Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

80 éves tekések

A közelmúltban ünnepelte fennállásának 80. évfordulóját a Magyar Teke Szövetség. Az ebből az alkalomból rendezett ünnepségen a sportág kiemelkedő képviselőit is díjazták.
A magyar tekesport a szövetség 1934-es megalakulása óta hosszú utat tett meg, mire kocsmasportból igazi versenysporttá vált. Ezt az eddigi nyolcvan év alatt világversenyeken megszerzett összesen 368 érem és 28 elért világcsúcs is bizonyítja. A szövetség korábbi és a mai vezetői ezeket a sikereket, valamint az elmúlt nyolc évtized legfontosabb eseményeit elevenítették fel.

Pintyőke Marcell, a Magyar Teke Szövetség elnöke kiemelte: „Ezt az utat kell folytatnunk. Fejlesztenünk, népszerűsítenünk kell a magyar tekézést, valamint a jövőben meg kell teremtenünk az utánpótlás-nevelés alapjait is."

Hozzátette, hogy rövid távú céljaik között szerepel egy olyan korszerű pálya építése is, amely világversenyek rendezésére is alkalmas lesz.
Az ünnepségen díjazták a 80 év legeredményesebb sportolóit, szövetségi kapitányait, valamint a sportág támogatóit is. Legeredményesebb sportolóként díjat kapott Kovácsné Grampsch Ágota és Csányi Béla.

Pintyőke Marcell elnök, Molnár Péter, a sportállamtitkárság győri főosztályvezetője, Mohay Gábor, Hankó György, Juhász László és Borbély Tibor.
Pintyőke Marcell elnök, Molnár Péter, a sportállamtitkárság győri főosztályvezetője, Mohay Gábor, Hankó György, Juhász László és Borbély Tibor.


Szövetségi kapitányként elért eredményeiért Hankó Györgyöt és Juhász Lászlót díjazták, míg a tekesportág népszerűsítése terén végzett munkájukért Mohay Gábor és Borbély Tibor kapott elismerést.
Természetesen a 80 éves szövetség eredményeihez a megyebeli sportolók és sportvezetők is jelentősen hozzájárultak, hiszen ki ne emlékezne Kristyán Zsuzsa többszörös világbajnok sikereire, eredményeire, Mráz László vb-aranyára, vagy Escher Alajosra és a többi válogatott tekézőre. Győrött a Vajda házaspár, Sopronban Kovács Sándor neve egybeforrt a tekével. Megyénk volt a főváros után a legtöbb csapatot működtető terület, 25 évvel ezelőtt 50 szakosztályban közel 800 igazolt versenyző volt, akik 37 minősített versenypályán guríthattak. A csapatok versenyzését akkor 33 szakképzett edző és 115 játékvezető segítette.

Érdekességek

1934-ben alakult meg a Magyar Teke Szövetség, két évvel később még olimpiai sportág volt, a csapat bronzérmet szerzett Berlinben, az olimpián. Jelenleg a nem olimpiai sportágak közül az egyik legeredményesebb sportág, hiszen a tekések a 80 év alatt 28 világcsúcsot értek el. Világversenyeken eddig összesen 113 aranyérmet, 126 ezüstérmet, 129 bronzérmet szereztek. A jelenleg érvényes világcsúcsok közül négyet magyar versenyző állított fel, a világranglistát eddig ötször vezette magyar sportoló (ebből Kiss Norbert egymaga háromszor is). 1984-ben a sportújságírók szavazatai alapján Magyarországon az év női sportolója Vidács Györgyné lett. Az NB III-ig bezárólag 1400 versenyengedéllyel és 3300 igazolással rendelkező sportoló szerepel a bajnokság különböző osztályaiban. A területi, megyei, városi bajnokságokban közel 8000 versenyző űzi ezt a sportot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Röplabda - Két EB Győrben

Két EB-döntő rendezésére is pályázott a magyar szövetség, s a 2016-os női junior és a 2017-es férfi… Tovább olvasom