Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

„Aranyos" esztendő

A hazai porondon két arany-, nemzetközileg egy elbukott BL-selejtező és egy EHF-kupa-ezüstérem a Graboplast-ETO idei mérlege.

A hazai porondon két arany-, nemzetközileg egy elbukott BL-selejtező és egy EHF-kupa-ezüstérem a Graboplast-ETO idei mérlege. A csapat mindent egybevetve sikeres évet zárt, s átlépte saját árnyékát.
A tavalyi három ezüstéremmel – bajnokság, Magyar Kupa, EHF-kupa – minden idők legeredményesebb évét zárta a Graboplast-ETO. Az új idényben ezen is túltettek a zöld-fehérek, ugyanis hazai fronton a második helyeket elsőre cserélték, s csupán a nemzetközi porondon nem sikerült előrelépnie a gárdának.
Róth Kálmán vezetőedzőnek a nyáron egyrészt könnyű, másrészt viszont roppant nehéz dolga volt. Hiába igazolt ugyanis Simona Gogirla és Aurelia Bradeanu személyében klasszis játékosokat a klub, idegenlégiósokról lévén szó, a beépítésük nem volt könnyű.

Nehezen indult az ősz

„Szerencsére ízig-vérig profi játékosokról van szó, akik azonnal beálltak a sorba, de játékstílusban, edzettségben eddig teljesen máshoz voltak szokva. Mindehhez hozzájött, hogy az olimpiai felkészülést, majd az athéni szereplést követően a válogatottak kimerülve és kudarcélménnyel a hátuk mögött érkeztek vissza. Ez ősszel meg is látszott a teljesítményünkön, hiszen nyögvenyelős idegenbeli mérkőzéseink voltak, s sajnos elbuktuk a Bajnokok Ligája-selejtezőt. Ez nagy hátrányt jelent, mert ez az év jó lehetett volna arra, hogy beleszokjunk, beleerősödjünk az EHF-kupánál lényegesen erősebb sorozatba. A kiesésre gyógyírt jelentett volna a nemzetközi kupasiker, de negyedszerre is elbuktuk. Különösen a vereség mikéntje fáj. Nemzetközi téren összességében nem lehetünk elégedettek" – kezdte az értékelést Róth Kálmán vezetőedző.
Az év elején a célok között szerepelt, hogy a sok második és harmadik hely után végre legalább egy első helyet is szerezzen a gárda. Erre elsőként a Magyar Kupában kínálkozott lehetőség. Sportdiplomáciai sikert jelentett, hogy a rendezés jogát ismét sikerült elnyerni, majd egy máig nagy visszhangot kiváltó döntőn a Dunaferr legyőzésével aranyérmes lett a csapat.

Átlépték az árnyékukat

„Komoly áttörés volt ez a győzelem, hiszen ezzel átléptük saját árnyékunkat, s minden negatív kritika ellenére bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk nyerni. Ez persze egyben jókora terhet is rakott a vállunkra, mert a közvélemény és a vezetőség étvágya is megnőtt, de szerencsére a csapat sem gondolkodott másként. Ekkor már úgy gondolom, a csapat összeért, a legtöbb meccsét látványosan játszva nyerte meg. A már említett EHF-kupa-döntő visszavágója után pedig olyan lelki tartásról tett tanúbizonyságot a gárda, mely csak a legnagyobbak kiváltsága. A mély gödörből felállva a Népligetben sikerült győzni, s véleményem szerint majdhogynem itt nyertük meg a bajnokságot. A mindent eldöntő Dunaferr elleni mérkőzésen minden téren jobbak voltunk ellenfelünknél, s bebizonyítottuk, hogy megérdemelten lettünk aranyérmesek."

Tovább erősödött a keret

Ami a jövőt illeti, köztudott, hogy három játékos – Sirina Irina, Mehlmann Ibolya és Borbás Rita – távozik, míg az érkezési oldalon a román Zalau beállósa, Annamarie Lazer és a győri klub saját nevelésű játékosa, a Dániából hét év után hazatérő Nagy Krisztina neve szerepel. Velük tovább erősödhet az amúgy sem gyenge csapat.
„Természetesen korai még a célokról beszélni, de mi más lehetne a terv, mint megvédeni a megszerzett címeket. Hogy a Bajnokok Ligájában mivel lennénk elégedettek, ilyenkor nehéz még bármit is mondani. Az esélyekkel kapcsolatban sok minden függ attól, mely csapatokkal kerülünk majd egy csoportba. Az tény, a BL teljesen más kategória, mint a KEK vagy az EHF-kupa, éppen ezért hiányzik az az egy év, amit az idén elvesztettünk. A játékunk az újak érkezésével sokban nyilván nem módosul, tavasszal egyértelműen bebizonyosodott, hogy azon az úton kell tovább haladnunk, hogy minél kevesebbet kelljen cserélnünk a támadás és védekezés között. Erre a mostani keret alkalmas."

Megfelelni a közönségnek is

Róth Kálmán még hozzátette: a sikerekben elévülhetetlen érdemei voltak a győri közönségnek.
„A győri közönség volt számunkra a tizenötödik játékosunk. Rengeteg segítséget kaptunk szurkolóinktól, akik itthon és idegenben is »hazai pályát« teremtettek számunkra. Azt hiszem, annyi év után megérdemelték már, hogy ekkora örömet szerezzünk számukra. A későbbiekben nemcsak saját magunknak, de nekik is meg kell majd felelnünk" – zárta az értékelést a vezetőedző.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darts: Remeklő magyarok

Remek napot zártak csütörtökön hajnalban a magyarok a soproni darts Európa-bajnokságon. Tovább olvasom