cégek reklámszerződései adják.

– A Matáv Sopron Futball Kft. felügyelőbizottsága már egy éve készül a tulajdonosi szerkezetváltásra – folytatja Bodnár László. – Célunk az volt, hogy olyan befektetőt keressünk, aki megfelelő szinten képes működtetni a csapatot. Hosszú tárgyalássorozat végén, most úgy tűnik, sikerül új pályára állítani a klubot. Megállapodás előtt állunk egy vállalkozóval, aki megvásárolja a kft. egy részét, amelyben hasonló nagyságrenddel vállal szerepet a soproni önkormányzat is.

Amennyiben létrejön az egyezség, remélem, már ennek a hétnek a közepén, felgyorsulnak az események, illetve ez megmutatkozik majd a felügyelőbizottság összetételében is. Az új tulajdonosok döntenek például a csapat leendő edzőjét illetően és a játékosigazolást illetően is. A felügyelőbizottság egyébként úgy döntött, ha valamilyen oknál fogva nem sikerül a kft. üzletrészeket eladni, és a feltételek nem adottak a nevezésre, a Matáv Sopron nem indul az NB I-ben, de más osztályban sem. Ebben az esetben kezdeményezzük a kft. végelszámolását.

Azt mondja az elnök, az eddiginél nagyobb, fajsúlyosabb szerepet várnak a soproni önkormányzattól és a város vállalko- zóitól. A klubnál szakszerű utánpótlás-nevelés folyik, amelynek során mintegy 400 gyermek rúgja a labdát az óvodáskortól 18 éves korig. Éves szinten ennek költsége meghaladja a 30 millió forintot. Szerinte elfogadhatatlan és példa nélküli, hogy ennek a költségnek több mint a felét szintén a klub teremti elő, míg a másik felén az önkormányzat és a szülők osztoznak. Ebben is állást kell foglalni. A városban nem szeretnének a Dunaferr sorsára jutni, mire elkészül a modern stadion, addigra nem lesz csapat...

– Az edzőket és a játékosokat kifizettük és mindent megteszünk azért, hogy együtt tartsuk a csapat nagy részét – veszi át a szót Bognár György klubigazgató. – Egyetértünk a liga azon törekvésével, mely egyébként európai tendencia is, hogy húsz-harminc százalékos fizetéscsökkentést kellene végrehajtani a klubok költségvetésében. Az értékeinket a megváltozott szemlélet mellett is igyekszünk megtartani, a konkrét döntésekkel azonban meg kell várnunk a tulajdonosváltást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a biztonságon kellene spórolni

Az idei bajnokság utolsó fordulója sajnos nem a futballról szólt. Noha a magyar pontvadászat… Tovább olvasom